x
Annonce
Udland

WHO: Muligheden for at inddæmme coronavirus svinder ind

Str/Ritzau Scanpix
Nye tilfælde af smittespredning uden for Kina får WHO til at advare om, at der skal handles her og nu.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, advarer om, at muligheden for at dæmme op for udbredelsen af coronavirusset på globalt plan er ved at svinde ind.

Annonce

Det skriver nyhedsbureauet Reuters fredag aften.

Advarslen kommer fra WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, efter at der fredag er bekræftet nye smittetilfælde i flere lande uden for Kina.

Han har tidligere fastholdt, at der med det begrænsede antal smittede uden for Kina, fortsat var en mulighed for at forhindre international spredning.

Men efter at der fredag har været et stigende antal smittede i blandt andet Italien, Canada, Iran, Libanon og Sydkorea, siger han:

- Selv om muligheden for at inddæmme virusset svinder ind, så har vi stadig en chance for at begrænse smitten.

- Hvis ikke vi gør det, hvis vi forspilder muligheden, så vil vi få et alvorligt problem.

Natten til lørdag dansk tid er antallet af smittede i fastlands-Kina steget med 397 nye tilfælde, mens antallet af døde er steget med 109.

Det er et fald af antallet af nye smittede og døde sammenlignet med døgnet forinden.

Virusset har nu kostet i alt 2345 personer livet i Kina, mens over 76.000 er bekræftet smittede i landet.

Uden for Kina har mere end 25 lande bekræftet over 1150 smittetilfælde og mindst otte dødsfald.

- Selv om antallet af tilfælde uden for Kina fortsat er relativt lavt, så har er vi bekymrede over antallet af sager, som ikke har en epidemiologisk forbindelse, såsom en rejse til Kina eller kontakt med en smittet, siger WHO-direktøren.

Han er blandt andet "meget bekymret" over, at Iran har bekræftet 18 smittetilfælde og fire døde de seneste to dage.

Fredag er der også blevet bekræftet de første smittetilfælde i Israel og Libanon, skriver nyhedsbureauet AFP.

Særligt Sydkorea har de seneste dage oplevet en drastisk stigning i antallet af smittede.

Her er 346 personer nu smittet, hvormed landet er det hårdest ramte uden for Kina.

I Italien er der fredag blevet bekræftet 17 smittetilfælde samt et dødsfald. Det har fået myndighederne til at lukke delvist ned for ti byer i det nordlige Italien i et forsøg på at inddæmme smitten.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Annonce