Annonce
Kolding

Biskop med klar opfordring til omstridt kirke: Ansæt præst der vil vie fraskilte og som er for kvindelige præster

Marianne Christiansen er biskop i Haderslev Stift, som Kolding Provsti hører under. Hun går nu offentligt ud og kommer med en klar opfordring til Kristkirkens menighedsråd om at ansætte en præst med andre teologiske holdninger end de to øvrige præster i kirken. Menighedsrådet skal i gang med at ansætte en ny præst, da en af de tre præster har fået nyt job fra 1. juni. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
I forbindelse med ansættelsen af en ny præst i Kristkirken opfordrer biskoppen nu menighedsrådet til at ansætte en præst med andre teologiske holdninger end kirkens nuværende to præster. Det kan for eksempel være en præst, der gerne vil vie fraskilte, og som ikke er imod kvindelige præster.

Kolding: Der er ingen slinger i valsen hos biskop i Haderslev Stift, Marianne Christiansen, i forbindelse med, at menighedsrådet i den omdiskuterede Kristkirken står overfor at skulle ansætte en ny sognepræst, når en af de tre nuværende præster i kirken stopper 1. juni.

Menighedsrådet bør ansætte en præst, der har andre teologiske holdninger end Kristkirkens to tilbageværende præster. Sådan lyder det nu i klare vendinger fra biskoppen.

Hendes opfordring kommer, efter at holdningerne hos kirkens i alt tre præster med jævne mellemrum har vakt debat i de ni år, der er gået, siden menighedsrådet ansatte Per Damgaard Pedersen, som altså nu stopper.

Ansættelsen af ham betød nemlig, at ingen af de tre præster i det store bysogn siden har villet vie fraskilte eller homoseksuelle, ligesom de også har været modstandere af kvindelige præster.

- Mit råd er, at man i den kommende ansættelsesprocedure tager hensyn til de mennesker i sognet, der har andre teologiske holdninger end de nuværende præster. Det kan for eksempel være til vielse af fraskilte og holdningen til kvindelige præster, siger Marianne Christiansen.

Debat om kirken

Siden Kristkirkens menighedsråd for ni år siden senest ansatte en ny præst i kirken, har der været megen debat om de tre Kristkirken-præsters teologiske holdninger.

Ingen af de tre præster i kirken vil vie fraskilte eller homoseksuelle, og de er også modstandere af kvindelige præster i folkekirken.

Dette har bl.a. medført, at skolebestyrelsen på Sdr. Vang Skole, der ligger i Kristkirkens sogn, i 2014 fik skubbet på, så der blev oprettet et konfirmationshold i nabokirken Brændkjærkirken. Nogle af konfirmanderne ønskede ikke at blive konfirmeret i Kristkirken pga, præsternes holdninger til bl.a. vielser, kvindelige præster og abort, forklarede man fra skolebestyrelsen.

Præsterne i tre nabokirker til Kristkirken har også fortalt om et stigende arbejdspres, fordi flere beboere fra Kristkirkens Sogn fravalgte deres lokale kirke og fik udført kirkelige handlinger i nabokirkerne. Andelen af nyfødte i Kristkirkens Sogn, der bliver døbt i den lokale kirke, er f.eks. en del lavere end i nabosognene.

Annonce

Andre meninger

Ligesom ved enhver anden ansættelse af en ny sognepræst inddrages biskoppen til at vejlede menighedsrådet i løbet af ansættelsen, blandt andet i forbindelse med den nærmere udvælgelse blandt ansøgerne.

Ansættelsesproceduren kommer til at ske over de kommende måneder, men Marianne Christiansen er allerede nu klar i mælet.

- Det er vigtigt, at mennesker kan føle sig mødt i sognet, og når der er ansat flere præster i et sogn, er det naturligt, at der er en vis spredning i de teologiske holdninger. Min opfordring kommer ikke på grund af mine holdninger, men fordi flere af sognets medlemmer har givet udtryk for det. Det er jo ikke en hemmelighed, at der har været røster, som har efterlyst andre holdninger i kirken, siger Marianne Christiansen.

Da Kristkirkens daværende menighedsråd i 2011 ansatte endnu en præst, der ikke ville vie fraskilte og homoseksuelle, og som talte imod kvindelige præster i folkekirken, var det et enigt råd, der stod bag nyansættelsen. Det er menighedsrådet, der står for at ansætte, mens biskoppen vejleder rådets medlemmer i forbindelse med ansættelsen.

Annonce

Flere års debat

Marianne Christiansen oplyser, at hun er sikker på, at det nuværende menighedsråd vil lytte til hendes opfordring, og hun peger på, at en forskel fra sidste præsteansættelse for ni år siden, er, at der siden dengang har været stor debat om Kristkirken-præsternes holdninger.

- Nu har der været debat, og jeg tror, de er opmærksom på det, siger biskoppen.

Provst i Kolding Provsti, Grete Wigh-Poulsen, bakker op om, at der ved den kommende ansættelse i Kristkirken bør tages visse hensyn. Hun ønsker dog ikke at nævne mere konkrete eksempler på, hvordan det kan ske.

- Men man bør overveje bedst muligt at tage hensyn til de forskellige holdninger, og det er vigtigt, at sognet vil bruge præsterne i sognet. Det er det til enhver tid og alle steder. Og det er klart, at med den historik, der har været, så bør det tages med i menighedsrådets overvejelser, siger Grete Wigh-Poulsen.

Formanden for menighedsrådet i Kristkirken, Arne Nørgaard, ønsker ikke at kommentere biskoppens opfordring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Annonce