Annonce
Sønderborg

Yngste modtager nogensinde: Sønderjysk sangerinde får Modersmål-Prisen

Rikke Thomsen udgav i år en plade på sønderjysk. Nu får hun en pris for sin indsats for den sønderjyske dialekt. Arkfoto: Timo Battefeld
28-årige Rikke Thomsen får som den yngste person i 40 år Modersmål-Selskabets Modersmål-Prisen for hendes indsats for den sønderjyske dialekt.

Blans: Den sønderjyske sangskriver Rikke Thomsen, der er opvokset i Blans og Vester Sottrup, er valgt som modtager af Modersmål-Prisen 2019. Modersmål-Prisen uddeles hvert år af Modersmål-Selskabet som en påskønnelse for særlig fremragende anvendelse af et sprog efter selskabets ideal: Klart, udtryksfuldt og varieret.

Modersmål-Prisen 2019 gives i år til sangskriver Rikke Thomsen for hendes indsats for den sønderjyske dialekt. I slutningen af marts 2019 udgav Rikke Thomsen albummet 'Omve’n hjemve' med seks sange på sønderjysk.

- Sønderjysk betyder jo det, jeg kommer fra. Jeg er flyttet 23 gange i mit liv. Det eneste som ikke er forandret er e sproch. Det er mit ophav, sagde Rikke Thomsen til JydskeVestkysten i forbindelse med sin udgivelse.

Det er første gang, at Rikke Thomsen har skrevet sange på sønderjysk.

- Jeg har altid kunnet tænke mig at udgive noget på sønderjysk. Men musik bliver meget direkte, når det er på dansk og endnu mere, når det er på sønderjysk. Så man skal vide hvorfor, man gør det, sagde Rikke Thomsen i april til JV.

Annonce
Sønderjysk betyder jo det, jeg kommer fra. Jeg er flyttet 23 gange i mit liv. Det eneste som ikke er forandret er e sproch. Det er mit ophav.

Rikke Thomsen, sønderjysk sangskriver

Prisfest i Blans

Det er 40. gang, at Modersmål-Selskabet uddeler Modersmål-Prisen, og Rikke Thomsen er den yngste modtager i selskabets historie.

Rikke Thomsen er født på Grønland og opvokset i Blans samt hos sine bedsteforældre i Vester Sottrup. Som 16-årig flyttede hun til Nordjylland til sin far. Hun er student fra Dronninglund Gymnasium i 2010 med studieretningen Musik & Engelsk samt cand.mus. i sang og guitar fra Det Jyske Musikkonservatorium, Aalborg, 2019. Hun blev Årets Danske Sangskriver i Akustikkens Sangskriverkonkurrence i Aarhus i 2012/2013 og Årets Nordjyske Sangskriver ved Band Battle på Skråen i Aalborg 2013.

Musikalsk har Rikke givet over 300 koncerter som support for store danske musiknavne som Tina Dickow, Mads Langer, Signe Svendsen samt optrådt sammen med Allan Olsen og Niels Hausgaard.

Modersmål-Prisen på 10.000 kroner overrækkes på Eckersberg Friskole den 15. september. Her vil der være taler samt koncert med Rikke Thomsen. Eckersberg Friskoles støtteforening står for det praktiske arrangement og vil sælge ringridere og drikkevarer. Overskuddet går til støtteforeningen. Deltagelse kræver billetter, men det er gratis.

Det foregår søndag den 15. september kl. 12-14. Billetter fås via: www.modersmaalselskabet.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce