Annonce
Varde

X-Byrøddernes Klub: - Det vil overraske mig meget, hvis der bliver lukket skoler eller overbygninger i denne byrådsperiode

Selvom der er udfordringer med for få elever i 9. klasse i Ansager og i hele Horne Børneby, så tror Keld Jacobsen ikke, at der kommer lukninger i denne byrådsperiode. Arkivfoto: Chresten Bergh
Den seneste måned har været en af årets vigtigste i Vardes lokalpolitik. Der er nemlig forhandlet nyt budget. Det er en af de ting, som tidligere byrådsmedlem Keld Jacobsen analyserer i denne måned.
Annonce

Starup-Tofterup: Keld Jacobsen sad i byrådet for Venstre i Varde 2006-2017.

I sine sidste to perioder sad han i økonomiudvalget og havde også to næstformandsposter.

Annonce

Om små klasser og en lille børneby

I sidste byrådsperiode blev det besluttet, at en børneby (skole og børnehave) skulle bestå af mindst 100 børn. Det var en rigtig beslutning, fordi ingen kan være tjent med en ny skolestrukturdrøftelse i hver eneste byrådsperiode. Nu skal byrådet forholde sig til konkrete udfordringer på de enkelte skoler. Jeg synes da, byrådet skal spørge sig selv, om man gør nok for at skabe udvikling i de små samfund og måske i Hornes tilfælde spørge, hvorfor så mange vælger andre skoler. Når man taler grundskoler fra 0. til og med 6. klasse, er det mere et spørgsmål om økonomi end faglighed. Hvis byrådet er indstillet på at betale det, det koster at drive en endnu mindre børneby pædagogisk og fagligt forsvarligt, skal børnene nok klare sig.

Det vil overraske mig meget, hvis der bliver lukket skoler eller overbygninger i denne byrådsperiode.

Der er intet som skolelukninger, der kan få et lokalsamfund på barrikaderne. Politikerne vil blive afkrævet et svar om skolestrukturen, også i næste valgkamp. Hvis man som kommune opgiver at drive en folkeskole, og lokalsamfundet ønsker at oprette en friskole, ja, så har man da alt mulig grund til at tale sammen om at finde gode løsninger.

Annonce

Om budgettet

I byrådets budgetforlig er der givet og taget. Alle bakker op om den aftale, der er indgået, og det er flot klaret. Når man har indgået et forlig, står man ved det. Man kan selvfølgelig ændre et forlig, hvis alle forligsparterne er enige om det. Ellers så holder man sin mund, især om andre partiers status og holdninger i forhandlingsforløbet, også efterfølgende, ellers kan man ikke have tillid til hinanden.

I forligsteksten ønsker man en afklaring på BorgerCenter Varde. Det er helt nødvendigt at få belyst de økonomiske konsekvenser af enten en renovering eller en nybygning. Der vil være plads på anlægsbudgettet fra 2022. Og fri os fra det der land/by-ting. Bare giv byrådet et beslutningsgrundlag med fremtidsperspektiv i.

Der er ligeledes i forligsteksten aftalt, at anlægsmidler skal fordeles i alle dele af Varde Kommune. Det ligner et lokallisteønske. Der skal også opgøres en liste over investeringerne, og hvad man så vil bruge den til, nævner teksten ikke.

Det er også spændende, at Bramming-Grindsted-banen i den østlige del af kommunen er nævnt, og at der skal bruges én million kroner til etablering af et autismepædagogisk læringsmiljø.

Samlet set er det et godt forlig, hvor alle forligsparterne kan se egne mærkesager og fingeraftryk. Det tegner rigtig godt for det næste års samarbejde i byrådet, og det betyder, at man kan fokusere på politik.

Hvis man skulle komme med nogle bekymringer, så er Varde kommune ikke i en stabil økonomisk situation med et-årige budgetter, træk på kassebeholdningen, en meget usikker udligningsreform og en befolkningsprognose, hvor befolkningen i nogle år falder og i andre år stiger.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce