Annonce
Sønderborg

16-årig kendt skyldig i toiletvold i shoppingcenter

16-årig dreng kendt skyldig i vold mod to år yngre dreng. Foto: Claus Thorsted
16-årig dreng fra Sønderjylland er idømt en ungdomssanktion for vold, trusler, vidnetrusler og for at have delt en video af overfaldet på et toilet i butikscentret Borgen i Sønderborg.

Retssag: Det var en voldssag fra butikscentret Borgen i Sønderborg, der endte som landspolitik om dominansvold blandt unge danske kriminelle med en udenlandsk baggrund.

Tirsdag blev en 16-årig dreng med tyrkisk baggrund idømt en ungdomssanktion på to år - og de første fire måneder skal han tilbringe på en sikret ungdomsinstitution - hvor han allerede har siddet varetægtsfængslet i surrogat siden 11. august. Derefter skal han være i op til et år på en døgninstitution eller et godkendt opholdssted - før en mildere udslusningsfase. Han er dømt for vold, trusler og vidnetrusler - ligesom han delte en film af overfaldet på sociale medier som Facebook.

Den film har kørt rundt i hele landet og fik ledende landspolitikere til at kommentere sagen som en særlig form for dominansvold, der angiveligt er et stort problem i Sverige.

Annonce

Men intet er i retssagen kommet frem om dominansvold. Anklager Kristen Flethøj Ege har ikke taget ordet i sin mund en eneste gang, og først under de afsluttende bemærkninger nævnte forsvarer Nanna Sidse Walther Schneider det.

- Det her er en sag med meget unge mennesker hele vejen rundt. Det er en sag, der har været meget eksponeret i medierne, og adskillige politikere har udtalt sig om sagen, sagde hun.

- De har hængt sagen op på dominansvold som i Sverige, men det er ikke tilfældet i Danmark - eller i hvert fald ikke i denne sag. Det handler vel om en 16-årig, der er meget følsom i forhold til det med piger, og det har intet med dominansvold at gøre, sagde Nanna Sidse Walther Schneider.

- Det (den 16-årige dreng, red.) bedste vil være, at han får en ungdomssanktion, hvor han kan få noget støtte. Det ønsker han også selv, sagde hun.

Det samme procederede anklageren for. Sådan blev det også. Han blev også straks sendt retur til institutionens Koglen i fortsat varetægtsfængsling. Han modtog dommen, men kærede afgørelsen om varetægtsfængsling.

Kys min sko

Den 16-årige bor i en lille by i Tønder Kommune, og han var sammen med en gruppe andre unge med dansk og udenlandsk baggrund i Borgen i Sønderborg, da de mødte en anden gruppe af blandet etniske unge. De to grupper blev uenige over en pige.

Hovedforholdet, som de fleste andre forhold tog afsæt i, var overfaldet på et toilet i Borgen. Her slog den 16-årige dreng en 14-årig dansk dreng med flad hånd og knyttet næve, ligesom han tog halsgreb på den to år yngre dreng, nikkede ham et par skaller og sparkede ham i hovedet.


De har hængt sagen op på dominansvold som i Sverige, men det er ikke tilfældet i Danmark - eller i hvert fald ikke i denne sag

Nanna Sidse Walther Schneider, forsvarer


- Læg dig ned på knæ. Kys min fucking sko, sagde den 16-årige. Derpå kyssede drengen foden, men fik et spark i hovedet som tak.

Det kom frem under dokumentationen i Retten i Sønderborg, at den 16-årige store kraftige dreng ingen respekt har for sine forældre. De er skilt, og han bor hos sin mor med to søstre, der også er kendt at politiet.

Drengen er tidligere dømt for både vold, røveri og trusler. Han er kendt af politiet siden 12-års alderen.

- Men nu vil jeg fokusere fuldstændig på min uddannelse. Jeg vil gerne være kok, sagde drengen i retten.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Bosnier kæmper mod udvisning: Stjal tjenestepistol og pegede den mod betjent

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Asbjørn lå død i 104 minutter på et skib i Nordsøen: Nu modtager hans kolleger international hæder for deres heltemod

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Sønderborg

Se video og billeder: Otte ton tung møllehat og vinger løftet på plads

Kolding

Bilist stak af fra påkørsel på Vejlevej

Aabenraa For abonnenter

Efter tre års ventetid: Nu er der håb for de tissetrængende

Sydjylland

Coronaen har sat sig på halen og står bomstille i knap halvdelen af de syd- og sønderjyske kommuner

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Billund For abonnenter

Anklage: Par fra Grindsted stjal kørekort og pas fra mindst 32 mennesker - kvinden er også tiltalt for vanvidskørsel

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Kolding

Efter ballade i partiet: 19-årig ny i spidsen for Liberal Alliance i Kolding

Aabenraa For abonnenter

Formandens arv bliver synlig i hjembyen

Esbjerg For abonnenter

Optræk til ballade i naturforening: Bestyrelse vil afsætte egen formand

Annonce