Annonce
Esbjerg

Afslag: Minister fastholder test af Esbjergs skoleelever i år

Eleverne i folkeskolerne i Esbjerg Kommune slipper ikke for de nationale test i dette skoleår. Undervisningsministeren har givet afslag på anmodningen om at at droppe testene i år. Arkivfoto: Anne Bæk
Skoleeleverne i Esbjerg Kommune slipper ikke for de nationale test i dette skoleår. Undervisningsministeren har afslået anmodningen om at blive fritaget. Træls, lyder reaktionen fra udvalgsformand Diana Mose Olsen.

Esbjerg Kommune: Eleverne i Esbjerg Kommunes folkeskoler slipper ikke for de udskældte nationale test i år.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har nu besvaret den henvendelse, som hun i slutningen af februar fik fra Børn- & Familieudvalget i Esbjerg Kommune, en henvendelse hvor i et samlet udvalg anmodede om at slippe for nationale test i indeværende skoleår.

Begrundelsen var, at man i Esbjerg står over for et tre-årigt frihedsforsøg, hvor man ikke behøver testene, og at det var en god anledning til at droppe dem i år, når der samtidig er usikkerhed om, hvorvidt de indsamlede date skal bruges til noget.

Men undervisningsministeren har givet Esbjerg Kommune et afslag. Alle elever fra anden klasse og opefter skal igennem de nationale test - også i dette skoleår.


Det er på godt vestjysk rigtig træls, men omvendt er jeg ikke specielt overrasket

Diana Mose Olsen


- Det er på godt vestjysk rigtig træls, men omvendt er jeg ikke specielt overrasket. Vi vidste godt, at der var en stor risiko for, at vi kunne få et nej. Vi spurgte i anmodningen, om de nationale test for skoleåret 2020/21 vil indgå som baseline i en senere evaluering af den velfærdsaftale, der skal indgås mellem regeringen og Esbjerg Kommune på folkeskoleområdet. Ministeren svarer, at det er der endnu ikke truffet beslutning om, så vi ved rent faktisk ikke, om testresultaterne skal bruges til noget som helst, siger formand for Børn- & Familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF).

Annonce

Ændringer

Hun hæfter sig ved, at det i ministerens svar fremgår, at regeringen fra næste skoleår vil nytænke og forbedre de udskældte nationale test.

- Det viser, at der bliver lyttet til den kritik, der har været af testene fra flere sider, blandt andet kommunerne, siger Diana Mose Olsen.

Jakob Lose (V), der også sidder i Børn- & Familieudvalget, ærgrer sig også over afslaget fra ministeren.

Annonce

Retter ind

- Jeg havde meget gerne set, at vi fik lov at slippe for de test i dette skoleår, men ministerens begrundelse er sådan set udmærket, når det endelig skal være. Hun svarer, at der efter en lang nedlukning er brug for at få en pejling på alle elevers faglige niveau og trivsel, spørgsmålet er jo så bare, om man får det ved testen. Jeg glæder mig over, at ministeren har læst og kommenteret vores henvendelse. Der er ingen tvivl om, at børnene lige nu bare glæder sig til at komme tilbage i skole og få en normal hverdag med de venner, de ikek har set så længe, og så kunne man efter vores mening godt bruge den sparsomme tid inden sommerferien på noget andet og bedre end at tvinge børnene gennem test. Men nu har minister, og så retter vi selvfølgelig ind, siger Jakob Lose.

Nationale test

  • De nationale test tester elevernes kundskaber og færdigheder i syv forskellige fag.
  • 10 test er obligatoriske fra 2. til 8. klassetrin, og fire test kan tages på frivillig basis.
  • Testene kan give lærere og forældre et indblik i den enkelte elevs faglige niveau inden for de områder af fagene, der testes i.
  • Der er opstillet nationale mål for den faglige udvikling i folkeskolen:
  • Mindst 80 procent af eleverne skal være gode til at læse og regne i de nationale test.
  • Andelen af de allerdygtigste elever i dansk og matematik skal stige år for år.
  • Andelen af elever med dårlige resultater i de nationale test for læsning og matematik skal reduceres år for år.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Træt af kø til kviktest? Disse dage og tidspunkter er der størst chance for at komme hurtigt til

Varde

Kommunen greb ind: Nedbrydningsarbejde på Ansager Skole er stoppet

Annonce