Annonce
Kolding

Bombe under PFA's højhus-byggeri ved Skamlingvejen: Klagenævn dømmer lokalplanen ugyldig

De to af PFA's fire planlagte tårne ved Skamlingvejen er færdigbyggede. Nu er der pludselig tvivl om, hvorvidt yderligere to tårne kan bygges, efter at Planklagenævnet har kendt Kolding Kommunes lokalplan for ulovlig. Foto: Sys Andersen.
Planklagenævnet har afgjort, at lokalplanen for PFA's boligtårne ved Skamlingvejen er ugyldig. Kommunen har ikke gjort sit arbejde godt nok, når det gælder støjpåvirkning og konsekvenser for flagermus, lyder det fra nævnet. Konsekvensen for PFA's projekt er indtil videre uvis.

Kolding: Kort efter at de første to af PFA's planlagte fire højhuse i 15 etagers højde ved Skamlingvejen er bygget helt færdige og nu er ved at tage imod beboere, smider Planklagenævnet en bombe ind under det samlede byggeprojekt ved at erklære den gældende lokalplan for de fire bygninger med i alt 208 lejligheder for ugyldig.

Afgørelsen er truffet den 4. maj lidt over to år efter, at nævnet modtog en klage fra en borger over, at Kolding Kommune ikke har gennemført en miljøvurdering i forbindelse med lokalplanlægningen for det store boligbyggeri.

Kolding Byråd godkendte lokalplanen endeligt den 28. maj 2019, hvorefter PFA i september samme år gik i gang med at bygge - og Planklagenævnet noterer da også i sin afgørelse, at man "beklager den lange sagsbehandlingstid".

Annonce

Kardinalpunktet i sagen er, at Kolding Kommune har vurderet, at lokalplanen ikke er omfattet af et lovkrav om at lave en egentlig miljøvurdering af projektet og sagt, at miljøpåvirkningen for menneskers sundhed ifølge kommunen vurderes at være "uvæsentligt".

Den konklusion er kommunen nået frem til, selvom der er meget trafikstøj i området, selvom grænseværdierne for støj ved boligfacaderne fra 3. sal og op ikke er overholdt, og selvom området ligger nær erhvervshavnen med virksomheder i miljøklasse seks - dog lige udenfor den 300 meters zone, der gælder.

Men det går an, mente kommunen, der i sin lokalplanlægning har henholdt sig til, at området ligger ved en indfaldsvej og i et område med blandede byfunktioner. Kommunen har også lænet sig op ad en særlig vejledning fra Miljøstyrelsen, "Støj fra veje", som giver mulighed for, at der kan planlægges for nye, støjbelastede boliger på bestemte lempeligere vilkår.

Midlertidigt stop

Men det er Planklagenævnet altså ikke enig i.

Nævnet afgør nemlig, at Fjordbrynet, som PFA's projekt hedder, er omfattet af en lovgivning, som ikke lemper på grænseværdierne for vejstøj.

Nævnet afviser også, at der er tale om et eksisterende byområde, "da området er ubebygget og hovedsageligt består af beplantning i form af løvskov og græs", hedder det i afgørelsen, som  beskriver området, som det så ud for to år siden, før de to første PFA-tårne stod der. Og på grund af den deraf følgende manglende miljøvurdering siger nævnet altså nu, at "lokalplanen og kommuneplantillægget lider af en væsentlig retlig mangel og derfor er ugyldige".

Planklagenævnets afgørelse er endelig og kan ikke påklages.

Kolding Kommunes planchef Jan Krarup Laursen er overrasket over afgørelsen.

- Men en afgørelse er en afgørelse, siger han og bekræfter, at der med Planklagenævnets afgørelse nu er sat en midlertidig stopper for, at PFA kan fortsætte med byggeriet af de næste to tårne, som i følge tidsplanen skal være klar i slutningen af 2024.

Han er dog overbevist om, at Kolding Kommune kan skabe et nyt plangrundlag enten i form af en helt ny lokalplan eller en dispensation til den forrige, som nu er den, der gælder igen.

Ejendomsdirektør Michael Bruhn oplyser via sin pressetjeneste, at PFA Ejendomme "ikke har nogen kommentarer til sagen for nuværende".


Flagermus

  • Planklagenævnet afgør, at Kolding Kommune i en eventuel ny planlægning for området ved Skamlingvejen skal lave en egentlig miljøvurdering, som ikke tager udgangspunkt i, at området er et område med blandede byfunktioner, men et grønt område.
  • Desuden skal kommunen i ny planlægning afklare, om der findes yngle- og rastelokaliteter for flagermus indenfor planområdet og i givet fald foretage en vurdering af, om der med det planlagte kan ske skade for flagermus som følge af fældning af træer. 
  • Planklagenævnet forholder sig ikke til, at der for længst er bygget to af fire planlagte boligtårne i området.


Annonce
Erhverv For abonnenter

Serieiværksætter køber sig ind i lille virksomhed: Verdensudstilling skal være med til at booste salg af løver, ugler og hjorte

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Sydjylland

Få overblik over smitten, hvor du bor: Sådan er corona lige nu

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kolding

Politiet dukkede op til studenterfest: Musikken var for høj

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Sydjylland

Har skudt 157 dyr: Nu er alle vildsvin i Danmark døde

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Annonce