Annonce
Varde

X-Byrøddernes Klub: - I bund og grund ender alt i en diskussion om økonomi - og ikke en pind andet!

Hans Christian Thoning. Foto: Chresten Bergh
Hver måned kommenterer tidligere politikere på den seneste måneds lokalpolitiske emner. I juli er det Hans Christian Thoning (V), der kommenterer på blandt andet den nye regerings betydning for Varde Kommune og byrådets brug af konsulenter.

Oksbøl: Hans Christian Thoning sad i byrådet for Venstre 1994-2006 og fortsatte i byrådet i Varde frem til 2009.

Han var borgmester fra 2002-2006 og var medlem af Folketinget 2007-2015. Ved valget i 2015 blev han førstesuppleant i Sydjyllands Storkreds, men er nu helt ude af politik.

Annonce

Om ny regering

Hvad regeringsskiftet får af betydning for Varde Kommune, kommer meget an på, hvad den nye regering har af udspil. Det, som de har en udfordring på - og det ved de godt selv - er finansieringen.

Der er et behov for at få ressourcer, hvis man skal opgradere på det, som blandt andet støttepartierne har sagt til den nye regering. Hvis de finder de ressourcer, så er det godt for kommunerne, for så får de tilført nogle midler. Men til gengæld skal det jo finansieres et sted. Hvem der skal betale regningen er et godt spørgsmål: Bliver det dig og mig som skatteydere? Eller bliver det nogle erhvervsvirksomheder, der bliver pålagt nogle omkostninger?

Hvis ikke kommunerne, før de skal lave budgetter, får nogle indikationer på, hvad de kan forvente, så bliver det pokkers svært at lave et budget for Varde Kommune. De kan komme til at lave nogle nye vurderinger, når der kommer et finanslovsudspil. Det kan meget vel ende med, at kommunen må lave et budget i efteråret og så lave det om, når der er en finanslov.

Om Poul Erik Bech

Poul Erik Bech laver rigtig meget godt for Varde. Det ville være svært at få etablereret så meget, hvis der ikke kom én med en pose penge.

Han har sagt, at butikker i stueetagen forsvinder, og så er det bedre at have nogle boliger i dem. Jeg er ikke helt enig. Hvis man vil beholde en forretningsgade, så må man ikke proppe for mange boliger ind, for så er det ikke en forretningsgade.

Men tomme butikker er døden for enhver by. Og der kan være ejere, der har nogle ønsker om at få kigget på lokalplanerne, så man kan gå efter det, som der er efterspørgsel på. Hvis lokalplanen ikke giver mulighed for det, så bør de og kommunen da få en snak om det.

Om kommunens brug af konsulenter

Indimellem kan det være svært for både kommunalpolitikere og embedsmænd at have det nødvendige overblik. Derfor kan jeg godt forstå, at der i nogen situationer er behov for at få konsulentbistand.

Der vil altid være et spørgsmål om, hvorvidt der bliver brugt for mange penge. Det er svært at sige, for nogle tiltag er nødvendige.

Der er sat en analyse i gang på området for psykisk syge, handicappede og udsatte, og her tror jeg virkelig, der er et behov for både at få afdækket, hvor stor behovet er, og hvad det koster. Der kan være behov for at få nogle andre mennesker udefra til at kigge på de områder, hvor der er de største udfordringer.

I bund og grund ender alt i en diskussion om økonomi - og ikke en pind andet! Du kan jo have alle de gode ideer, men hvis du ikke har penge til det, så hjælper det ikke noget.

Om røgfri arbejdstid

Jeg har aldrig røget, så det var meget behageligt, da man stoppede med at ryge ved udvalgsmøderne og byrådsmøderne.

Bortset fra det må vi konstatere, at er der et jaget folkefærd, så er det jo rygerne - men de skal også have lov til at være her.

Jeg har fuld forståelse for, at man ikke skal ryge inde, men at man ikke må ryge ude, forstår jeg ikke. Folk må selv have et ansvar for, om de vil ryge eller ej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjerg står sammen: Stor donation af beskyttelsesudstyr til Sydvestjysk Sygehus

Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

Annonce