Annonce
Aabenraa

Alternativ undervisning ramte plet

Eleverne på Hellevad Børneunivers var naturligvis klædt i middelaldertøj. Foto: Claus Thorsted

Et middelalderprojekt på Hellevad Børneunivers gik rent hjem hos eleverne.

Hellevad: Kort efter, at de ni elever i 5. og 6. klasse på Hellevad Børneunivers mødte i skole efter sommerferien, begyndte et storstilet middelalderprojekt, som kulminerede fredag formiddag på skolen. Her havde eleverne omdannet deres klasseværelse til et rum i en middelalderborg, og i løbet af formiddagen fik de på skift besøg af skolens forskellige klasser, der på den måde fik indblik i projektet.

- Det er primært i historieundervisningen, at vi har fordybet os i middelalderen, men flere fag som eksempelvis sløjd, kristendom og hjemkundskab har også været inde over, siger Dorthe Søby, der er klasselærer, og som fik ideen til projektet.

- For os har det handlet om at gøre historien levende. Vi har brugt rigtig meget tid på det, og det har været nogle fantastiske timer, fortsætter Dorthe Søby.

Annonce

Det har været et sjovt projekt og helt anderledes end den almindelige undervisning.

Julie Bekke, 12 år

Hellevad Børneunivers

Hellevad Børneunivers omfatter børnehave, børnehaveklasse, SFO, børnecafe samt skolegang fra børnehaveklasse til og med 6. klasse. Derudover tilbyder skolen dagligt legestuelokale til byens dagplejere. Foreninger i Hellevad gør også flittigt brug af børneuniversets lokaler.Hellevad Børneunivers lægger vægt på, at der skabes sammenhæng i barnets liv som en rød tråd fra dagpleje til 6. klasse i børnenes nærmiljø og videre til overbygningsskolen.

Gennem tæt samarbejde mellem forskellige faggrupper og forældre arbejder skolen for, at børnene udvikler sig fagligt og socialt under trygge og nære rammer.

De små elever havde mange spørgsmål til middelalderbørnene. Foto: Claus Thorsted

Meget sjovere

For de ni børn har middelalderprojektet været en stor oplevelse, og fredag havde de hver især en helt bestemt rolle, der skulle gøre det hele så autentisk som muligt. Den 12-årige Julie Bekke fra Rødekro havde fået rollen som kromutter, og den havde hun sat sig grundigt ind i.

- Jeg er en kromutter, der også går ud med øl. Det var nemlig bedre at drikke øl i middelalderen, fordi der var mange bakterier i vandet, siger Julie Bekke, der har nydt at være en del af projektet.

- Det har været et sjovt projekt og helt anderledes end den almindelige undervisning, siger hun.

Den 11-årige Rasmus Jensen Petersen fra Hellevad er også begejstret for projektet, hvor han havde fået rollen som byfoged.

- Jeg skal sørge for lov og orden, og hvis folk ikke opfører sig ordentligt, kommer de i gabestokken. Det har været rigtig sjovt, og jeg har ligefrem glædet mig til at komme i skole. Det gør jeg ellers ikke altid, siger Rasmus Jensen Petersen.

De mange gæster, der kiggede forbi middelalderborgen, blev sunget velkommen, og de blev naturligvis også budt på en middelaldermiddag. Den bestod af surdejsbrød, ærtesuppe med flæsk og middelalder-æbleskiver. Maden gik ikke som varmt brød, men det gjorde ikke noget.

Der stod blandt andet surdejsbrød og hjemmelavet smør på menuen. Foto: Claus Thorsted
Der var en middelalderlig stemning på Hellevad Børneunivers. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Annonce