Annonce
Udland

WHO frygter coronavirus bliver spredt til andre dele af Kina

Nicolas Asfouri/Ritzau Scanpix
Seks mennesker er bekræftet døde af nyt virus i Kina. Næsten 300 er nu smittet med virusset, siger Kina.

Et nyt coronavirus vil formentligt blive spredt til andre dele af Kina og muligvis også andre lande i de kommende dage.

Det oplyser verdenssundhedsorganisationen WHO.

Næsten 300 er nu smittet med virusset, oplyser de kinesiske myndigheder.

- Flere tilfælde kan ventes i de kommende dage - i andre dele af Kina og muligvis i andre lande, siger WHO-talsmand Tarik Jasarevic.

Hidtil har virus været koncentreret i storbyen Wuhan i det centrale Kina, men der har været meldt om isolerede tilfælde i Shanghai og Beijing.

I en pressemeddelelse fra Kinas sundhedsministerium hedder det, at myndighederne kan bekræfte 80 nye tilfælde siden mandag, mens yderligere 90 personer er under observation.

- Seks mennesker er indtil nu bekræftet døde af sygdommen i Kina, siger borgmesteren i Wuhan, Zhou Xianwang.

Han siger, at i alt 258 tilfælde er bekræftet i storbyen.

En særlig WHO-komité skal mødes onsdag for at drøfte modforanstaltninger mod virusset.

Zhong Nanshan, som er forsker ved Kinas sundhedskommission, tror ikke, at der vil komme en lige så omfattende epidemi som ved et sars-udbrud i 2002-2003, hvor op mod 800 mennesker døde.

Australien vil screene passagerer fra Wuhan, oplyser den australske regering tirsdag.

Screeningen begynder torsdag i Sydneys internationale lufthavn, hvortil der ugentligt ankommer tre fly direkte fra Wuhan.

Det oplyser den australske regering øverste medicinske rådgiver, professor Brendan Murphy. Samtidig siger han, at screeningen kun yder et begrænset værn.

Rejsende fra Wuhan vil få udleveret en informationsfolder i fly mod Sydney. Hvis de for nylig har haft feber eller mener, at de bærer rundt på virusset, skal de henvende sig til lufthavnspersonale.

I flere andre lande som Thailand, Kina, Singapore, USA og Japan bliver indrejsende fra Wuhan også tjekket for, om de bærer virusset. Der findes ingen vaccine mod virusset.

I Thailand, Japan og Sydkorea er der også konstateret enkelte smittetilfælde. Det har øget bekymringerne for, at internationale flyrejsende kan bringe virusset med sig til andre lande.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce