Annonce
Haderslev

Bevaringsværdig bygning rives ned til fordel for p-pladser

Politisk flertal vil ikke frede karakteristisk funkis bungalow.
Annonce

HADERSLEV: Rema 1000 på Simmerstedvej mangler parkeringspladser. Derfor skal naboejendommen på nummer 48 rives ned og erstattes af p-pladser.

Det har udvalget for plan og miljø givet tilladelse til, på trods af at bygningen har status af bevaringsværdig. Et flertal i udvalget ville ikke nedlægge forbud mod nedrivning, mens to medlemmer stemte for et forbud.

Skalaen for bevaringsværdighed går fra 1 til 9. Hvor 1 er mest bevaringsværdig, og 1-4 ifølge kommuneplanen som udgangspunkt skal bevares. Bygningen har kategori 4.

Men det var altså ikke nok for flertallet.

– Det er jo ikke alle bygninger fra før 1950, som vi absolut synes, skal fredes. Og den her type bygning findes der rigtig mange af. Vi kan ikke rigtig se noget unikt i den. Og så er vi jo i gang med at bygge 50 boliger i nabolaget, så der er brug for flere p-pladser i området; ellers bliver der kaos på en anden måde, siger formanden for udvalget Thomas Vedsted (LA).

Huset kort

Simmerstedvej 48 er opført i 1930 efter tegninger af den lokale arkitekt Peter H. Gräber. Ifølge By & Land Haderslev er det et fornemt eksempel på den funktionalisme, som prægede arkitekturen i '30'erne. Funkishuset er en bungalow i to plan med høj kælder og med afrundede altaner. Derudover er den kendetegnet ved brede trefags vinduer og pyramideformet tag i tegl. Udformningen har lagt navn til begrebet "haderslevfunkis".

Selskabet til bevarelse af gamle bygninger og landskabskultur i Haderslev; By & Land Haderslev er blevet hørt i sagen. Herfra lød det, at bungalowen er et fint eksempel på en bygning som af fagfolk i Danmark omtales som ”haderslevfunkis”.

– Hvis man fjerner denne smukke bygning, vil både Simmerstedvej og Fælleslykkevej miste karakter. Hjørnet og vejene bliver grimmere, konkluderede foreningens formand Helge Jacobsen.

Et mindretal i udvalget var enige; Claus Larsen (EL) og Bent Vedsted Rønne (S).

– Det, der kendetegner lige præcis den bygning og genboen, hvor der var bageri, er, at de tegner jo vejforløbet på Fælleslykkevej. Og huset fejler jo ikke noget. Vi har faktisk heller ikke ret mange bygninger af Peter Gräber stående tilbage. Og så har vi heller ikke ret mange udlejningsejendomme i det område, forklarer sidstnævnte.

Sagen er dog ikke så principiel, at han vil have den i byrådet.

Hvornår huset rives ned, er uvist. Først skal lejerne varsles efter lejeloven.

Et eventuelt forbud mod nedrivning ville gælde i et år, hvorunder der skulle udarbejdes en bevarende lokalplan. Ellers kunne ejerne rive ejendommen ned alligevel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Tidligere JydskeVestkysten-chef giver ledelsen en ordentlig kindhest: - I bør overveje at lukke avisen, inden det bliver pinligt

Annonce