Annonce
Esbjerg

Borgmester jubler over vildt topmøde: Europæiske regeringschefer mødes om kort tid på Esbjerg Havn for at indgå stor aftale

18. maj skal der være stort topmøde på Esbjerg Havn om europæisk udbygning af havvind. Arkivfoto: Christer Holte/ Esbjerg Havn.
Regeringschefer og energiministre fra Danmark, Tyskland, Holland og Belgien samt EU-kommissionens formand holder topmøde på Esbjerg Havn 18. maj og ventes at indgå en politisk aftale om at sætte tempoet for udbygning af havvind i Nordsøen markant op. Borgmester kalder det en kæmpe anerkendelse af Esbjerg og forventer hektisk travlhed hos byens virksomheder mange år frem.

Regeringschefer og energiministre fra Danmark, Tyskland, Holland og Belgien samles onsdag den 18. maj i Esbjerg, hvor de ventes at indgå  at indgå en politisk aftale om at sætte tempoet for opstilling af havvind i Nordsøen ganske gevaldigt op.

Det er statsminister Mette Frederiksen, der er vært for kollegerne - den tyske forbundskansler Olaf Scholz, Hollands premierminister Mark Rutte og Belgiens Alexander De Croo, og også EU-kommissionens formand, Ursula Von Der Leyen, deltager ved topmødet i Esbjerg. Det samme gør en stribe virksomheder og brancheorganisationer fra de fire lande.

Ifølge Politiken, der allerede fredag morgen inden dagens udsendelse af Statsministeriets pressemeddelelse om topmødet kunne bringe nyheden, er det planen, at de fire regeringschefer vedtager en erklæring om, hvor mange gigawatt havvind Nordsøen skal levere inden 2050.

Annonce

Ifølge JydskeVestkystens oplysninger tales der om svimlende 150 gigawatt (GW) - til sammenligning indeholder den klimaaftale, som S-regeringen og et bredt udsnit af Folketingets partier indgik i juni 2020 etablering af to energiøer inden 2030 på i alt 5 GW – en ved Bornholm på 2 GW og en i Nordsøen på 3 GW med potentiale til udbygning til 10 GW på sigt.

Den 16. februar i år blev den nye europæiske havvindsstrategi desuden stemt igennem med et stort flertal i Europa-Parlamentet, og her er målet mindst 60 GW havvind i 2030 og 340 GW i 2050.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen ved Esbjerg Havn.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) kalder valget af Esbjerg som værtsby en "kæmpe anerkendelse" af det epicenter for havvind, som Esbjerg er, og han forventer, at aftalen vil gå over i historiebøgerne:

- Jeg håber, man mange år ud i fremtiden vil se tilbage på Esbjerg-aftalen som dengang, hvor udbygningen af havvind virkelig tog fart, siger Jesper Frost Rasmussen og fortsætter:

- Det, at der er fælles og kæmpe store ambitioner for at udbygge havvind betyder konkret for Esbjergs erhvervsliv - hvis man altså ender med at underskrive en aftale - at en række virksomheder kan se ind i voldsomt store aktiviteter de næste 20-30 år. Det bliver en enorm opgave, der skal løses, og der bliver for Esbjerg Havns vedkommende brug for al den plads, vi kan skaffe, ligesom virksomhederne får brug for alle de fagfolk på snart sagt alle niveauer, de kan tiltrække for at bidrage til løsning af opgaven. Esbjerg har den hel unikke fordel, at vi har hele værdi-kæden til stede, og jeg er ikke i tvivl om, at alle virksomhederne i den kæde vil se ind i stor travlhed de næste mange år, hvilket vil kaste arbejdspladser og vækst af sig til byen, siger borgmesteren, der netop er blevet valgt som præsident for sammenslutningen af verdens førende energibyer, World Energy Cities Partnership (WECP), der til efteråret holder årsmøde i Esbjerg.

I en skriftlig kommentar til Politiken kæder statsministeren topmødet sammen med Ruslands invasion af Ukraine og EU-landenes ønske om at mindske afhængigheden af russisk gas.

Topmødet

Til topmødet vil deltagerne få et førstehåndsindtryk af vindmølleindustrien og perspektiverne i energiøer forbundet med de omkringliggende lande. På dagsordenen er også historien om Esbjerg Havns udvikling fra en traditionel fiskerihavn til Danmarks Energimetropol, hvor havnen i dag er Europas førende inden for håndtering og udskibning af vindmøller.

Gæsterne skal blandt andet høre om, hvordan de mange grønne jobs inden for fremstilling af vindmøller, udskibning og drift af havmølleparker og udvikling af fremtidens grønne brændstoffer allerede har og også fremover vil få stor betydning for Esbjerg.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Annonce