Annonce
Livsstil

Anne Glad - en mester i at analysere danskernes liv

Anne Glad kender typen. Ingen livsstilsekspert har tidligere medvirket i så mange udgaver af "Kender du typen?" som den 42-årige reklamekvinde.

Hun er rigtig dygtig til fortælle om vores liv, men går heller ikke af vejen for at indvie resten af nationen i sit eget - på godt og ondt. Fordi "det bliver så pokkers perfekt, hvis man hele tiden leverer festversionen af sig selv", som hun siger. 25. august 2014 er Anne Glad aktuel med endnu en omgang "Kender du typen?" på DR1.

D er var engang, hvor Anne Glad troede, hun havde opskriften på lykken. Der var også engang, hvor hun arbejdede til kl. 23.00 hver aften, fordi det måtte være vejen til en succesrig erhvervskarriere. Men hun blev klogere. Knokle gør hun dog stadigvæk.

- Jeg plejer altid at lyve og sige, at jeg arbejder 50 timer om ugen.

Hun holder en lille pause.

- Faktisk synes jeg, det er lidt flovt at indrømme, hvor mange timer jeg arbejder, og jeg føler mig mere som et forbillede for mine kolleger, når jeg går hjem, end når jeg sidder hele aftenen, siger hun så.

Det har taget lang tid at få en plads i den 42-årige livsstilseksperts kalender. Ikke at hun ikke tager sig tid til journalister. Det gør hun skam hver eneste dag, men skal det være, skal det være ordentligt, og nu er vi her så. I det reklamebureau, som Anne Glad er strategisk direktør for. Beliggende i den mest centrale del af Aarhus, med mondæn glasfacade mod åen, indrettet med designerstole og abstrakt kunst i de helt rigtige pastelfarver på væggene.

Hendes kontor ligger øverst oppe, men hun tager imod i et mødelokale i stuen. Balancerende på sorte, høje hæle, i lårkort nederdel og afslappet T-shirt. Smilet er nærmest permanent, men tag ikke fejl.

Bag det lillepigede ydre findes en ambitiøs akademiker, som ville have 13 for sit universitetsspeciale (og fik det). Som regnede med, hun skulle være litteraturforsker, men gik efter flere læsere, end universitetet kunne tilbyde og derfor blev tekstforfatter i reklamebranchen.

Her levede hun et arbejdsomt, men i offentligheden upåagtet liv, indtil der i 2010 manglede en afløser for Christine Feldthaus som ekspert i "Kender du typen?".

Husk passionen

Så ja, hun arbejder mere end 50 timer ugentligt, men lige nu er Anne Glad solbrændt efter fire ugers ferie. Senest 14 dage i Italien, hvor hun slappede af, kørte mountainbike og nød udsigten til bjerglandskabet. Kun af og til tog hun ind til byerne for at få netforbindelse, så hun kunne tjekke mails, forklarer hun. Nærmest lidt undskyldende. For det er faktisk yt at arbejde så meget, fastslår hun. Nu i egenskab af trendekspert. Danskerne (og hende selv) har gennem de senere år indset, at livet er andet end fine titler, flotte arbejdsresultater og ditto tal på lønsedlen.

- Der er ikke længere prestige i at blive siddende på kontoret. Nu går jeg hjem, og jeg siger til mine medarbejdere, at de skal huske at gå hjem og kysse deres børn og holde deres barsel. Der skal være balance i tingene, siger Anne Glad, der har set parforhold efter parforhold falde fra hinanden i sin branche.

Selv sluttede hun i foråret et ti år langt forhold. Dog ikke på grund af arbejdstimer.

- Min daværende kæreste og jeg kiggede på hinanden og blev enige om, at der jo nok var en grund til, at vi ikke fik de børn, vi snakkede om, og det måtte vi tage konsekvensen af, siger Anne Glad, der lever efter devisen, at hvis der ikke er lyst og passion i de forhold, man befinder sig i, må man flytte sig. I arbejds- såvel som privatlivet.

- Og det kan man tillade sig, når man som jeg ikke har nogen børn. Mit arbejdsliv er jo også funderet på, at jeg ikke har nogen børn. Derfor lyder det også så skide prægtigt, når sådan nogle som mig udtaler sig om, hvor meget vi arbejder og løbetræner, og det bliver en sær målestok, som man kan slå hinanden i hovedet med. Det kan jeg jo kun, fordi jeg har indrettet mit liv på en anden måde, end hvad der traditionelt forventes af en kvinde.

Vågnede som 30-årig

Egentlig er hun født Anne Toft for 42 år siden. Glad giftede hun sig til, da hun som 30-årig sagde ja til ungdomskæresten. To år efter blev de skilt, men navnet beholdt hun.

- Jeg havde den sødeste mand, og vi levede det vildeste hr. og fru Danmark-liv, hvor vi spiste parmiddage, spillede Trivial Pursuit lørdag aften og kittede vinduer om søndagen, men vi havde ikke spurgt os selv, hvorfor vi gjorde det? Om vi blev lykkelige af det? Jeg fandt ud af, at jeg ville noget andet med mit liv. Vi kom til en parterapeut, som sagde, at det er meget klassisk, at der sker en opvågning hos kvinder omkring de 30. For mænd sker det desværre typisk først omkring 40 års alderen. Men da det først gik op for mig, at jeg selv havde ansvaret for at være glad hver eneste dag, ændrede mit fokus sig, siger Anne Glad, der også flere gange har taget konsekvensen af den erkendelse i sit arbejdsliv. Senest, da hun kvittede titlen, æren og pengene som partner i reklamebureauet Sunrise for et par år siden.

- De gange, hvor jeg har kigget mig selv i spejlet om morgenen og tænkt: "Du har ikke lyst til at gå på arbejde", så har jeg handlet på det. På det punkt har jeg været ret kompromisløs, så hvis jeg udelukkende er blevet i et job for at kunne afdrage på et realkreditlån, ja, så har jeg valgt at sælge huset.

Ekspert i alt?

Med "Kender du typen?" blev Anne Glad sådan en, journalister ringer til, når de vil have forklaret nye tendenser, og hver uge får hun op mod 20 henvendelser fra pressen.

Du udtaler dig om kønsbehåring, øl, biler, sundhed, religion. Er der overhovedet noget, du ikke har en mening om?

- Hvis jeg ikke har tid til at sætte mig ind i emnet, eller journalisten ikke har ordentlige data til at underbygge en tendens, siger jeg nej.

Og hvad gør dig i stand til at sige noget om alt muligt?

- Jamen, jeg fylder jo hele tiden viden på i mit daglige arbejde, hvor jeg netop samler undersøgelser om for eksempel forbrugervaner og nye produkter. Uden det ville jeg som kilde hurtigt løbe tør.

Når pressen spørger, svarer Anne Glad. Både når det gælder tidens tendenser, men også på spørgsmål om sin skilsmisse, sin overanstrengelse ved at forsøge at leve op til den perfekte jul og forholdet til sin krop.

Hvorfor har du valgt at være så åben omkring dig selv?

- Fordi det simpelthen er det nemmeste at være ærlig. Jeg ville jeg da ønske, at jeg kunne holde det hele for mig selv, for det føles meget grænseoverskridende at læse om på tryk, men jeg vil hellere selv fortælle om mit liv end at have, at alle mulige andre sidder og gætter sig til, hvad der foregår. Samtidig vil jeg gerne være åben omkring, at jeg er lige så grundforvirret som alle andre mennesker. Det bliver så pokkers perfekt, hvis man hele tiden leverer festversionen af sig selv, og der sidder jo andre kvinder i min situation, som måske også kan blive lidt glade over at læse, at de ikke er alene med at føle sig som en kegle, ikke have fundet manden og fået børnene, siger Anne Glad, der er overbevist om, at en mand aldrig ville blive mødt af den samme interesse omkring for eksempel børn.

- Jeg har masser af single-veninder, som skal stå skoleret ved familiemiddage og forklare, hvorfor de ikke har fået børn, og den manglende respekt ville man aldrig udsætte en mand for. Forklaringen er nok, at det jo dybest set er det eneste formål med at være på denne jord, og det har vi så valgt at sætte os ud over, men jeg vil tillade mig at have den holdning, at der er børn nok i verden.

Lykkelig - på mange måder

Smilet når helt op i øjnene ved spørgsmålet om prisen for arbejdslivets succes.

- Tværtimod føler jeg mig forkælet. Jeg elsker mit arbejde. Jeg elsker mit privatliv og synes, at livet er en fest, men jeg er da bevidst om, at der er noget, jeg har valgt fra i forhold til forestillingen om det gode liv.

Personligt er hun bare lykkelig for, at hun vågnede op dengang i starten af 30'erne, da hun indså, at det nok alligevel ikke var lykken for hende med ægtemand, 1,9 barn, realkreditlån og nykittede vinduer.

- Det er ikke fordi, man ikke kan være glad med det liv, og man kan være verdens lykkeligste, når man har kittet et vindue om, men jeg fandt ud af, at det ikke handlede så meget om mig, men om alle muliges andre forventninger til mig, siger Anne Glad, der føler sig mere i live nu end dengang.

- Min 40 års fødselsdag var da også betydelig sjovere end min 30 års. Jeg har droppet de fastlåste konventioner om, hvordan man skal leve sit liv og opføre sig, og jeg er helt sikkert også meget mindre fordomsfuld over for andre menneskers valg.

For opskriften på lykke? Den findes ikke i fast form. Vi har den hver især og må frigøre os fra andres forventninger, understreger Anne Glad, inden vi trykker hånd og siger farvel.

Og hun ser temmelig lykkelig ud imens.

Det er 20 år siden, danskerne første gang blev inviteret indenfor i et hjem for at gætte beboeren. Dengang hed programmet "Må vi komme ind". Men efter to år blev det døbt til "Kender du typen?. Den 25. august er Anne Glad og Christian Grau, til højre, og Mads Steffensen tilbage med efterårets første udgave af programmet.
De gange, hvor jeg har kigget mig selv i spejlet om morgenen og tænkt: "Du har ikke lyst til at gå på arbejde", så har jeg handlet på det. På det punkt har jeg været ret kompromisløs, så hvis jeg udelukkende er blevet i et job for at kunne afdrage på et realkreditlån, ja, så har jeg valgt at sælge huset, siger Anne Glad, der har flyttet sig både privat og arbejdsmæssigt gennem årene.

Blå bog

Anne Glad er født i 1972 og voksede op i Næsby ved Odense. Forældrene er pensionerede lærere, storebroderen professor i epidemiologi på DTU

Hun har altid elsket at skrive og begyndte i 2. klasse at udgive et skoleblad. Blev uddannet cand.mag. i nordisk og filmvidenskab. Skrev universitetsspeciale om forfatterskolen. Specialet blev til en bog, der blev solgt i 15.000 eksemplarer.

Har været tekstforfatter i en række reklamebureauer. Er strategisk direktør i reklamebureauet Envision i Aarhus, hvor hun rådgiver bl.a. detailhandelskunder. Er aktiv i bl.a. Unicef Præsidium, Fonden Aarhus 2017, Filmbyens Advisory. I board og styrelsen for Aarhus Folkeuniversitet.

Bor i en stor lejlighed i indre København og tilbringer arbejdsdagene i Aarhus på et hotel. Har en kæreste

Tre korte om »Kender du typen?"

Hvad pejler du først efter, når du træder ind i et hjem?

- Nu er det ikke sådan, at vi har frit valg i »Kender du typen?". Der er sat lamper, og vi får at vide, hvilke ting i hjemmet vi skal forholde os til. Men møbler er et godt pejlemærke, og med min baggrund og erfaring vil man intuitivt vide, at hvis der for eksempel står to sorte Barcelona-stole, så er man nok ikke hjemme hos en SF'er.

Hvem har du haft sværest ved at gætte i »Kender du typen?"?

- Jo yngre, jo sværere. Når man er i 20'erne, er man ikke rigtig bagt færdig, men til gengæld har man ret tit forældrene som forbillede, når man indretter. For eksempel boede Emil Thorup (31-årig tv-vært) vanvittigt modent, men det var samtidig ret upersonligt.

Hvad i din største bommert?

- Jeg ser ikke ret meget tv og vidste slet ikke, hvem Tina Lund var, da vi besøgte hendes hjem, men i månederne op til, at »Kender du typen?" blev sendt, havde TV 2 vist et dokumentarprogram, som var hjemme hos hende, så alle seere må have siddet og rystet på hovedet, for det var åbenlyst for dem, hvor vi befandt os.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Hvem overtager min del af arven, hvis jeg dør først?

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Plakater skal ned igen: Ingen valgkamp i Sønderborgs gågade

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Varde

Stor skepsis kom frem på borgermøde om møller ved kommunegrænsen

Varde

Lokal forening skabte opmærksomhed om nichesport: Fik byrådspolitikerne til at krydse klinger

Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Haderslev

Happy Halloween med gys og gåsehud på Slesvigske Vognsamling

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Annonce