Annonce
Udland

Øjnene hviler på verdens største CO2-synder før klimatopmøde

Greg Baker/Ritzau Scanpix
Kina har bebudet skærpede klimamål senest i 2020. Måske bliver de offentliggjort på topmøde i New York.

Mens USA ventes at holde sig i baggrunden ved et kommende klimatopmøde, så knytter der sig voksende forhåbninger til, at Kina sætter fart i omstillingen mod grøn energi.

De indledende øvelser op til mandagens klimatopmøde i New York begynder i weekenden, og der er fuld gang i spekulationer om, at kineserne kommer til USA med nye klimamål i kufferten.

Kina er i dag verdens største udleder af CO2.

Spekulationerne bunder i, at Kina i forbindelse med sommerens G20-møde lovede at skærpe sine klimamål, så de afspejler "den højest mulige ambition". Det vil senest ske i 2020, lyder det.

I FN satser den særlige udsending til klimatopmødet, Luis Alfonso de Alba, dog på, at Kina spiller ud allerede ved topmødet.

- Jeg er meget sikker på, at Kina kommer til topmødet med nye mål på en række områder og med et meget højere ambitionsniveau, sagde han for nylig ved en pressebriefing.

Kinas overordnede mål er i øjeblikket, at landets CO2-udledning skal toppe "omkring 2030".

Det hænger dårligt sammen med, at FN's Klimapanel peger på, at verdens samlede udslip helst skal nedbringes med 45 procent inden 2030.

Kommer der en ny melding fra Kina under topmødet, så kan det sætte skub i den grønne omstilling. Det vurderer Steffen Kallbekken, forskningschef i det norske Center for International Climate Research (Cicero).

- Kina har verdens største CO2-udslip, så det vil betyde meget både praktisk og politisk, hvis de kommer med ambitiøse mål. Det vil øge chancen for, at andre lande også øger deres ambitioner, mener han.

Den opfattelse deler Sebastian Mernild. Han er klimaprofessor og leder af Nansen Senteret, der holder til i Bergen, men også har et forskningscenter i Beijing. Herfra er hans erfaring, at Kina i øjeblikket "rykker virkelig hurtigt på den grønne omstilling".

- Hvis vi kan få kineserne op i et endnu højere gear, så er der god signalværdi i forhold til at gøre andre lande endnu mere ambitiøse på klimaets vegne, siger Sebastian Mernild.

Det er FN’s generalsekretær, António Guterres, der har inviteret verdens stats- og regeringschefer til topmødet. Øverst på indbydelsen fremgår det, at landene skal dukke op med "konkrete" og "realistiske" planer for, hvordan de vil øge indsatsen for klimaet.

Det er første gang, verdens premierministre og præsidenter alle er indkaldt til at diskutere klima, siden der blev indgået en global klimaaftale i Paris i 2015.

Topmødet finder sted i forbindelse med FN's Generalforsamling.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce