Annonce
Læserbrev

Midtjysk motorvej – ja tak, men øst om Billund!

Læserbrev: Vi er af den klare opfattelse, at en midtjysk motorvej til Billund og lufthavnen vil være til gavn for den fortsat positive udvikling af vores område. Vi tror på samfundsgevinsten i og af den. Linjerne for en sådan midtjysk motorvej er netop nu til debat i byrådet på baggrund af den nye VVM-undersøgelse (Vurdering af Virkningen på Miljøet), som kommunen skal afgive høringssvar til. Vi har set frem til at kunne tage endelig stilling ud fra et sagligt grundlag – med afsæt i vejdirektoratets gennemarbejdede forslag. Her belyses flere alternative linjeføringer øst eller vest om Billund. På den baggrund er vi som Billund-borgere kommet til den konklusion, at den østlige linjeføring vil være den bedste og mest helstøbte løsning for området. Efter at have læst redegørelsen må vi erkende, at enkelheden i spørgsmålet bliver mindre jo bredere perspektiv, vi anlægger. Hvis vi kun skulle tage højde for, hvad der er bedst for Billund, vil en østlig linjeføring klart være at foretrække. Medtænker vi effekterne for den vestlige del af kommunen og for hele det midt- og vestjyske område, er spørgsmålet langt fra så entydigt. Derfor har vi også forståelse for de argumenter, der findes for en vestlig linjeføring. Vi har endda selv foretrukket en vestlig linjeføring ud fra en sådan betragtning - og på baggrund af de skitseforslag, vi tidligere er blevet præsenteret for. Men på det nye grundlag kan vi ikke længere foretrække en vestlig linjeføring. Ud fra en helhedsvurdering finder vi, at ulemperne for Billund by ville blive større end fordelene. Først og fremmest finder vi, at de konkrete forslag til en vestlig linjeføring ligger for tæt på byen. Når vestenvinden medtænkes, vil det utvivlsom medføre støjgener for mange Billund-borgere. Dertil kommer, at Billund by vil blive isoleret fra resten af kommunen og lukkes inde på en måde, så det i et langsigtet perspektiv vil hæmme byens videreudvikling. Vi foretrækker derfor at køre videre med – og gerne på en midtjysk motorvej øst om Billund!

Læserbrev

Fornyelse af byen skal holde stilen

Debat: Nu har jeg lige læst og studeret siderne fra arkitekten om Gravene. Den ser mildest talt noget indelukket ud, bare ved at se på de billeder, får man kvælningsfornemmelser, men flot ser det ud, det må man indrømme. De skriver, at parkeringspladserne skal inddrages. Må jeg lige gøre opmærksom på, at vi er nogle borgere, der har svært ved at gå og derfor er nødt til at køre ned i byen for at se noget andet end vores egne fire vægge. Det kan ikke være rigtigt, at fordi der nu skal bruges en masse penge på Gravene, at man så ikke tænker sig rigtig godt om, inden man smider vores allesammens penge ud til gavn for nogle få. Nørregade har I også fået ødelagt med de afsindige grimme rustkasser, de er også på Gravene, de fylder den halve vejbane i Nørregade og på fortovet er der stole og borde, så der kan man heller ikke gå. Troede da ikke man måtte fylde på den offentlige vej og fortove. Andre steder får de besked på, at de ikke må fylde for meget på fortovene, der skulle være plads til, at borgerne kunne gå der. Nørregade skulle kun være et forsøg, men de står der stadig, hvordan man kan få sådan ide med at sætte de rustkasser op i vores by? Det er mig en gåde. Hvis endelig vi skulle have de træer midt i byen, så kunne de være blevet lavet i et smukkere materiale. Jeg går også ind for, at man skal forny byen, men det skal være så det falde ind i byens stil, det skal ikke være supermoderne, men holdt i en stil, der passer til en gammel købstad som Haderslev.

Læserbrev

Havefestival: Rette kandidater til Æreshertug 2021

Debat: Kåringen af årets Æreshertug i 2020 er, som så meget andet, desværre aflyst på grund af coronaen. Således er årets kåring udskudt til 2021. Heldigvis ser vi fantastisk mange engagerede borgere med nye ideer og kreative veje ud af nedlukningen af Danmark. En af de lokale højdespringere er to livlige damer, der virkelig har sat gang i byen Haderslev, fordi de har slået ring om et af kommunens store kulturelle højdepunkter: Kløften Festivalen. De fleste er vist efterhånden på fornavn med Randi og Signe som står bag nytænkningen af festivalen der nu er omdannet til havefesten: Kløften Havefestival. Armbånd, auktioner, ølpakker, billetter til ens eget køleskab, musikere der optræder i folks private haver, virksomheder og butikker der bidrager, facebookgruppe som støtter op og meget andet. På den måde er mange små begivenheder bundet sammen til at udgøre en alternativ festival, og nu er man andre steder begyndt at kopiere modellen. Indtil den 27. juni hvor man kan mødes til havefester, eller indtil Danmark måske åbner lidt mere op, kan man således støtte op ved at gå ud og købe en øl, en sodavand eller et glas vin i sit eget køleskab og betale for den via MobilePay nummer 662730. Så jo tak, Kløften Havefestival har sat gang i en nyskabelse som har skabt enorm stor opmærksomhed hos mange mennesker i og uden for Haderslev Kommune. Intet mindre end fantastisk! Således har Signe og Randi ikke alene sat fart på et spændende konceptet, som skal sørge for fest hver for sig til folket, og støtte til den lokale musikfestival. De har også sat Haderslev Kommune på danmarkskortet. Og det er lige præcis det ypperligste kriterie for at blive kåret til årets Æreshertug. Måtte jeg foreslå komiteen at indstille Randi Helding og Signe Plenge til årets Æreshertuger 2021.

Annonce
Læserbrev

Dokumentar eller Mester Jakel-teater i Tønder Kommune?

Læserbrev: Sandhed og ordentlighed, et ædelt grundlag for samarbejde, skaber gensidig tillid mellem mennesker. De sidste par år har flere sager af forskellig tyngde, ”manglet” vigtige oplysninger som grundlag for fornuftig sagsbehandling. Skolebyggeriet i Skærbæk er den hidtil tungeste sag. Her er åbenlyst flere uklare forhold. Der gives ingen svar i kulissen, så nu spørges der fra den åbne scene. Når jeg ønsker uklarheder belyst, ønsker svar på direkte spørgsmål og ønsker ansvar placeret. Er det så en hetz og personforfølgelse, jeg praktiserer? Kunne aldrig falde mig ind. Når jeg undrende og nysgerrigt vil se på sammenhænge og påfaldende gentagelser, er det for at få et velbelyst, åbent og solidt grundlag, at tage stilling fra. Hvem kan have noget imod det? Hvis man derimod frivilligt accepterer, at se verden gennem statistens briller, i skyggen, med bygningsfejl, uden mulighed for klart overblik og reel indflydelse - som håndholdt dukke i Mester Jakel-teater. Så sløres virkeligheden – detaljerne forsvinder. Hvem befinder sig godt i det felt? Ingen forestilling uden statister. De har stor betydning for helhedsindtrykket. De skal finde sig i meget, før lyset skinner direkte på dem. De ofrer sig gerne, (for)føres og stilles uden brok i dårlige positioner. Lykkeligt uvidende om, at ”Skakmat” positionen pludselig afskærer dem enhver mulighed for at bevare (tro)værdigheden. Bifaldet udebliver. Enhver skal frit kunne vælge sin rolle, sine medspillere, instruktør og opsætning. Scenen er sat – de bærende værdier er ydmyghed og fælles ansvar. Konservative arbejder for sandhed og ordentlighed. Derfor vælger vi dokumentaren – i samarbejde med ligesindede.

Annonce
Læserbrev

Nul x-factor

Hvor er det synd for Danmarks ungdom: Vores fremtid. I to dage har ungdommen siddet klinet til tv-skærmen for intenst at følge X-Factor finalen på TV2 (prime time). Danmarks største og mest højt profilerede talentshow nogensinde (i øvrigt et mega engelsk tv-koncept, der scorer kassen). Til dagligt på Gymnasiet eller Handelsskolen er de unge dybt kritiske overfor deres lærere, der ofte (uretfærdigt) beskyldes for at have nul X-Factor. X-Factor showet, der er pakket ind i maskinel vellyd og tynd benede tekster, glider derimod chokerende meget let og ubesværet ned (uden parader) hos de unge, der lystigt hælder programmet ned med byger af vodka hot-shots. Stort tillykke til den unge vinder 20-årige Alma Agger, der løb med det eftertragtede X-factor trofæ. Alma kan nu næsten ikke nå højere her i livet. Det skulle lige være at blive tv- eller quizvært. Alma belønnes med en cd og en musikvideo, som mægtige Sony Music nu vil udgive. Sony øjner en hurtig gevinst. Den triste statistik er desværre, at X-Factor vinderne hurtigt ryger ud i glemslen igen. Showet præsenteres af selvsmagende Sofie Linde (der truer med at fortsætte som vært næste år) flankeret af tre dommere. Ungdommen elsker især dommer Thomas Blackmann (der kunne æde sine egne underbukser). Blackmann har opnået kultstatus hos ungdommen. Hans flabede og selvsikre stil tager kegler. Som (25 + nogen måneder) må man også se og observere X-Factor som dygtigt lavet underholdning. Det er jo blot et par timers let underholdning i bedste sendetid. Jeg tror på ungdommen: I sidste ende kan de godt skille X-Factor fra nul X-Factor.

Annonce
Læserbrev

Hjælp de ledige og tænd op under økonomien

Læserbrev: Ville det ikke være skønt, hvis man kunne få i både pose og sæk? Hvis man kunne få sat hjulene i gang, samtidig med at man udviste retfærdighed og hjalp de 48.000 danskere, der er røget på dagpenge på grund af coronakrisen. Det kan man på nogle områder, og dem skal vi udnytte. Regeringen og Folketinget har allerede ydet en stor indsats for at holde hånden under de danske virksomheder med trepartsaftaler og hjælpepakker – og det er vi meget taknemmelige for. Men mange ledige sidder stadig fast i krisen. De har også brug for hjælp. Alene i Sydjylland er knap 5.400 lønmodtagere uforskyldt blevet ledige siden 9. marts. Det er en stigning på 34,4 procent. I 3F har vi set hvordan et par hundrede offshore-arbejdere blev fyret og sendt hjem fra Norge med få dages varsel, da grænserne lukkede. Kokke, tjenere, receptionister og rengøringsassistenter blev sendt hjem, da restauranter og hoteller lukkede. Taxa- og turistbuschauffører havde intet at lave. Det havde vores medlemmer i Billund Lufthavn heller ikke, og nu er der bebudet fyringer på 270 årsværk. Mange mennesker, der er blevet ledige, står i en økonomisk meget svær situation. De skal pludselig klare sig for et langt lavere beløb. De vil gerne i arbejde, men det er svært at finde et nyt job i området – især hvis man er faglært eller ufaglært. Og vi frygter, at endnu flere bliver ledige, når trepartsaftaler og hjælpepakker bliver udfaset. Men så er det jo heldigt, at vi kan gøre noget godt og anstændigt for både de ledige og samfundet ved at give dem en økonomisk håndsrækning. Det er faktisk ret effektivt for forbrug og jobskabelse at give ledige en midlertidig økonomisk håndsrækning. Analyser af lavindkomstgruppers forbrugsmønstre viser, at op mod 90 procent af pengene kanaliseres tilbage i samfundet. Her er de med til at skabe arbejdspladser og øge efterspørgslen hos lokale virksomheder og butikker, der også har det hårdt lige nu. Og de fleste penge vil blive brugt i servicesektoren, der for alvor er blevet ramt under coronakrisen. Så ja, vi kan få i både pose og sæk, hvis vi – som en del af de stimulipakker, dansk økonomi får brug for – giver ledige eksempelvis et midlertidig tillæg til deres dagpenge eller en anden form for økonomisk hjælp. Hvis vi kun giver penge til de velstillede, vil det ikke stimulere øget forbrug – kun øget opsparing. Det håber vi, politikerne husker på i den kommende tid, når de skal finde ud af, hvordan de kan hjælpe økonomien på vej. De store virksomheder har fået hjælp. Nu er det de lediges tur!

Læserbrev

Rolig - I skal nok komme på græs

Læserbrev: Kan man ikke bede de blå partier om lige at holde sig i skindet lidt endnu, bare lige lidt. Inden man begynder at gøre corona-krisen til ét stort partipolitisk slagsmål. Lige her og nu er der ikke brug for det, som Hans Engell så rammende har kaldt "godt gammeldags Christiansborg-fnidder". Ved I hvad, der bliver masser af muligheder for at slå løs på statsministeren og regeringen, I skal nok få jeres lyst styret, uden at I behøver at skabe usikkerhed og forvirring om den corona-kurs, I for øvrigt selv har stemt ja til hele vejen igennem. Der bliver et slagsmål om, hvordan regningen skal betales, og hvilke skuldre, der skal bære hvad i den forbindelse - der skal I nok få luft, og vi ved godt, hvad jeres holdning vil være. Inden længe kommer hele spørgsmålet om tidlig pension til nedslidte, hvor I får god mulighed for at hamre løs på regeringen, og fortælle, at der ingen problem er med nedslidning, og hvor uansvarligt det vil være at række en hånd til de mest nedslidte lønmodtagere. Der kommer en finanslov, hvor I sikkert vil mene, der gives for meget til velfærd. I det hele taget - det bliver hverdag lige om lidt, hvor den almindelige politiske strid kan udfolde sig igen. I skal nok komme på græs, I får masser at kritisere, men skru nu lige lidt ned for populismen, mens vi trods alt stadig står midt i corona-krisen, det ville være klædeligt.

Læserbrev

Krav til affald

Læserbrev

Nød og elendighed på vores klode

Læserbrev: Dagligt bliver man præsenteret for en voldsom nød og elendighed overalt på vor klode! Hjælper man på den ene eller anden måde kan det oftest give lindring i en vis målestok, men kan det desværre også afstedkomme man bare er med til at vedligeholde lidelserne? Hvis effektiviteten ikke er tilstede i handlingerne og bestræbelserne mangler nyttevirkningen. Den egentlige årsag til forholdene kan være en dårlig asocial fordelingsproces af diverse værdier, suppleret med en såkaldt overbefolkning, som skaber pladsproblemer og indbyder til alvorlige stridigheder. I den forløbne uge har nyhedsformidlingerne konsekvens fremført følgende tildragelser: Hvis et øriges søterritorium ikke kan brødføde nok, fisker man så ulovligt i nabolandenes områder. Millioner af mennesker er i fare for at blive oversvømmet, fordi man har nedsat sig i et deltaområde! Når menneskers og dyrs affald blandes på især offentlige steder, så truer en dårlig hygiejne og sygdom. Otte millioner personer skal have nødhjælpspakker i form af fødevarer – i stedet for selv at avle ris og majs! Vi klager over træfældning, men hvis Pedro med fem børn skal brødføde familien skal han bruge jord! Årsagerne til disse sørgelige kendsgerninger kan være forskelligartede, men følgende spiller nok ind: Ufornuftigt dårligt politikerledelse, religiøse fanatiske markeringer, manglende økonomisk sans hos ansvarlige samt vor medfødte og påvirkelige egoisme! Man har skabt en teknisk udvikling af dimensioner, men er vi på andre områder blevet klogere! I denne virustid kan vi blive animeret til at tænke os lidt mere om og tilmed glæde sig over, at man er blevet beboer i et land, måske godt nok med mange forkælede borgere – men med ordnede forhold.

Annonce
Læserbrev

Hvem er fremtidens vindere?

Vi har ødelagt planeten, siger David Attenborough (New Scientist 4. april 2020). Vi er simpelthen for mange mennesker på kloden, vi nærmer os 8 milliarder. Meget tyder på, at han har ret. Samme tanke har Jens-Andre P Herbener (Information 23 august 2019) hvor han i en kronik går ind for, at halvdelen af jordens areal skal afsættes til natur og befolkningen reduceres til to milliarder. Vi har gennem historien set en række dødelige epidemier blandt dyr og mennesker. I vor klodes historie kan man f.eks nævne pest, tuberkulose , kopper og mange andre, den spanske influenza ikke at forglemme og på det seneste SARS, MERS og den aktuelle covid-19. Vi skal holde afstand, siger man, men jo flere vi er, jo vanskeligere kan vi jo holde afstand til hinanden. Hvad er så fremtiden? Kan man forestille sig, at den ene pandemi afløser den anden og således reducerer overbefolkningen og på samme vis løser de klimatiske problemer? Man kan hævde, at der er konflikt på to fronter på samme tid, en krig mellem mennesker og vira, og en krig mellem civilisationer, aktuelt en krig mellem den islamiske civilisation og den vesterlandske civilisation. Kan man forestille sig, at en ideologi/religion/civilisation bliver så potent, at den kan tilintetgøre andre civilisationer, helt eller delvist? Som nazisterne dræbte jøderne, som kommunisterne dræbte mange, ikke kommunister (Øhavet Gulag)? Som man så det i Kina under Mao? Kan man forestille sig at demokratiet er så svagt, at islam overtager styringen? Man kan hævde, at demokratiet og islam er incommensurable størrelser. Ingen ved det, men ved sidste valg til folketinget 2019 var kun 20 procent af vælgerne bekymret over det stigende antal muslimer i Danmark. Jeg har spurgt Heraklit (540 fK–480 eK), Hegel (1770-1831) og Samuel Huntington(1927-2008), kloge folk, som siger noget om livets ejendommeligheder. Heraklit: man kan ikke bade to gange i den samme flod. Dels er vandet erstattet af nyt vand og dels har man selv ændret sig. Tingene udvikler sig. Hegel: Tese mødes af antitese og skaber en syntese. Altså en samfundsordning udfordres og der skabes en ny samfundsordning, som så igen bliver udfordret af en ny antitese og således er alt i løbende udvikling. Sådan er demokratiet. Ikke fastlåst af en imaginært guddommeligt væsen. Samuel Huntington: I civilisationernes sammenstød ser Huntington et uundgåeligt sammenstød mellem en civilisation i løbende udvikling som findes i Europa og USA og den islamiske civilisation, som er en ideologi/religion som er fastlåst af gudelige regler og som mennesker ikke kan ændre på. Følgelig er den islamiske civilisation uforenelig med demokratiet, med mindre der sker en slags revolution som kunne ligne Luthers opgør med den katolske kirke 1517, hvor den katolske kirkes magt blev brudt. Så hvem er fremtidens vindere? Islam eller demokrati? Virus eller lægevidenskab? Svaret blæser i vinden.

Læserbrev

Svigt ikke Inger Støjberg. Vigtigst at beskytte børnene

Læserbrev: Der må alt andet lige være førsteprioritet at beskytte børnene. Venstrefløjen - herunder Socialdemokratiet - vægter tilsyneladende forvaltningsmæssig praksis mere end beskyttelse af mindreårige mod pædofili. Straffeloven stadfæster en ældgammel praksis, der hedder nødværge. Man straffes ikke for en handling, der normalt er strafbar, hvis formålet man har udført, tillægges mere, end den strafbare handling. For eksempel får man ikke bøde for at overtræde et badeforbud, hvis man redder en, der er kommet i havsnød. Medlemmer af folketinget kan som alle andre selvsagt ikke være altvidende. Hvis man går efter Inger Støjbjerg for at have grebet ind over for mistanke om seksuel udnyttelse i forbindelse med den uacceptable muslimske "barnebrudstradition" er det helt uacceptabelt. Det vigtigste må være at beskytte eventuelle barneofre for overgreb, der ellers ville kunne fortsætte, i den tid hvor en langsommelig sagsbehandling finder sted. Så enten er sagen mod Inger Støjberg en stiltiende accept af pædofili og seksuel misbrug af mindreårige - når det er nødvendig for at følge forvaltningsmæssig praksis - eller også er det heksejagt på Inger Støjbjerg. Vi må håbe at det "kun" er en usmagelig heksejagt. Alternativet må det betegnes som et ondt mareridt.