Annonce
Tønder

Wow-oplevelse: Velkommen til Vadehavet

Under overskriften "Stedet tæller" har Nationalpark Vadehav og Realdania indrettet velkomstcentret ved Rømødæmningen. Via en forhøjning og en gangbro ledes besøgende op på havdiget, hvorfra der er en storslået udsigt over Vadehavet. Foto: Nationalpark Vadehavet

En ny stiforbindelse, en ny gangbro og et nyt udsigtspunkt byder besøgende velkommen til Rømødæmningen, Vadehavet og verdensarv. Stedet, der er døbt "Ankomst til Verdensarv og Nationalpark Vadehav" indvies den 18. juni.

RØMØ: I forbifarten minder forhøjningen om en Maya-pyramide i miniformat. Men det er det ikke.

Jordhøjen med de brede trappetrin, der er rejst i ly af diget ved opkørslen til Rømødæmningen er derimod et sted, der tæller. Helt bogstaveligt taget.

Forhøjningen indgår som centralt punkt i projektet "Stedet tæller - ankomst til Verdensarv og Nationalpark Vadehavet" som Realdania, Nationalpark Vadehav og andre partnere er gået sammen om. Ambitionen er at skabe et spektakulært område, der for alvor skal skærpe sanserne over for områdets inddæmmede kulturlandskab og Verdensarv Vadehavet.

- Formålet er at give de besøgende en wow-oplevelse, når de - måske for første gang - stifter bekendtskab med Vadehavet, skriver Realdania og Nationalpark Vadehavet i en udsendt pressemeddelelse forud for den officielle indvielse af stedet mandag den 18. juni.

Annonce

Stedet tæller

Stedet Tæller er en Realdania-kampagne, der støtter konkrete, fysiske projekter i Danmarks yderområder.Formålet er, at kampagnens projekter skal være med til at udvikle og udnytte de stedbundne potentialer, der kan bidrage til at styrke livskvaliteten i yderområder.

"Ankomst til Vadehavet" er et projekt blandt ni, der skal højne oplevelsen af særlige steder rundt omkring i det danske landskab i forbindelse med kampagnens fokusområde "Steder i landskabet".

Kilde: Realdania

En oplevelse

- Rømødæmningen er i sig selv en oplevelse, hvor man kører tværs over Vadehavet. 'Ankomst til Verdensarv og Nationalpark Vadehavet' opfylder vores ønske om en spektakulær og informativ introduktion til turen over Vadehavet og til vores største vadehavsø, Rømø, siger formand for Nationalpark Vadehavets bestyrelse, Janne Liburd.

- Vadehavet og det inddæmmede marsklandskab er unikt i Danmark og verden. De nye ankomstfaciliteter er et rigtig godt eksempel på, hvordan man kan bruge underspillet arkitektur til at styrke mødet mellem menneske og natur uden at overdøve stedets særlige kvaliteter - og på den måde bruge et steds særlige kvaliteter som springbræt for ny aktivitet og udvikling. I Realdania glæder vi os til at følge, hvordan lokale og besøgende tager de nye muligheder til sig, siger Stine Lea Jacobi, programchef i Realdania.

Havbund

Et besøg på det nyetablerede velkomssted begynder på en nyanlagt p-plads lige inden Rømødæmningen. Herefter går turen over vej via et lysreguleret fodgængerfelt, som er Tønder Kommunes bidrag til projektet.

Så gælder det stien mod den pyramideformede jordhøj, hvorfra man kan ane Vadehavet over digekronen og derfor ledes til at fortsætte ad stien på den anden side af højen. Stiens fliser er specialdesignede og skal opleves som havbund. En træbro fører over en fyldgrav, så man kan komme hen til og op på diget, hvorfra udsigten kan nydes.

Selve indvielsen foregår den 18. juni kl. 11, hvor alle er velkomne. Der vil både være tale og snorklipning, inden deltagerne kan være blandt de allerførste, der helt officielt tager turen ad stien, op på forhøjningen, videre over broen for at ende oppe på diget.

Den økonomiske ramme for det nyetablerede velkomststed er 2,5 millioner kroner.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Danmark

I Nordjylland har de flyttet et fyrtårn: Men det er ikke første gang, en fantastisk flytning vækker opsigt

Annonce