Annonce
Tønder

Anonymt brev: - Vi har drøftet det og er blevet enige om, at vi simpelthen skyder katte i skoven

Emma Kjær og Betina Vedgren bruger en stor del af deres fritid på at hjælpe de vilde katte i Skærbæk.
I begyndelsen af oktober modtog Betina Vedgren et ubehageligt anonymt brev. Hun har sammen med Emma Kjær hjulpet vilde katte, der ikke kan klare sig selv, ved at give dem mad og sætte små huse op i naturen, som de kan sove i. Men i brevet truede afsenderne med at skyde kattene.

SKÆRBÆK: Emma Kjær og Betina Vedgren er glade for dyr - måske også lidt mere end gennemsnittet. I mange år har de hjulpet særligt katte, der mangler et hjem, og de seneste par måneder har de arbejdet ihærdigt for at hjælpe vildkatte ud af et boligkvarter i Skærbæk, hvilket JydskeVestkysten tidligere har skrevet om.

De har flyttet kattene, der på det tidspunkt talte mindst 17, der havde slået sig ned i boligområdet Æblehavens skure og ved et lille buskads eller skovstykke, der ligger i forlængelse af Skærbæk station langs banen. Gennem indsamlinger og hjælp fra frivillige har de opstillet små huse til kattene, som de kan sove og spise i. Vildkattene kan ikke sørge for sig selv, og derfor kommer de to kvinder dagligt og fordrer dem.

Emma Kjær og Betina Vedgren (billede) bruger en stor del af deres fritid på at hjælpe de vilde katte i Skærbæk, men modtog et ubehageligt brev fra afsendere, der kaldte sig "jægerne"-

Harmløst og godhjertet tænker du måske? Sådan så alle ikke på det. I starten af oktober modtog Betina Vedgren et anonymt brev sendt til hendes private adresse med en klar besked.

Annonce

"Med henvisning til det, vi har læst i JydskeVestkysten, om at sætte katte ud i skoven, vil vi på det kraftigste fraråde det. Det er ikke meningen, at skovens dyr skal belemres med katte, så vi har drøftet det og er blevet enige om, at vi simpelthen skyder katte i skoven, hvis de ikke er direkte i nærheden af en beboelse".

Brevet var underskrevet "jægerne", men den afsender tror de to kvinder, at man skal tage med et gran salt.

- Hvis det havde været jagtfolk, så have de ikke gået så kujonagtigt til værks, og så ved jægere jo også godt, at det er ulovligt at skyde en kat, siger Betina Vedgren.

Hun blev først rasende, da hun læste brevet, men sidenhen fandt hun det nærmest komisk.

- De har jo fuldstændigt glippet vores budskab, siger hun.

Hvad siger loven?

Siden 1. juli 2014 har det været forbudt at skyde eller på anden måde aflive omstrejfende hunde, katte og tamkaniner. Før det var det tilladt, hvis man havde advaret dyrets ejer, at skyde omstrejfende dyr på ens grund. 

Det er kun tilladt at nedskyde eller på anden måde aflive dyret, hvis det angriber andre husdyr, eller der er overhængende fare for, at det vil angribe person eller ejendom.

Kujonagtigt

Da JydskeVestkysten første gang skrev om Betina Vedgren og Emma Kjær, var det område, som kattene blev flyttet til, ikke nærmere beskrevet eller angivet, men blot nævnt som skoven. For de to kvinder var bange for, at der var nogle, der kunne finde på at lave hærværk mod husene, og det kan være derfor, at afsenderne af brevet har troet, at kattene skulle sættes ud i en skov.

- Vi var bekymret for, hvordan det ville blive taget mod. Det er jo ikke så længe siden, at der var hærværk mod blomsterne oppe i gågaden. Men vi har kun fået positive bemærkninger efterfølgende, så det er vi ikke længere bange for, siger Emma Kjær.

Derfor understreger hun nu, at kattene ikke er sat ud i skoven, men at de har sat husene op i det lille grønne område, der ligger langs banen ved Skærbæk station.

Betina Vedgren kalder det kujonagtigt, at afsenderne af brevet ikke vil stå frem med navn.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at de har sendt det anonymt, så vi ikke har haft mulighed for at tage dialogen med dem og forklare, hvad vi gør, siger hun

Annonce

Stor opbakning

Udover det anonyme brev, så har kvinderne, der fortæller og indsamler penge til projektet via Facebook-siden "Hjælp vildt levende katte 6780 Skærbæk" kun modtaget positive reaktioner på deres arbejde. For nyligt var der for eksempel en mand, der donerede 40 kilo kattemad.

Betina Vedgren og Emma Kjær er glade for opbakningen, men på et enkelt område håber de, at der er endnu mere støtte på vej.

Som udgangspunkt egner en vildkat sig ikke til at være et kæledyr, men da de flyttede kattene, tog de samtidigt nogle af killingerne til sig, som de vurderede egnede sig til at blive huskatte, som de sidenhen har passet og gjort tamme.

Derfor har de i øjeblikket 14 killinger, som kan adopteres.

- Jeg håber, at vi får lidt mere gang i adoptionerne. Det koster godt nok 1000 kroner i gebyr for at dække vores udgifter, men så får de også en kat, der er både neutraliseret (steriliseret eller kastreret, red.) samt chippet, øremærket og vaccineret, siger Betina Vedgren.

For hele formålet med projektet er at få stoppet den onde cirkel, hvor problemer med vildkattene bliver flere og flere, fordi de hele tiden får nye kuld af killinger. Derfor har kvinderne også lavet en aftale med en tysk dyrlæge, der kommer til Skærbæk i uge 47, hvor de sammen vil indfange og neutralisere så mange af de vilde katte som muligt.

Kattene har to fodre huse, hvor de får mad, og så en række andre huse, hvor de kan sove. Det er for at sikre, et så rent miljø som muligt. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.


Annonce
Tønder For abonnenter

Forliste i 1874: Skibet med den tætte forbindelse til Rømø

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Jan-Erik gik selvstændig: - Da jeg fyldte 51 meldte en bunke spørgsmål sig, hvad ville jeg egentlig med livet?

Aabenraa For abonnenter

Efter tre brud på ryggen: Kommune efterlader Kathrine uden indtægt

Esbjerg For abonnenter

Legendarisk værtshus satte bårebuket for populær spareklub: Hvorfor kvæler banken så godt et tiltag?

Team Esbjerg

Se alle de herlige jubelbilleder: Team Esbjerg sidder tungt på førstepladsen i Champions League efter flot sejr i egen hule

Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti

Esbjerg For abonnenter

Bevaringsværdigt hus kan blive dit for 250.000 kroner: Se video fra hus, der har stået tomt i næsten 20 år

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Sønderborg

Åbner kæmpe møbel- og havemøbelcenter

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Team Esbjerg

Derfor vandt Team Esbjerg søndagens topbrag i Champions League: Se videoanalysen lige her

Kolding For abonnenter

Maria er hjemmehjælps-præst og taler med de ældre om dødsangst, sorg, savn og ensomhed

Navne

Jens og Anna er de mest populære navne her: Er dit navn også på top50-listen?

Annonce