Annonce
Haderslev

3F-nestor takker af som afdelingsformand: Nu vil Keld i byrådet

70-årige Keld Pedersen fra Vojens har været afdelingsformand for fagforeningen 3F i næsten 30 år. Nu er han på vej på pension - men måske også i byrådet. Foto: André Thorup
70-årige Keld Pedersen har siddet som formand for SiD og siden 3F i Vojens i næsten 30 år. Fra 1. august er han pensionist, og selvom han nyder udsigten til mere fritid, så har han en drøm om byrådet.

Vojens: Der er vagtskifte på vej hos fagforeningen 3F i Vojens.

Den 30. juli er nemlig sidste officielle arbejdsdag for fagforeningens nestor og afdelingsformand, 70-årige Keld Pedersen, som har valgt at sige farvel og tak i bytte for sin pension.

Selv om hår, skæg og dåbsattesten længe har mindet Keld om, hvilken vej vinden blæser, så har beslutningen om at stoppe været ”en af de rigtigt svære”, der lige skulle gå i hak.

Annonce

- Jeg har mange følelser forbundet med 3F. Hvis jeg ikke havde det, så ville jeg nok også være noget hård i filten. Men det er en underlig fornemmelse. Jeg har jo haft fingeren på pulsen i al den tid, jeg har været her, og selv om jeg har vænnet mig til tanken og lige så stille er bakket ud, så bliver det underligt at lukke det hele ned. Alle følelserne er heller ikke på plads endnu, så derfor har jeg også valgt at holde ferie før tiden, så jeg bedre kan håndtere det, siger han.

- Jeg kunne jo egentlig have gået på pension for fem år siden, men først for halvandet år siden valgte vi min afløser på generalforsamlingen. Og så har min kone været ramt af alvorlig sygdom, men hun er nu raskmeldt. Vi gør altid tingene sammen, så nu har vi besluttet at nyde det liv, vi gerne vil, siger Keld Pedersen.

Fra tillidsmand til fagforeningsformand

Egentlig er Keld uddannet mejerist og har arbejdet hos blandt andet Egtved Mejeri, inden han tog en tørn som langturschauffør ved transportvirksomheden Torben Rafn i Sommersted, hvorfra han blandt andet kørte gods fra Danmark og til lande i Mellemøsten.

Hér plantedes kimen til det faglige arbejde, han skulle blive optaget af resten af sin karriere, da han i 1989 blev valgt til tillidsmand. Keld husker tydeligt, da han skulle fortælle sin far, der var landmand og formentligt Venstremand, om det ærefulde tillidshverv og tankerne om at gå videre ind i bestyrelsesarbejde og fagbevægelsen.

-”Det er nok lige den rigtige vej for dig”, sagde han. Og han gav ellers normalt ikke rosende ord omkring politik, så dét glemmer jeg aldrig. Der var accept fra første dag. Og det viste sig jo også, at det var den rigtige vej, siger Keld.

Efter 30 år i fagbevægelsen er Keld Pedersen klar til at rulle de røde faner sammen. Helt væk kommer de dog ikke, for Keld har en ambition om at komme i byrådet for Socialdemokratiet, og skulle det ske, så kommer han ikke til at glemme 3Fs interesser, fortæller han. Foto: André Thorup

Tre år efter udnævnelsen til tillidsmand i transportbranchen – og ”stor kursusaktivitet” om ”alt mellem himmel og jord” indenfor fagbevægelsen - overtog Keld posten som næstformand i SiD (Specialarbejderforbundet i Danmark) i Vojens.

To år senere - i 1994 - blev han valgt som formand. Den post bestred han indtil 2005, da fagforeningerne SiD og KAD (Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark) blev lagt sammen, og Keld blev valgt til afdelingsformand.

Annonce

Stort politisk engagement

Selv om der fremover bliver mere tid til at passe ægteparret Pedersens fem børnebørn og tage på de elskede campingture til Rhinen - blandt andet - så har Keld også andre ting i horisonten.

Interessen for politik har Keld altid haft, og han har blandt andet været næstformand i LO, medlem af Haderslev Erhvervsråd og medlem af Det Samarbejdende Råd i Haderslev Kommune.

Og i 2017 stillede han også for første gang op til regionsrådet - uden dog at komme ind.

Keld Pedersen

Født i Lindknud i Vejen Kommune. Bor nu i Vojens. 

Gift med Kirsten Pedersen. Parret har tre børn og fem børnebørn. 

Uddannet mejerist. Var blandt andet ostemester hos Farsø Mejeri. 

Kandidat til regionsrådet i 2017 for Socialdemokratiet. 

Kandidat til byrådet i Haderslev Kommune i 2021 for Socialdemokratiet. 

Men lokalpolitik  har han holdt sig fra for at undgå at komme i karambolage med hensynet til borgernes interesse og interessen hos 3Fs medlemmer. Dét skisma er han fri for nu.

Derfor har han forhørt sig, om han skulle stille op til byrådet for Socialdemokratiet. Det er blevet et ja – også fra hustruen Kirsten.

- Hun mener, jeg har for meget krudt i røven til at sidder derhjemme. Og jeg må give hende ret: Der skal sgu stadig ske noget. Og hvis jeg skal bruge noget af min erfaring fra mine 29 år i fagbevægelsen i byrådet, jamen så skal det nok være nu, siger Keld.

- Du er blevet 70 år nu og går på pension. Var det ikke bedre at give plads til nogle yngre kræfter?

- Jamen jeg tror da også, de yngre kræfter nok skal komme på banen. Jeg er utroligt glad ved, at der er så mange unge, der stiller op. Men der er brug for en blanding i byrådet. Det vil gøre godt, for så kan vi, der er oppe i årene, være med til at vejlede de yngre, og de kan være med til at give os nye ideer, lyder det pragmatisk fra Keld.

- Og nu har vi sideordnet opstilling i Socialdemokratiet, så det er de personlige stemmer, der afgør, hvem der kommer ind, siger han.

Annonce

Stor faglig ballast

Gennem fagbevægelsen har han arbejdet tæt sammen med politikere i flere forskellige kommuner, og Keld har derfor både praktisk og teoretisk viden om politik, forklarer han.

- Som formand for en 3F-afdeling er du nødt til at gå ind i det politiske liv i de kommuner, vi har afdelinger i. Du er nødt til at være politisk med på siden i forhold til jobcentre, forskellige arbejdsmarkedsudvalg og lignende, som man skal forsøge at påvirke med en dagsorden, siger Keld.

- Så jeg tror på, at jeg kan yde meget til dem (byrådet, red.), selv om jeg er oppe i årene. Man skal ikke tro, at der kommer en halvsindet 70-årig. De skal stramme ballerne an, hvis de skal følge med, siger han med et smil.


Jeg tror på, at jeg kan yde meget til dem (byrådet, red.), selvom jeg er oppe i årene. Man skal ikke tro, at der kommer en halvsindet 70-årig. De skal stramme ballerne an, hvis de skal følge med

Keld Pedersen
Annonce
Haderslev For abonnenter

Landdistriktsudvalget har det højeste fravær i Haderslev Kommune: Men udvalgene har generelt et højt fremmøde

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
EfB

Alle spillere mødte frem - Hyballa afbrød træningen tidligt

Vejen For abonnenter

Piben har fået en ny lyd: 36-årige Anne-Kathrine står bag orgelbrus og kormusik i Hovborg og Lindknud

Haderslev

Sigtede for Damgade-drab skal forblive varetægtsfængslede

Aabenraa For abonnenter

Der er 51 år imellem dem: Biavl førte til venskab mellem Alexandra og Egon

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Haderslev

Efter skybrud: Rævefar Tage troede han havde mistet alt - nu smiler han igen

Sønderborg

Ejere af brændt familievirksomhed: - Vi er fuldstændig i chok

Aabenraa

Taxaselskab får skarp kritik: Beskyldt for med vilje at glemme kunder ved grænsen

Billund

Kvinde død i frontalt sammenstød på landevej

Kolding For abonnenter

Sommerserie: Benny Dall drømmer om Cuba, er vild med russisk 70'er-film og ser op til amerikansk forretningsmand

Erhverv

Længe ventet: Ribe får sin første sushi-restaurant

Annonce