Annonce
Esbjerg

22 medarbejdere berøres: Ribes ældste virksomhed lukker

Der var smil på læben, da den store engelske radiatorproducent, Stelrad Radiator Group i oktober 2018 overtog Ribe Jernindustri. Her fra venstre Kevin Wooley, HR-chef, direktør Chris Humpreys samt virksomhedens danske direktør, Jesper Friis. Nu lukker Ribes ældste virksomhed så helt for al produktion og salg i Ribe. Arkivfoto: Ole Maass.
Ribe Jernindustri, som blev grundlagt i 1848, og som nu hedder Hudevad Radiator Design A/S, lukker den sidste del af fabrikken i Ribe og flytter produktionen til Newcastle i England.

RIBE: Ribes ældste industrivirksomhed, der kendes som Ribe Jernindustri, men nu officielt hedder Hudevad Radiator Design A/S, lukker og slukker med udgangen af juli måned i år. Lukningen forventes at berøre tyve timelønnede medarbejdere samt to funktionærer. Produktionen flyttes til Newcastle i Nordengland.

Virksomheden forlader dermed Ribe, men direktør Jesper Friis oplyser, at virksomheden ikke forlader Danmark.

- Vi skal finde en ny lokation tæt på motorvejsnettet, og det bliver enten i Kolding- eller Vejen-området. Her skal vi have plads til 16 funktionærer, som er sælgere og rådgivere samt fire-fem medarbejdere, som skal arbejde på lageret samtidig med, at vi opretholder en lille produktion, oplyser Jesper Friis, direktør for Hudevad Radiator Design A/S.

Det er halvandet år siden den store engelske radiatorproducent, Stelrad Radiator Group, overtog virksomheden i Ribe, som i årene forinden havde været igennem adskillige kriser med truende lukning og konkurs. Da den engelske virksomhed i oktober 2018 overtog Ribe Jernindustri var der 43 medarbejdere tilbage i virksomheden i Ribe.

Nu lukker virksomheden så helt, og formanden for 3F Kongeåen, Bjarne Jacobsen, som organiserer de fleste af de tyve timelønnede medarbejdere, som berøres af lukningen, er trist, men ikke overrasket.

Annonce

600 ansatte

I 1973, da Ribe Jernstøberi ændrede navn til Ribe Jernindustri, havde virksomheden ikke færre end 600 ansatte. Det tal faldt gradvist gennem årene. I foråret 2013 var der 120 medarbejdere tilbage, og da virksomheden gik konkurs i oktober 2018 var der 43 medarbejdere tilbage på virksomheden i Ribe.

Den vej vinden blæste

- Vi har kunnet se, at vinden blæste den vej, og vi har jo vidst i lang tid, at jernindustriens grund skal bruges til det kommende store projekt med boliger og forretninger. Men selvfølgelig havde vi håbet på, at virksomheden ville forblive et andet sted i Ribe i industrikvarteret, siger 3F-formanden.

Jesper Friis, direktør for Hudevad Radiator Design siger, at man vil hjælpe de berørte medarbejdere.

- Vi har kompetente og dedikerede medarbejdere i Ribe, og vi ønsker naturligvis, at alle får en så gnidningsløs overgangsperiode som muligt. Vi vil sikre, at alle ansatte, der er berørt af lukningen, behandles respektfuldt og retfærdigt, og vil blive tilbudt al den støtte de har brug for under denne proces, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce