Annonce
Kolding

Ældrerådet sender kraftigt signal: - De ældre er bange, og det er forståeligt

For brugerne af det kommunale cafeteria Paletten på Norgesvej i Kolding er samværet vigtigt, når middagsmaden spises sammen med andre. De ældre er kede af, hvis hjemmehjælpen ikke længere må følge dem, der ikke kan gå alene, ned at spise sammen med andre. Foto: Jacob Schultz
Både ældrerådet og brugerrådet for Aktivitetscenter Paletten protesterer mod afskaffelse af følgeskab. Ældrerådet har nægtet at godkende kommunens kvalitetsstandarder på området, og brugerrådet har indsamlet underskrifter mod besparelsen.

Kolding: Henry Clausen, der er formand for ældrerådet, fortæller, at medlemmerne af rådet er enige om, at de ikke kan godkende kommunens nye kvalitetsstandarder. De blev ændret, efter et politisk flertal i forbindelse med budgetforliget besluttede at spare, så hjemmehjælpen ikke længere må følge ældre til og fra et kommunalt cafeteria, så de kan spise deres varme middagsmad sammen med andre ældre. Politikerne har besluttet, at ydelsen følgeskab bortfalder.

- Det er første gang i de ti år, jeg har siddet i ældrerådet, at vi ikke godkender kvalitetsstandarderne. Det er fordi, besparelserne er helt uacceptable, og set med mine øjne, så er bortfald af følgeskab den besparelse, der rammer hårdest. De ældre er bange, og det er forståeligt. For følgeskab ud af lejligheden og ned til det kommunale cafeteria betyder meget for at undgå ensomhed. Det rimer ikke med, at kommunen har meldt ud, at den vil forsøge at bekæmpe ensomhed blandt ældre. Vi vil løbende følge med i sagen, siger Henry Clausen.

Den manglende godkendelse har ingen konsekvenser, men den er et klart signal fra ældrerådet til politikerne.

Søren Rasmussen (DF), der er formand for seniorudvalget, er heller ikke glad for besparelsen og vil arbejde for at få følgeskab indført igen, når kommunens økonomi tillader det.

- Det er en dårlig idé at afskaffe følgeskab, men med den økonomiske situation kommunen stod i, så slap seniorområdet nådigt. Det er tanken, at frivillige fra projektet 60+ frisk skal begynde at følge de ældre til og fra spisning og aktiviteter, siger han.

Hvis en ældre mand eller kvinde har udfordringer, der gør, at vedkommende skal støttes på en speciel måde, kræver det så ikke en person med en faglig baggrund at følge den ældre?

- Vi har mange frivillige, som ved at bruge deres sunde fornuft og deres gode hjerte hjælper mange ældre hver evig eneste dag, og de kan selvfølgelig løse opgaven. Men jeg vil følge sagen nøje, svarer Søren Rasmussen.

Annonce

Følgeskab

Følgeskab er muligheden for, at en hjemmehjælper følger en borger til og fra spisning i et kommunalt cafeteria som det i Aktivitetscenter Paletten eller til og fra en aktivitet. Kommunens økonomi er under pres, og som en del af budgetforliget har et flertal i byrådet besluttet, at den indsats bortfalder.

Hjælpen forsvinder ikke fra den ene dag til den anden. De borgere, der får følgeskab, skal revisiteres i løbet af første halvår af 2020.

Forvaltningen har gjort opmærksom på, at en konsekvens af, at følgeskab bortfalder, kan være en øget udgift til madservice.

At fjerne ydelsen følgeskab skal i år give en besparelse på 300.000 kroner.

I det sparekatalog, hvor afskaffelse af følgeskab stod, kan man læse, at der er risiko for, at de 26 borgere, der benytter ordningen, ikke får mulighed for at indtage måltider i selskab med andre eller deltage i aktiviteter. Det kan bevirke, at den enkelte borgers helbredstilstand forværres.

Underskrifter mod besparelsen

Bodil Sørensen, der er formand for brugerrådet på Aktivitetscenter Paletten, hvor flere af de 26 ramte ældre spiser, kalder besparelsen helt urimelig.

- Derfor har vi samlet underskrifter mod besparelsen på Paletten, og på én dag fik vi 26 underskrifter, som vi vil aflevere på rådhuset, fortæller Bodil Sørensen.

Hun beskriver, at når de ældre kommer ned i det kommunale cafeteria, så sidder de og hyggesnakker og så får de mere appetit, og måske bliver de enige om, at de også skal have en dessert.

- Hvis de skal sidde alene hjemme, så spiser de mindre, og de er tynde i forvejen. Samtidig er det at komme ned at spise ofte den eneste sociale kontakt, de har. Når vi i brugerrådet holder arrangementer, så henter og bringer vi dem, for der er ikke andre til det, og det er simpelthen for dårligt, siger hun.

Hun fortsætter:

- Vi er utrolig kede af besparelsen, der rammer borgere, der ikke bider fra sig. Politikerne kan bruge en masse penge nede i Jernbanegade og på at lægge græs på parkeringspladsen Sneglen og fjerne det igen. Det var bedre at bruge de penge på ældre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Ny hobbybutik åbner i Kolding

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce