Annonce
Kolding

Ældre ægtepar vil vise politikere klip af videoovervågede hjemmehjælpere: Seniorformand kræver, at de først indhenter accept fra Datatilsynet

Seniorudvalgsformand Søren Rasmussen vil ikke se, hvad der er foregået bag den her dør, før ægteparret har fremskaffet Datatilsynets skriftlige godkendelse af, at det er lovligt.  Foto: Søren Gylling
Der er intet juridisk til hinder for, at Koldings seniorpolitikere ser en privat videooptagelse af en kommunal hjemmehjælpers - ifølge ægtefællen - dybt kritisable håndtering af hans 71-årige stærkt plejekrævende hustru. Men for at beskytte parret mod at komme i "juridisk klemme", forlanger seniorudvalgsformanden først Datatilsynets skriftlige godkendelse, og den skal de selv skaffe.

Kolding: Et ældre ægtepar fra Kolding, hvoraf den 71-årige kvinde er halvsidigt lam og stærkt plejekrævende efter en blodprop i hjernen, kan ikke sådan lige få lov til at vise kommunens seniorpolitikere en videooptagelse af en hjemmehjælpers håndtering af en situation, hvor den handicappede kvinde var stærkt forpint af krampe.

Ifølge parret var der tale om særdeles groft omsorgssvigt, mens en højt placeret leder i kommunens hjemmepleje under vidneansvar i Arbejdsretten stik modsat har beskrevet den optagede situation som "lidt kantet uden uden meget dialog, men plejemæssigt ok".

Det er lige præcist den vurdering, ægteparret gerne vil høre politikernes holdning til nu, hvor den intensive hjemmepleje af kvinden snart skal tilbage på kommunale hænder, efter at den under en lang arbejdskonflikt har været varetaget af et privat plejefirma til ægteparrets store tilfredshed.

Annonce

Notatet

Men det kan altså ikke sådan lige lade sig gøre, fremgår det af et juridisk notat, som seniorforvaltningens direktør Annette Lund mailede til seniorpolitikerne den 27. september.

Heraf fremgår det, at der ikke er noget juridisk til hinder for, at politikerne ser videoen, hvis kommunen ellers var i besiddelse af den. Årsagen er, at retten til sagsindsigt er meget vidtgående for politikere og omfatter alle dokumenter, der foreligger i kommunen.

Til gengæld stiller seniorforvaltningens jurister spørgsmålstegn ved, om ægtefællen lovligt kan sende videoklippet til Kolding Kommune:

"Borgeren er dataansvarlig for behandlingen af personoplysninger, og Datatilsynet er således den rette myndighed for spørgsmål til og fortolkning af reglerne. Kommunen ønsker og kan således ikke tage stilling til, om borgeren lovligt kan videresende videoklippet til kommunen", hedder det i notatet.

Annonce

Sikre sig selv

Notatet er udarbejdet, efter at kvindens 66-årige ægtemand i slutningen af september sagde i JydskeVestkysten, at han gerne vil møde op i Kolding Byråds seniorudvalg og vise de ansvarlige politikere videooptagelsen. Det tilbud takkede flere af udvalgsmedlemmerne ja til umiddelbart efter - ligeledes i JydskeVestkysten.

Så første gang den 21. september - og på grund af manglende reaktion igen den 27. september - skrev ægteparret til seniorudvalgsformand Søren Rasmussen (DF) med en opfordring til at mødes.

Og den 5. oktober svarede Søren Rasmussen de to med en e-mail, hvor der står, at "For at både I og de der skal se videoen ikke gør noget ulovligt, er det nødvendigt, at I spørger Datatilsynet om I må vise/videregive videoen til andre. Hvis der foreligger en skriftlig ”godkendelse” fra Datatilsynet, vil jeg se videoen, såfremt I ønsker det".

Kan Kolding Kommune ikke undersøge lovligheden for det ældre ægtepar, så de ikke selv skal til at i gang med Datatilsynet?

- Det er jo borgeren selv, der kan pådrage sig et ansvar her, hvis det er ulovligt at vise os videoklippet. Det juridiske ansvar kan Kolding Kommune ikke påtage sig, og derfor beder jeg dem om at sikre sig selv. Jeg vil jo ikke kunne leve med, at de bringer sig selv i en situation, hvor de kommer i juridisk klemme for at have vist det. Min interesse er, at de ikke kommer i juridisk uføre, siger Søren Rasmussen.

Men det kan være en ordentlig mundfuld for ikke mindst ældre borgere at få at vide, at de skal kontakte Datatilsynet. Kan Kolding Kommune hjælpe dem på vej på nogen måde, så de kan få afklaret, om de må vise jer politikere det videoklip, som de så gerne vil have, at I ser?

- Det er muligt. Normalt er det nemt at få hjælp til alt muligt, siger Søren Rasmussen, der anbefaler, at man forhører sig hos kommunens chefjurist om eventuelle muligheder.

Videoen og anonymitet

  • På videoen ser man ifølge ægteparrets beskrivelse kvinden ligge i sin seng, og hun beder den netop ankomne kommunale hjemmehjælper om at gøre noget ved hendes ben, der er i krampe.
  • Nu går der tre lange minutter, hvor hjemmehjælperen foretager sig andre ting, før hun tager fat om benet og begynder at massere, bøje og strække det smertende ben på en måde, som ifølge parret er helt forkert.
  • Imens kan man høre grådkvalte lyde og gispende vejtrækning.
  • Ægteparret har undervejs i hele JydskeVestkystens dækning af sagen stillet krav om at optræde anonymt af hensyn til deres børn og børnebørn, hvilket JydskeVestkysten har imødekommet, fordi den konkrete sag er  samfundsmæssigt relevant, og fordi hovedpersonernes version af sagen ellers ikke kunne komme frem.
Annonce
Kultur For abonnenter

Han ejer både nazi-julekugler og effekter fra KZ-lejre: Franks nyeste køb er et tysk fotoalbum fra besættelsen af Kolding

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Peter har kastet anker midt i fjorden: Han kunne ikke holde ud at bo på land

Varde For abonnenter

Nabo om dispensation til 85 procent større byggefelt: At tillade sig at kalde det en mindre ændring – det er flabet

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Varde For abonnenter

Ubetalte regninger på 50 mio, da gigant-landbrug kollapsede: Hvorfor mistede én underleverandør ikke en krone?

Haderslev

Højgårdsparken: 22 nye rækkehuse klar til indflytning 1. september

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg fik en appelsin i turbanen med Facebook: - Sagt på jysk har vi gjort en fornuftig handel

Kolding

Kolding tjener penge på stofmisbrugere: De kommer fra andre kommuner for at få bugt med deres misbrug

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Hun bor i sommerhus, han bor på plejehjem: Da Jørn og Bente skulle nyde deres otium, kunne han pludselig ikke få vejret

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Haderslev For abonnenter

Balladen om naturnationalpark i Pamhule fortsætter: - Afslag blev givet på ufuldstændigt grundlag

Esbjerg For abonnenter

Millionerne er afsat, men firebørnsfamilien venter på femte år på cykelstien: Det er godt nok vildt, det skal tage så lang tid

Kolding

Pierre udlejer seniorboliger hurtigere, end han kan nå at bygge dem

Annonce