Annonce
Esbjerg

Yoga fyldte kirken til bristepunktet

Det kunne godt minde om en form for bedestilling, men det er Child's Pose, som deltagerne udfører, mens Line Søgaard Christensen og hendes hollandske assistent går rundt og laver justeringer. Foto: Martin Ravn
"Yoga i Kirken" er en helt ny ting i Esbjerg, men søndagens premiere i Vor Frelsers Kirke blev et tilløbsstykke. Omkring 100 yogadyrkere fyldte kirken, og flere måtte gå forgæves.

Esbjerg: Bortset fra begravelser og måske julegudstjenester hører det til sjældenhederne, at folk bliver afvist ved døren til den danske folkekirke, fordi der ikke er plads til flere mennesker indenfor.

Men det skete søndag eftermiddag i Vor Frelsers Kirke i Esbjerg.

Det var ikke en kirkelig handling, der var årsagen til trængsel, men derimod "Yoga I Kirken" ved ungdomspræst og yogalærer Line Søgaard Christensen. Det er aldrig tidligere prøvet i Esbjerg, men det blev et stort tilløbsstykke. Hver en kvadratcentimeter af kirkegulvet, området omkring alteret og tilmed foran bænkene i enkelte tilfælde var dækket af yogamåtter og omkring hundrede mennesker.

Flere ville gerne være med, men Line Søgaard Christensen måtte med beklagelse meddele dem, at der simpelthen ikke var plads til flere, og de måtte forlade kirken igen med uforrettet sag og måske uforløste spændinger i kroppen og bekymringer i sindet.

Annonce

Line Søgaard Christensen

Line Søgaard Christensen er ungdomspræst i Esbjerg og arbejder desuden som yogainstruktør i fitnesscentret SATS i Esbjerg.

Hun har taget den internationale uddannelse som yogalærer med 200 timer i Costa Rica og en efteruddannelse på 50 timer på Bali.

På Bali mødte hun en hollandsk pige, Evelyn, som søndag var til stede i Vor Frelsers Kirke for at assistere under yogatimen.

Hun var kommet til Danmark med sine forældre for at deltage i arrangementet.

For det var ikke musklerne, der skulle gøre det store arbejde ved søndagens lektion.

Line Søgaard Christensen bad deltagerne vende fokus indad og finde indre ro, og øvelserne skulle gøre godt for blandt andet bindevævet.

Første øvelse var den såkaldte Child's Pose, hvor deltagerne skulle have både, tæer, knæ og pande i måtten og armene strakt frem foran sig. Deltageren skulle holde positionen i omkring fem minutter, mens Line Søgaard Christensen snoede sig rundt mellem måtterne og med en dæmpet og rolig stemme blandt andet opfordrede deltagere til at fokusere på åndedrættet.

Arrangementet havde ikke nogen religiøs karakter, men Line Søgaard Christensen gav alligevel deltagerne et bibelvers med på vejen til at tænke over under yogatimen.

- Vær ydmyge og milde, vær tålmodige og bær over med hinanden i kærlighed, lød de vise ord.

Udover hendes stemme var der helt stille i det store kirkerum, og det var netop en del af idéen med at afvikle yoga i kirken.

Kirkerummet er nærmest forkyndende i sig selv, og det er et rigtig godt sted at finde ro og fordybelse, som er så vigtigt i yoga, sagde ungdomspræsten.

Speciel akustik

En af de mange deltagere var Gitte Benjaminsen på 51 år.

- Jeg kender Line fra SATS, hvor hun er yogainstruktør, og hvor jeg går på hendes hold. Hun er knalddygtig og har en fantastisk personlighed og ro. Da jeg hørte om det her arrangement, så tænkte jeg, at det skulle jeg da bare prøve. Jeg glæder mig til at lave yoga i kirken, akustikken er helt speciel, og jeg tror, at det giver det hele en ekstra dimension. Og så er det jo en alternativ måde at fylde kirken op på, det synes jeg, er helt fint, sagde Gitte Benjaminsen, inden yogatimen skulle begynde.

Torben Mørup, der er formand for menighedsrådet ved Vor Frelsers Kirke, bød også velkommen til deltagerne, inden Line Søgaard Christensen fik mikrofonen.

- Det er overvældende med så mange deltagere, og vi syntes, det lød som et spændende arrangement, da Line præsenterede os for idéen. Jeg vil dog også lige huske at påpege, at vi faktisk har åbent her i kirken hver søndag og ikke kun i dag, sagde Torben Mørup.

Gitte Benjaminsen var en af de mange deltagere ved "Yoga i Kirken" søndag eftermiddag. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce