Annonce
Kolding

Borgere i Unesco-by skal vænne sig til nyt navn på central plads

Kirkepladsen, der nu kommer til at hedde Grev Zinzendorfs Plads. Kirken får det nye navn som adresse og opgiver dermed sit hushummer i Lindegade. Husnummeret overtages af naboejendommen i forbindelse med, at der kommer en ekstra adresse i Lindegade i forbindelse med renoveringen af skolen. Foto: Søren Gylling
Grev Zinzendorfs Plads. Det er navnet, som borgerne i Christiansfeld skal vænne sig til, for sådan kommer byens centrale kirkeplads til at hedde fremover.

Christiansfeld: Beslutningen er truffet, og vejskiltene er bestilt, så i Christiansfeld skal man til at vænne sig til navnet "Grev Zinzendorf Plads". Sådan kommer byens centrale kirkeplads nemlig til at hedde i fremtiden.

Greven er naturligvis ikke nogen hvem-som-helst i sammenhæng med Christiansfeld. Tværtimod er han manden, som i 1722 gav jord til Brødremenigeheden i tyske Sachsen, så menigheden kunne anlægge byen Hernhut. Det er herfra, bevægelsen voksede til hele verden - og dermed også til Christiansfeld, der siden er udpeget som Unesco-verdensarv.

I Herrnhut kalder man også den centrale plads for Zinzendorfplatz, og greven har også lagt navn til pladser i andre af Brødremenighedens byer rundt omkring i verden. Derfor har det også været oplagt i Christiansfeld at udskifte det anonyme "Kirkepladsen" med det historiebevidste "Grev Zindendorf Plads".

I sin begrundelse skriver planafdelingen blandt andet:

- At navngive pladsen Grev Zinzendorf Plads vil styrke fortællingen om Brødremenigheden i Christiansfeld som en del af den globale Brødremenighed. Det vil give et øget fokus på Brødremenighedens historie og give indbyggere og besøgende anledning til at se Christiansfeld i den store sammenhæng, hvor byen ikke blot er dansk kulturarv, men reel verdenskulturarv.

Manden bag navnet

Nikolaus Ludwig von Zinzendorf (1700-1760)var en tysk greve, embedsmand og pietistisk teolog. Han var regeringsråd i Dresden og stiftede den fornyede Brødremenighed, den Herrhutiske Brødremenighed, og var fra 1722 Brødremenighedens biskop, organisator, chefideolog og leder i Herrnhut.

Husnummer-kabale

- Navngivningen er et ønske, man har haft hos Brødremenigheden, og nu havde vi lige den gode anledning til at skifte navnet på kirkepladsen, fortæller arkitekt Jakob Revsbeck fra kommunens planafdeling.

Forhistorien er nemlig den, at selskabet Domea.dk skal til at omdanne den nedlagte skole til boliger. I den forbindelse bliver en af de gamle bygninger ud mod Lindegade omdannet til to selvstændige adresser, og dermed kom man til at mangle et husnummer i gaden.

Det løses snildt ved at skifte adresse på Brødremenighedens Kirke. I stedet for at have husnummer i Lindegade, får kirken nu husnummer ud til byens centrale plads, som i samme forbindelse skifter navn til Grev Zinzendorf Plads.

Dermed kan kirkens gamle husnummer i Lindegade så bruges til naboboligen, og man kan få kabalen i Lindegade til at gå op uden de store ændringer.

- Rundt om kirkepladsen ligger der blot et par private boliger, så det er ikke det store praktiske problem at skifte adresse for så få beboere, siger Jakob Revsbeck.

Annonce

Sjælden navneskift

Selv om det sker sjældent, så er der historisk flere andre eksempler på, at gader i Kolding Kommune har skiftet navn.

Eksempelvis er Borthigsgade i det centrale Kolding et gadenavn fra 1937, og den hed tidligere Iver Sørensens Gade.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Kongeskibet satte et kulinarisk punktum for 101 års genforening

Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sønderborg

Gense videoen: Dronningen holder reception på Kongeskibet i Sønderborg

Annonce