x
Annonce
Aabenraa

Alternativ undervisning ramte plet

Eleverne på Hellevad Børneunivers var naturligvis klædt i middelaldertøj. Foto: Claus Thorsted

Et middelalderprojekt på Hellevad Børneunivers gik rent hjem hos eleverne.

Hellevad: Kort efter, at de ni elever i 5. og 6. klasse på Hellevad Børneunivers mødte i skole efter sommerferien, begyndte et storstilet middelalderprojekt, som kulminerede fredag formiddag på skolen. Her havde eleverne omdannet deres klasseværelse til et rum i en middelalderborg, og i løbet af formiddagen fik de på skift besøg af skolens forskellige klasser, der på den måde fik indblik i projektet.

- Det er primært i historieundervisningen, at vi har fordybet os i middelalderen, men flere fag som eksempelvis sløjd, kristendom og hjemkundskab har også været inde over, siger Dorthe Søby, der er klasselærer, og som fik ideen til projektet.

- For os har det handlet om at gøre historien levende. Vi har brugt rigtig meget tid på det, og det har været nogle fantastiske timer, fortsætter Dorthe Søby.

Annonce

Det har været et sjovt projekt og helt anderledes end den almindelige undervisning.

Julie Bekke, 12 år

Hellevad Børneunivers

Hellevad Børneunivers omfatter børnehave, børnehaveklasse, SFO, børnecafe samt skolegang fra børnehaveklasse til og med 6. klasse. Derudover tilbyder skolen dagligt legestuelokale til byens dagplejere. Foreninger i Hellevad gør også flittigt brug af børneuniversets lokaler.Hellevad Børneunivers lægger vægt på, at der skabes sammenhæng i barnets liv som en rød tråd fra dagpleje til 6. klasse i børnenes nærmiljø og videre til overbygningsskolen.

Gennem tæt samarbejde mellem forskellige faggrupper og forældre arbejder skolen for, at børnene udvikler sig fagligt og socialt under trygge og nære rammer.

De små elever havde mange spørgsmål til middelalderbørnene. Foto: Claus Thorsted

Meget sjovere

For de ni børn har middelalderprojektet været en stor oplevelse, og fredag havde de hver især en helt bestemt rolle, der skulle gøre det hele så autentisk som muligt. Den 12-årige Julie Bekke fra Rødekro havde fået rollen som kromutter, og den havde hun sat sig grundigt ind i.

- Jeg er en kromutter, der også går ud med øl. Det var nemlig bedre at drikke øl i middelalderen, fordi der var mange bakterier i vandet, siger Julie Bekke, der har nydt at være en del af projektet.

- Det har været et sjovt projekt og helt anderledes end den almindelige undervisning, siger hun.

Den 11-årige Rasmus Jensen Petersen fra Hellevad er også begejstret for projektet, hvor han havde fået rollen som byfoged.

- Jeg skal sørge for lov og orden, og hvis folk ikke opfører sig ordentligt, kommer de i gabestokken. Det har været rigtig sjovt, og jeg har ligefrem glædet mig til at komme i skole. Det gør jeg ellers ikke altid, siger Rasmus Jensen Petersen.

De mange gæster, der kiggede forbi middelalderborgen, blev sunget velkommen, og de blev naturligvis også budt på en middelaldermiddag. Den bestod af surdejsbrød, ærtesuppe med flæsk og middelalder-æbleskiver. Maden gik ikke som varmt brød, men det gjorde ikke noget.

Der stod blandt andet surdejsbrød og hjemmelavet smør på menuen. Foto: Claus Thorsted
Der var en middelalderlig stemning på Hellevad Børneunivers. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce