Annonce
Udland

WHO: Virusudbrud i Kina udgør ikke sundhedskrise endnu

Christopher Black/Who/Reuters
Virusudbrud er en krise i Kina, men er endnu ikke en global sundhedskrise, vurderer WHO efter krisemøde.

Der er tale om en alvorlig situation i Kina, men virusudbruddet udgør ikke en international sundhedskrise.

Det understreger generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus på et pressemøde i Geneve, Schweiz.

Pressemødet kommer, i kølvandet på et hasteindkaldt møde om coronavirusset, der hidtil har kostet 18 personer i Kina livet.

En komité bestående af 16 eksperter har onsdag og torsdag diskuteret udviklingen for at tage stilling til alvoren af virusudbruddet.

Det har været på bordet at erklære en international sundhedskrise, men så grelt står det ikke til endnu.

- Tag ikke fejl. Dette er en krise i Kina. Men det er endnu ikke en global sundhedskrise, selv om det stadig kan blive det, siger WHO's generalsekretær.

Panelet af de 16 eksperter har ifølge generalsekretæren været splittede på spørgsmålet om, hvorvidt der er tale om en international sundhedskrise.

En international sundhedskrise dækker over "en ekstraordinær begivenhed, som udgør en folkesundhedsrisiko i andre lande gennem international spredning af sygdommen, og som potentielt kræver et koordineret internationalt svar".

Det kan eksempelvis være rejserestriktioner eller screening af passagerer i lufthavne.

Kina har taget flere forholdsregler for at undgå yderligere spredning af virusset, som mindst 634 personer i landet er smittet med.

Offentlig transport i flere byer i og nær Wuhan, hvor virusset menes at stamme fra, er indstillet. Derudover går der ikke længere fly og tog ud af Wuhan.

WHO håber, at foranstaltningerne virker efter hensigten, lyder det.

Virusset har spredt sig til syv lande ud over Kina. Det gælder Japan, Singapore, Sydkorea, Taiwan, Thailand, USA og Vietnam.

I alle tilfælde er der tale om personer, der har været i millionbyen Wuhan i hjertet af Kina.

Udspringet af virusset er formentlig fra et marked i byen, der ulovligt har solgt vilde dyr.

USA har torsdag opfordret amerikanske rejsende i Kina til at udvise ekstra forsigtighed.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce