Annonce
Esbjerg

Blandt socialdemokrater og fagforeningsbosser: Valgkamp skudt i gang i 3F-højborg

Henning Overgaard, tidligere byrådsmedlem for Enhedslisten i Esbjerg Byråd, nu forbundssekretær for 3F, tog den lange tur fra København for at give en pep-talk til de lokale socialdemokrater, som han nu selv er én af. Foto: André Thorup

Socialdemokratiet i Esbjerg skød tirsdag aften valgkanonen af med et kick off-arrangement i 3F Esbjergs hovedkvarter i Vestkraftgade, hvor folketingskandidat Anders Kronborg (S) og den tidligere Enhedsliste-mand, Henning Overgaard, stod skulder ved skulder. Nu med samme partibog.

Esbjerg: En ølkasse illuderer talerstol for forbundssekretæren for 3F, Henning Overgaard, i det lokale 3F Esbjerg-hovedkvarter i Vestkraftgade i Esbjerg.

Den brune Carlsberg-kasse med gul skrift er nøje udvalgt, og meget lidt synes i det hele taget overladt til tilfældighederne denne tirsdag aften, hvor Socialdemokratiet Esbjerg Bykreds officielt melder alt klar til valgkamp, så "Anders Kronborg bliver valgt til Folketinget og Mette Frederiksen bliver statsminister", som det hedder i invitationen. Alle sejl og røde faner er sat til, og den tidligere repræsentant for Enhedslisten i Esbjerg Byråd er indforskrevet til den sydvestjyske hovedstad fra den daglige dont i toppen af forbundshuset i Kampmannsgade i København.

Heller ikke det er tilfældigt - 3F på landsplan har som bekendt for længst lanceret sin store kampagne mod ulighed i Danmark for at sikre, at regeringen skifter farve fra blå til rød, når valgdagen ellers indtræffer. Og Henning Overgaard, der siden sidste år har været indehaver af den socialdemokratiske partibog, giver gerne sit besyv med i form af en lokal pep-talk, selv om han må køre hele den lange vej tilbage til København, når arrangementet er slut.

- For mig handler det altid om 3F og medlemmernes interesser, og derfor er mit budskab også i aften, at politikerne må bekæmpe den stigende ulighed, der skaber så meget utryghed for vores medlemmer. Det vigtigste er at skabe tro og tillid blandt arbejderne, og jeg tror på Mette Frederiksens projekt, lyder det fra Henning Overgaard, inden han bestiger ølkassen og giver den gas med pointer om "respekt for den danske model og overenskomster", "differentieret pensionsalder" og "en håndfast kamp mod social dumping".

Det vigtigste er at skabe tro og tillid blandt arbejderne, og jeg tror på Mette Frederiksens projekt.

Henning Overgaard, tidligere byrådsmedlem for Enhedslisten - nu socialdemokrat.
Folketingskandidat for Esbjerg By & Fanø, Anders Kronborg (S), modtog taktfaste klapsalver flere gange under sin tale. Foto: André Thorup

Arbejder-retorik

For Overgaard har styr på sin arbejderkamp-retorik. Få kan som han tordne "arbejderparti", "solidaritet" og "fællesskab" ud i alle rummets hjørner - uden brug af mikrofon - og tale indtrængende om, hvordan de "ultraliberale allierede" hidtil har leveret "tæsk til helt almindelige arbejdere".

- I 2019 er dette billede vendt. For første gang i mange år sættes dagsordenen af venstrefløjen og fagbevægelsen, meddeler Overgaard, før folketingskandidat for Esbjerg By & Fanø, Anders Kronborg - stående på samme ølkasse - deler partiets politiske mærkesager med forsamlingen af socialdemokrater og fagforeningsfolk og afgiver løfte om sit fuldtonede engagement på Tinge og fortsat faste bopæl i Esbjerg. Skulle han blive valgt - og i tilfælde af, at nogen af de tilstedeværende skulle nære den mindste tvivl.

Den lokale kendis-faktor i parti og fagbevægelse er høj til kick-off arrangementet, hvor forsamlingen tæller fagforeningsfolk som Hans Morberg Madsen fra 3F Fiskerne, Jakob Lykke, formand for 3F Transport, Bjarne Kirkeby, næstformand i 3F Esbjerg, Jørgen Jakobsen fra Blik & Rør Sydvestjylland, tidligere fagforeningskvinde og regionsrådskandidat, nu efterlønner Jette Jensen samt socialdemokratiske byrådsmedlemmer som Rasmus Rasmussen, Michael Harbøll, Connie Geissler, Mussa Utto og Hans Erik Møller.

De fleste - men ikke alle - kan udenad de sange, som en af arbejderbevægelsens egne, guitaristen Hardy Jørgensen, fra tid til anden sender ud over det godt proppede lokale.

Et par timer senere er de første valgkanoner fyret af, og det er tid at stille op. Ikke til valgkamp, men henne i den alenlange kø ved de røde pølser.

Fagforeningsfolk og andre esbjergensere med socialdemokratisk partibog var mødt op i Vestkraftgade tirsdag aften. Foto: André Thorup
Henning Overgaard holdt også forsamlingen fanget med sin brandtale. Foto: André Thorup
Så er det op på ølkassen - intet var overladt til tilfældighederne ved Socialdemokratiets kick-off. Foto: André Thorup
Der var kun ganske få ledige stole tilbage, da kick-off arrangementet gik i gang i 3F Esbjergs hovedkvarter, men det beroede mere på, at ingen synes at ville sidde bag talerne. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Annonce