Annonce
Haderslev

Ældre får damudsigt på nyt friplejehjem ved Haderslev Dam

Det forladte psykiatriske hospital ved Haderslev Dam er solgt. Om cirka halvandet til to år ventes et topmoderne friplejehjem at stå klar. Arkivfoto Søren Gylling
Danske Diakonhjem har købt to tredjedele af den nedlagte psykiatri ved Haderslev Dam. Her skal der indrettes friplejehjem til 60 beboere. Byggeriet går i gang efter sommerferien.
Annonce

HADERSLEV: Tålmodighed er en dyd, som Danske Diakonhjem mestrer. Efter fem års forhandlinger frem og tilbage har Danske Diakonhjem langt om længe erhvervet to tredjedele af tidligere husede psykiatrien ved siden af det lukkede sygehus ved Haderslev Dam, og på fredag får de nøglerne fortæller direktør Emil Tang:

- Vi bygger et friplejehjem med plads til 60 beboere, og 95 procent af dem får udsigt ud over dammen.

Der skal dog en større ombygning til, inden friplejehjemmet er klar til indflytning. Alle patientfløje rives ned og bygges op igen.

Kun ryggen af bygningen bliver stående, og den forhøjes, så man også herfra kan få herlighedsværdien med. I den del af byggeriet bliver der fællesfaciliteter, blandt andet spa-område med mere.

Annonce

Større byggeri

Byggeriet har allerede været i udbud, og Danske Diakonhjem har valgt en totalentreprenør, der dog endnu holdes hemmelig.

- Der er fem, der har budt på opgaven, og vi har valgt en. Hvem, det er, forventer vi at kunne fortælle på fredag, siger Emil Tang.


Vi bygger et friplejehjem med plads til 60 beboere, og 95 procent af dem får udsigt ud over dammen. Det forventes at stå klar om halvandet til to år.

Emil Tang


Hvem der har købt den øvrige del af bygningen er endnu uvist. Freja Ejendomme, der er statens ejendomsselskab, som også ejer sygehuset, der er til salg, har ingen kommentarer hertil. Emil Tang ved heller ikke, hvem det er. Han og Danske Diakonhjem har samarbejdet med flere forskellige aktører i de fem år, de har forhandlet om at købe bygningen:

- Da vi første gang fik øje på bygningen, var det på tale at indgå et samarbejde med Arla Foods og Haderslev Kommune i et fællesskab, hvor vi kombinerede kostlejr og plejehjem, det var rigtig spændende og sjovt, men så måtte Arla trække sig ud.

Annonce

Flere på banen

Både Haderslev Kommune og Danske Diakonhjem indgik derpå en betinget købsaftale:

- Vores købsaftale var betinget af, at vi kunne få et kvotetilskud, og det blev en realitet to år senere, og vi fik også finansieringen på plads, men kravene var helt urimelige, og derfor trak vi os. Haderslev Kommune var på et tidspunkt også interesseret, men trak sig lige så.

Danske Diakonhjem fik derpå en henvendelse fra AP Pension, der gerne ville have dem med til et projekt om et friplejehjem i midtbyen i Horsens, hvor de manglede en operatør.

Danske Diakonhjem

Danske Diakonhjem driver flere friplejehjem i hele Danmark. På et friplejehjem kan beboere blandt andet købe wellness og ekstra rengøring.

Danske Diakonhjem har eksisteret i 53 år. Organisationen hviler på et kristent livssyn.

Den driver plejehjem, hospices og boliger for forskellige målgrupper.

Hovedkontoret ligger i Vejle.

Der er 2500 ansatte.

- Det sagde vi ja til på betingelse af, at AP Pension gik med i to af vores projekter: Et friplejehjem i Nørager og et i Haderslev. så sagde vi ja til. Nørager kom på plads, og her er der indvielse om cirka tre måneder, men i Haderslev må AP Pension trække sig, da de ikke kunne få enderne til at nå sammen.

Danske Diakonhjem gav dog ikke op og kontaktede igen kreditforeningen, som gav et favorabelt tilbud om finansiering, og dermed bliver en snart gammel plan til virkelighed.

Også i Aabenraa skal Danske Diakonhjem drive et friplejehjem. Det bygges af Horup-gruppen efter anvisninger fra Danske Diakonhjem, som lejer sig ind. Her er der rejsegilde på fredag. Friplejehjemmet i Haderslev forventes at stå klar om halvandet til to år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Skræmmende godt - Twenty er i finalen

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Fjerde gang var lykkens gang: Ribe-Esbjerg på pointtavlen efter fredagsdrama i Lemvig

Annonce