Regeringschefer og energiministre fra Danmark, Tyskland, Holland og Belgien samles onsdag den 18. maj i Esbjerg, hvor de ventes at indgå at indgå en politisk aftale om at sætte tempoet for opstilling af havvind i Nordsøen ganske gevaldigt op.
Det er statsminister Mette Frederiksen, der er vært for kollegerne - den tyske forbundskansler Olaf Scholz, Hollands premierminister Mark Rutte og Belgiens Alexander De Croo, og også EU-kommissionens formand, Ursula Von Der Leyen, deltager ved topmødet i Esbjerg. Det samme gør en stribe virksomheder og brancheorganisationer fra de fire lande.
Ifølge Politiken, der allerede fredag morgen inden dagens udsendelse af Statsministeriets pressemeddelelse om topmødet kunne bringe nyheden, er det planen, at de fire regeringschefer vedtager en erklæring om, hvor mange gigawatt havvind Nordsøen skal levere inden 2050.
Ifølge JydskeVestkystens oplysninger tales der om svimlende 150 gigawatt (GW) - til sammenligning indeholder den klimaaftale, som S-regeringen og et bredt udsnit af Folketingets partier indgik i juni 2020 etablering af to energiøer inden 2030 på i alt 5 GW – en ved Bornholm på 2 GW og en i Nordsøen på 3 GW med potentiale til udbygning til 10 GW på sigt.
Den 16. februar i år blev den nye europæiske havvindsstrategi desuden stemt igennem med et stort flertal i Europa-Parlamentet, og her er målet mindst 60 GW havvind i 2030 og 340 GW i 2050.
Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) kalder valget af Esbjerg som værtsby en "kæmpe anerkendelse" af det epicenter for havvind, som Esbjerg er, og han forventer, at aftalen vil gå over i historiebøgerne:
- Jeg håber, man mange år ud i fremtiden vil se tilbage på Esbjerg-aftalen som dengang, hvor udbygningen af havvind virkelig tog fart, siger Jesper Frost Rasmussen og fortsætter:
- Det, at der er fælles og kæmpe store ambitioner for at udbygge havvind betyder konkret for Esbjergs erhvervsliv - hvis man altså ender med at underskrive en aftale - at en række virksomheder kan se ind i voldsomt store aktiviteter de næste 20-30 år. Det bliver en enorm opgave, der skal løses, og der bliver for Esbjerg Havns vedkommende brug for al den plads, vi kan skaffe, ligesom virksomhederne får brug for alle de fagfolk på snart sagt alle niveauer, de kan tiltrække for at bidrage til løsning af opgaven. Esbjerg har den hel unikke fordel, at vi har hele værdi-kæden til stede, og jeg er ikke i tvivl om, at alle virksomhederne i den kæde vil se ind i stor travlhed de næste mange år, hvilket vil kaste arbejdspladser og vækst af sig til byen, siger borgmesteren, der netop er blevet valgt som præsident for sammenslutningen af verdens førende energibyer, World Energy Cities Partnership (WECP), der til efteråret holder årsmøde i Esbjerg.
I en skriftlig kommentar til Politiken kæder statsministeren topmødet sammen med Ruslands invasion af Ukraine og EU-landenes ønske om at mindske afhængigheden af russisk gas.
Topmødet
Til topmødet vil deltagerne få et førstehåndsindtryk af vindmølleindustrien og perspektiverne i energiøer forbundet med de omkringliggende lande. På dagsordenen er også historien om Esbjerg Havns udvikling fra en traditionel fiskerihavn til Danmarks Energimetropol, hvor havnen i dag er Europas førende inden for håndtering og udskibning af vindmøller.
Gæsterne skal blandt andet høre om, hvordan de mange grønne jobs inden for fremstilling af vindmøller, udskibning og drift af havmølleparker og udvikling af fremtidens grønne brændstoffer allerede har og også fremover vil få stor betydning for Esbjerg.