Annonce
Navne

Aviselsker, chefredaktør og Kina-kender

Nils Thostrup, forhenværende chefredaktør og adm. direktør på JydskeVestkysten, blev i 1996 ridder af Dannebrog. Her til takkeaudiens hos dronningen. Den 20. juli fylder han 85 år. Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix
Nils Thostrup har haft adskillige tunge poster i avisverdenen, og hans store interesse for Kina har resulteret i en håndfuld bøger. Den 20. juli fylder han 85 år.

Han har taget turen fra journalistelev i provinsen til poster med tyngde i den danske medieverden, blandt andet som chefredaktør for Jyllands-Posten og JydskeVestkysten.

Nils Thostrup, som fylder 85 år tirsdag den 20. juli, elsker ifølge gamle kolleger lugten af tryksværte og følelsen af knitrende avispapir. Ingen morgen uden papiravisen.

Han indledte den livslange affære med journalistik i 1953, da han efter realeksamen kom i lære på Svendborg Avis. Siden gik turen til Fyens Stiftstidende og Aalborg Amtstidende, inden han kom til Jyllands-Posten.

Annonce

Her blev Nils Thostrup i 26 år med skiftende titler og ansvarsområder. Det udmøntede sig i topstillinger som direktør og ansvarshavende chefredaktør, en stilling, han havde frem til 1992.

Hans afsked med Jyllands-Posten var efter sigende ikke lykkelig. Men snart gik turen til Berlingske i København som redaktionschef og udlandsredaktør.

Trist udvikling i Kina

Allerede året efter blev han dog ansvarshavende chefredaktør på dagbladet JydskeVestkysten, og familien rykkede teltpælene til Esbjerg. Nils Thostrup sluttede sin tid på avisen i 1999 med opadgående oplagskurve og overskud, og han og hustruen blev boende i Hjerting ved Esbjerg.

Det blev ikke til et fredeligt otium efter tiden som chefredaktør. Thostrup engagerede sig i Bymidtesamarbejdet i Esbjerg, som han stod i spidsen for til 2012. Han brugte så mange timer på sagen, at der ikke var megen tid til hobbyen golf, afslørede han.

En af Thostrups mangeårige interesser er Kina, hvortil han kom første gang i 1974 i følge med statsminister Poul Hartling (V). Nils Thostrup har siden besøgt Kina over 30 gange.

Fra de mange rejser har han skrevet en række bøger, blandt andet "Kina bag spejlet. En beretning om det moderne Kina" fra 2002, hvori han advokerer for større åbenhed og mere dialog med Riget i Midten. Men udviklingen siden har skuffet ham, skriver han til Ritzau.

- Engang troede jeg, at Kina politisk ville udvikle sig i retning af den autokratiske republik Singapore: Etparti-styre, men mere og mere udvidede demokratiske rettigheder. Jeg følte mig bekræftet under den foregående kinesiske præsident, Hu Jintao, men er tilsvarende blevet skuffet over udviklingen i Xi Jinpings år ved styret. Det er sort, sort, trist, trist.

/ritzau/

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald i Syd- og Sønderjylland

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

EfB

Ny kvinde i lægestaben: EfB med nødberedskab på bænken

Sønderborg For abonnenter

Arthur lod håret gro efter at have haft kræft tæt på livet: Nu lader han de lange lokker falde

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne For abonnenter

Trods ordblindhed: 22-årige Kathrine styrer populær plakatvirksomhed

Aabenraa

Michael tog en maraton i Lillebælt: Svømmede fra Aabenraa til Assens på 14 timer

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Sønderborg

Damerne strålede, skålede og skrålede

Annonce