Annonce
Aabenraa

Berusede unge hev to Nye Borgerlige-valgplakater ned: Bagefter truede spidskandidat dem grundløst med op til seks års fængsel

To valgplakater uden for byrådskandidat Hans-Christian Gjerlevsens (NB) private bolig, der blev hevet ned af en gruppe gymnasieelever efter en våd tur i byen, er omdrejningspunktet i en spektakulær sag, der har fået Nye Borgerlige op i det røde felt. De unge blev - uden lovhjemmel - stillet op til seks års fængsel i udsigt for udåden. Foto: Mette Thomsen
Der blev slået på stortromme, da nogle få unge og berusede gymnasieelever hev to valgplakater ned med lokal byrådskandidat. Op til seks års fængsel, som de unge fik stillet i udsigt af Nye Borgerlige, matcher imidlertid ikke den juridiske virkelighed. Det er en hetz, raser spidskandidat Jan Køpke Christensen.

Aabenraa: Et kriminelt angreb på folkestyret eller uskyldige drengestreger udført under påvirkning af alkohol? Hos Nye Borgerlige i Aabenraa er man ikke i tvivl, efter en lille gruppe gymnasieelever hev to plakater ned med byrådskandidat Hans-Christian Gjerlevsen foran dennes bopæl. Det skulle være dokumenteret med videoovervågning.

Det er partiets spidskandidat, Jan Køpke Christensen, der er manden bag en pressemeddelelse på JydskeVestkystens Facebook-side, hvor der er skruet op for retorikken. Han mener ikke, at Nye Borgerliges måde at håndtere sagen på kan diskuteres.

- Nu drejer du historien og tager en anden vinkel. Jeg tænkte det nok. Prøv nu lige at slappe lidt af og hold dig til det, det drejer sig om. Det er en kriminel handling, siger Jan Køpke Christensen, der tilføjer, at drengene og deres forældre selv har godkendt retorikken i pressemeddelelsen.

Annonce

Her kan man blandt andet læse: "Selvom de var påvirket af alkohol hører det bare ikke hjemme i et demokrati og folkestyre". Og "Så i stedet for melde sagen til Politiet, som efter loven kan dømmes med op til seks års fængsel, valgte Hans Christian og Nye Borgerlige at gå i dialog med de unge om deres ugerning".

Forsvarer kriminalitet

De unge mennesker har måske været lidt kuet af, at man begynder at snakke om seks års fængsel?

- Du skal ikke forsvare dem. Det er ikke det, du er ansat til. Du er ikke ansat på min avis for at forsvare kriminalitet, Bo. Nu har jeg det hele på bånd. Det er jo det, du gør, lyder det fra Jan Køpke Christensen.

- Det er et angreb på folkestyret og demokratiet. Og dét skulle I som borgerlig avis gå ind og støtte op om, mener spidskandidaten.

Nye Borgerliges nummer ét ser ikke noget problem i, at man omtaler en sanktion som seks års fængsel over for de unge.

- Det er da kun godt, hvis det kan skræmme andre fra at angribe demokratiet og folkestyret, mener Jan Køpke Christensen.

Men måske har Nye Borgerlige fundet en lidt for stor hammer frem. En lokal advokat med lang erfaring med strafferet – som ikke ønsker at stå frem med navn midt i en valgkamp – fortæller, at en sag som denne kan udløse en straf på enten bøde eller fængsel i op til halvandet år. Afhængig af værdien af det ødelagte. I dette tilfælde to valgplakater.

Annonce

Fængsel ude af billedet

Og dette bekræftes af en anden ekspert i strafferet, som mener, at snak om seks års fængsel er skudt langt over målet. Hun henviser til en dom, hvor en mand havde ødelagt 30-40 valgplakater, hvilket resulterede i dagbøder for samlet mellem 800 og 1000 kroner.

- Man må ikke ødelægge valgplakater, men man får ikke fængselsstraf for at ødelægge nogle valgplakater. Jeg vil tro, at man i forhold til praksis kunne få bøder for omkring 800 kroner i den her sag, siger Lone Helms, der er ph.d.-stipendiat i strafferet ved Syddansk Universitet.

Faren til en af de unge bekræfter, at en lille gruppe gymnasiekammerater efter en bytur hev to af Hans-Christian Gjerlevsens valgplakater ned og efterfølgende er blevet kontaktet af Gjerlevsen, der ud over at være byrådskandidat også er formand for den lokale partiforening.

- Jeg er glad for, de har valgt dialog i stedet for at foretage en politianmeldelse. Drengene ved, at det var forkert, og du kan være sikker på, det var en slem lærestreg for dem. Min knægt har i hvert fald ikke sovet godt, fortæller Rolf Hansen, der bekræfter, at Hans-Christian Gjerlevsen allerede i telefonen omtalte en strafferamme for hærværk på op til seks års fængsel.

I den samtale tilbød de unge og deres forældre at mødes for at komme med en undskyldning, hvorefter de fik en snak med ikke blot Hans-Christian Gjerlevsen, men også Jan Køpke Christensen.

- Og jeg synes, det var super fint, at drengene tilbød Hans-Christian at hjælpe med nedtagningen af plakaterne efter valget, siger Rolf Hansen.

I kører i JydskeVestkysten en hetz mod os, Nye Borgerlige. Det har I besluttet jer for. Det er utroligt, I bliver ved. Vi har skrevet ned under hele valgkampen, og vi har båndet vælgermøder. Vi har så meget dokumentation, som kommer frem efter valget.

Jan Køpke Christensen, spidskandidat Nye Borgerlige

Det siger straffelovens § 291

Den, der ødelægger, beskadiger eller bortskaffer ting, der tilhører en anden, straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder.

Stk. 2: Øves der hærværk af betydeligt omfang eller af mere systematisk eller organiseret karakter, eller er gerningsmanden tidligere fundet skyldig efter nærværende paragraf eller efter § 180, § 181, § 183, stk. 1 og 2, § 184, stk. 1, § 193 eller § 194, kan straffen stige til fængsel i 6 år.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

Tre meter lang fiskefilet sætter sindene i kog: Er det kunst?

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Vildtkonsulent om blodigt fåredrab ved Nymindegab: Det kan næsten ikke være andet end et ulveangreb

Vejen For abonnenter

Mette er klar til kæmpe opgave: EU-modstandere vil samle 70.000 underskrifter

Esbjerg

Esbjerg-virksomhed med flere end 1000 ansatte er blevet handlet

Billund

37-årig mand i kritisk tilstand efter soloulykke på landevej

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Aabenraa For abonnenter

Se hele listen: Her er de kunstværker der skal forskønne gågaden

Billund

Legoland søger medarbejdere: Du kan få løn for at lege med Legoklodser

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Esbjerg For abonnenter

Der pibler gult vand op fra undergrunden og ødelægger belægning: Der er ingen lette løsninger

Esbjerg For abonnenter

Bekymrede borgere reagerer: Hvorfor gør de ikke noget ved den bro?

Sydjylland For abonnenter

22-årig dømt til behandling: Brød loven 28 gange i løbet af en times kørsel på motorvejen

Annonce