Annonce
Esbjerg

X-House i nye rammer giver nye muligheder

Værestedet X-House lukker ned i fem uger for at gennemgå en større renovering, så brugerne fremover får bedre forhold, fortæller formand Cliff Hulsten. Privatfoto
Værestedet for tidligere misbrugere X-House skal have en tiltrængt renovering. Det betyder lukning i en periode, men bagefter vil brugerne stå med et værested med helt nye muligheder.

Esbjerg: Der er gennem de seneste ti år ikke blevet ofret så meget som en klat maling på lokalerne i Willemoesgade 65, hvor værestedet X-House har hjemme, men nu får stedet den helt store omgang.

En gennemgribende renovering til en pris på godt 350.000 kroner er ved at blive sat i gang.

- Vi har hidtil kun haft et tekøkken, og vi har længe haft et ønske om at få et rigtigt køkken på stedet, så vi selv kan lave mad og dermed kan afvikle arrangementer og fester uden at skulle bruge penge på at købe mad udefra. Det ønske gik vi til kommunen med. Der blev i første omgang ledt efter andre lokaler til os, men det kunne ikke lade sig gøre. Vi fik så at vide, at der kunne findes mellem 30.000 og 50.000 kroner til etablering af et køkken på stedet. Der kom en fra Ejendomme i Esbjerg Kommune og kiggede på lokalerne, og vi i bestyrelsen bad om at få et overslag over, hvad en større renovering kunne koste. Overslaget lød på de 350.000 kroner, og en måneds tid efter godkendte politikerne i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget den store renovering, fortæller en glad formand for X-House, Cliff Hulsten.

Annonce

X-House

X-House er et værested for tidligere misbrugere.

Foreningen har hjemme i Willemoesgade 65.

X-House har ifølge formand Cliff Hulsten omkring 25 forskellige brugere, og på en uge er der omkring 50 personer indenfor i lokalerne.

Der arrangeres fællesspisninger, filmaftener og andre aktiviteter for brugerne.

Store forventninger

Den store renovering af X-House omfatter blandt andet nye lofter, udsugning i rygerummet, nyt køkken og maling af alle rum.

- Det trænger virkeligt til en kærlig hånd. Vurderingen var, at der ikke var blevet foretaget nogen som helst form for vedligehold i omkring ti år. Jeg er selv uddannet kok og har gerne villet lave madkurser for brugerne, og det får vi nu mulighed for, så det er jeg meget glad for. Målet er, at vi skal lave mad sammen mindst en gang om ugen og til større arrangementer. Vi vil gerne være et fristed, hvor man føler sig godt tilpas, og der spiller det at lave mad sammen og spise sammen en stor rolle, mener formanden.

Han kunne også sagtens forestille sig, at det kunne resultere i, at nogle af brugerne kunne blive inspireret til at lave deres egne små madklubber sammen privat, så han har ganske store forventninger til det nye X-House, når renoveringen er overstået, siger Cliff Hulsten.

Lukket

Når værestedet skal renoveres, betyder det samtidig, at det lukker ned, mens arbejdet står på.

- Arbejdet går i gang den 23. september, og vi regner med, at det tager omkring fem uger. Vi har informeret vores brugere om det, og vi er i fællesskab ved at rydde lokalerne og gøre klar til håndværkerne. Der er en reel risiko for, at nogle af brugerne "kan falde i", mens vi har lukket X-House ned. Det skulle jo helst ikke ske, så vi laver lidt aktiviteter "ud af huset". Vi står til rådighed på telefonen, hvis der er brug for en snak, vi har vores Facebookside, og vi har mulighed for at lave et "pop-up-møde" med kort varsel i lokaler ved Vindrosen eller på Torvet, eller hvad der nu er brug for. Det er naturligvis ærgerligt, at vi skal holde lukket i en periode, men det bliver så godt, når renoveringen er overstået, det er jeg ganske sikker på, siger Cliff Hulsten.

Brugerne af X-House må berede sig på en periode uden deres faste mødested, mens renoveringen står på. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce