Annonce
Erhverv

WTO-domstol er sat ud af spillet: Jungleloven er indtrådt

Denis Balibouse/Reuters
USA har succesfuldt sat WTO's appelinstans ud af spillet. Nu hersker jungleloven, siger Dansk Industri.

Da klokken passerede midnat kollapsede Verdenshandelsorganisationen WTO's appelinstans. I stedet indtrådte en tilstand, som blandt andet Dansk Industri beskriver som jungleloven.

WTO har en appeldomstol, hvor lande kan få afgjort deres handelsslagsmål. Domstolen har eksisteret siden 1995 og har afgjort over 500 stridigheder.

Eksempelvis har EU lagt en sag an mod Indonesien, da landet indførte et forbud mod at eksportere råmaterialer, der bruges til at producere stål i andre dele af verden.

Japan har også tidligere lagt sag an mod Indien, fordi Indien forhøjede en række toldsatser på elektroniske produkter.

Men der skal tre dommere til for at føre en sag i WTO-domstolen. Og siden indsættelsen af Donald Trump som præsident i USA har amerikanerne nægtet at lade nye dommere udnævne.

Onsdag klokken 00.00 udløb to af de tre tilbageværende dommeres mandat. Dermed er domstolen ude af stand til at træffe en afgørelse - og er de facto kollapset.

- Det er pædagogen i skolegården. Og nu er pædagogen, der så ikke længere, siger Peter Bay Kirkegaard, der er seniorchefkonsulent i Dansk Industri.

- Så man får sådan set en junglelov, hvor landene kan gøre, hvad der passer dem. Det eneste, de behøver at frygte, er, at der er nogle, der er større og stærkere end dem, som kommer og slår dem oveni hovedet.

- Heldigvis for Danmark er vi godt dækket ind, for vi er medlem af EU. Og EU er en stor spiller, så vi kan få EU's hjælp til at tryne nogle af vores samhandelspartnere.

USA har ikke lagt skjul på, at formålet er at få domstolen sat ud af spillet i hvert fald midlertidig. Det er en del af præsidentens opgør med det, han beskriver som urimelige handelsforhold mellem blandt andet USA og Kina.

En af USA's anker er, at Kina har status af "udviklingsøkonomi" og derfor nyder en række fordele.

I juli skrev Donald Trump i på Twitter:

- WTO er i stykker, når det rigeste land i verden hævder at være et udviklingsland for at undgå WTO-regler og får særlig behandling. Ikke mere!

Både EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, og Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har medgivet, at USA's klager er reelle nok.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Mens regeringen tøver, holder danskerne i kø

Læserbrev: Omtrent fire måneder er der gået, siden den socialdemokratiske transportminister, Benny Engelbrecht, proklamerede i JydskeVestkysten, at han for længst er trukket i arbejdstøjet, og at der fra regeringens side bliver arbejdet hårdt på en ny infrastrukturplan. Noget vi i Venstre selvsagt var glade for at høre. Nu er der som sagt gået over fire måneder, og på kalenderen står der 2020. Mere end et halvt år er gået, siden Socialdemokratiet flyttede ind i regeringskontorerne, og danskerne er endnu ikke stillet en infrastrukturplan i udsigt. Mens trafikken på de danske veje snegler sig afsted, og borgere og virksomheder bruger mere tid på kø og trængsel, kan transportministeren end ikke sætte et årstal på en ny infrastrukturplan. Alle os sydjyder må således gå rundt i uvished – vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Og uvisheden skaber selvfølgelig bekymring. For hvad skal der ske med Ny Midtjyske Motorvej? E45/E20 ved Kolding? Rute 11 fra Korskro til Varde? Eller for den sags skyld opgraderingen af Rute 11 til Tønder? Ingen ved det. Sidste år kom vi i Venstre i mål med en aftale om at investere mere end 110 milliarder kronet i vores infrastruktur frem mod 2030. Investeringer, som ville sikre vækst og bosætning over alt i Danmark. Derfor er det mildest talt bekymrende, at vi i Sydjylland ikke kan vide os sikre på, om de investeringer, som vi i Venstre var med til at aftale, overhovedet bliver til noget. I Venstre vil vi arbejde for, at vi hurtigst muligt bliver indkaldt til forhandlinger om en infrastrukturaftale. Vi kan ikke vente længere. For når borgere og virksomheder holder i kø koster det samfundet 20 milliarder kroner om året. Derfor er en god og sammenhængende infrastruktur helt grundlæggende for fortsat vækst og udvikling. Noget som er altafgørende, hvis vi skal investere i velfærd og grønne løsninger. Så alt imens regeringen har skudt endnu et løfte til hjørne, må vækst og udvikling sættes på pause.

Annonce