Annonce
Haderslev

50 procent flere anmeldelser: Rotterne er væltet frem i år

I november skiftede Haderslev Kommune strategi i deres rottebekæmpelse. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Haderslev Kommune modtog 1276 anmeldelser om rotter i de første seks måneder af 2020. Det er en markant stigning fra 825 anmeldelser i samme periode sidste år. Miljømedarbejder skyder skylden på det våde vejr.
Annonce

Haderslev: Syv anmeldelser om dagen. Så mange borgere henvendte sig i gennemsnit fra januar til og med juni til Haderslev Kommune for at anmelde rotter.

Det giver et samlet antal anmeldelser på 1276. Sidste år modtog kommunen i samme periode blot 825 anmeldelser, og det betyder derfor, at der i år har været en stigning på over 50 procent.


Man kan forvente, at der kommer flere anmeldelser, når vi kommer hen omkring oktober, for det er der, vi plejer at se stigende aktivitet. Men niveauet kommer meget an på vejret, så spørgsmålet er, hvordan det ser ud, når vi får tal for hele året.

Line Gammelby Juhl, miljømedarbejder, Haderslev Kommune


Men det kommer ikke som en overraskelse for miljømedarbejder ved kommunens teknik- og miljøafdeling, Line Gammelby Juhl.

- Jeg havde egentlig forventet, at stigningen var lidt mere markant. Specielt i efteråret og ind i det nye år har der været ret store udfordringer med rotter alle steder. Vi har fået meget vand, og så søger rotterne ind, hvor der er tørt, siger hun.

Tallet dækker udelukkende over de kommunale henvendelser. Derudover er der også en række private skadedyrsbekæmpere, men tallene herfra har kommunen ikke overblik over.

Annonce

Strategi om mindre gift

Nyheden kommer cirka otte måneder efter, at Haderslev Kommune præsenterede en ny strategi i bekæmpelsen af rotter. Den strategi går på, at der fremover skal bruges mindre gift, og at der i stedet skal sættes kræfter ind på forebyggelsen af rotter.

Men Line Gammelby Juhl mener ikke, at man kan sætte lighedstegn mellem, at der nu bruges mindre gift, og at der samtidig er kommet flere rotteanmeldelser.

- Nej, sådan tror jeg ikke, at man kan sammenligne det. Det er ikke fordi, vi slet ikke bruger gift længere, men hvis der er under fem rotter hos en privat, så starter vi med fælder. Når du bruger gift, så risikerer du, at rotterne bliver resistente, og så bliver de meget svære at bekæmpe, fordi det til sidst bliver svært at finde en gift, der kan dræbe dem, siger hun.

Modsat Line Gammelby Juhl så mener Rentokil, der står for kommunens rottebekæmpelse, at strategien med mindre gift godt kan spille en rolle i stigningen, fordi denne strategi fortsat er ny.

Annonce

Mere tid ved hver borger

Forebyggelsesdelen af den nye strategi går især ud på, at kommunen er begyndt at stille flere krav om udbedring af skader til de personer, der har eller har haft rotter.

- Det har vi måske ikke haft så meget fokus på tidligere. Hvis du ikke får lukket af, så er sandsynligheden for, at rotterne kommer igen, ret stor. Rotter kan lugte, hvor der tidligere har været rotter, og så har de det med at søge tilbage, siger Line Gammelby Juhl.

Derfor er det meningen, at bekæmperne nu skal bruge længere tid ude ved hver borger for at finde frem til årsagen til rotternes fremkomst og samtidig informere borgerne om, hvordan skaderne kan udbedres for at forhindre, at rotterne kommer igen.

- Jeg håber derfor, at vi på sigt vil se antallet af anmeldelser falde. Men vi er jo ikke herrer over vejret, så hvis vi får et vådt efterår igen, så kan det godt være, at vi om nogle måneder får en stor stigning. Så spørgsmålet er, hvordan det ser ud, når vi får tal for hele året, siger Line Gammelby Juhl.

Inklusive tal fra de private bekæmpere, så var der i hele 2019 omkring 2600 anmeldelser i Haderslev Kommune. Det lå nogenlunde på samme niveau som i årene før. Men i den første halvdel af 2020 har der altså været godt 50 procent flere anmeldelser end i samme periode sidste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Ikea sætter kurs mod Møgeltønder

Trekantområdet

4. klasse-elever og lærere sendt hjem fra Kirstinebjergskolen - en smittet elev sendte klassen hjem

Annonce