Annonce
Kolding

Borgmester om sparebudget: Det er de andres skyld

En del af deltagerne i demonstrationen mod besparelser overværede også byrådsmødet torsdag aften, og de kom med store klapsalver, da Enhedslisten, SF og løsgængeren Hanne Dam kom med deres ordførertaler. EL, SF og Hanne Dam er i år gået sammen om et alternativt budgetforslag, der fejer alle serviceforringelser af bordet. Foto: Søren Gylling
Tonen var hård og personangrebene mange og direkte, før et stort flertal af Kolding Byråd torsdag aften vedtog et budget, som medfører voldsomme besparelser på kommunens service til borgerne. Ingen er stolte af den beslutning.

Kolding: Borgmester Jørn Pedersen (V) fralægger sig store dele af ansvaret for, at et flertal i Kolding Byråd har følt sig tvunget til at vedtage et budget, som betyder omfattende forringelser på servicen til Koldings borgere - og Venstres gruppeformand Merete Due Paarup tør trods de voldsomme indgreb ikke kalde budgettet for robust.

Sådan lød det, før et stort byrådsflertal udenom Enhedslisten, SF og løsgænger Hanne Dam torsdag aften klokken 22.15 vedtog 2020-budgettet med servicebesparelser i 100 millioner kronersklassen allerede fra næste år. Besparelserne gennemføres for at genoprette kommunens økonomi, der er så elendig, at Kolding Kommune uden indgreb risikerer at blive sat under administration af Indenrigsministeriet.

Byrådssalen var tæt pakket med utilfredse folk fra skoler, daginstitutioner og kommunens sociale væresteder, og tonen i den politiske debat var den hårdeste i Venstres 10-årige regeringstid i Kolding og præget af personlige angreb mellem især Venstre og Dansk Folkeparti på den ene side og venstrefløjsmindretallet på den anden side.

Annonce
Det mest ufattelige var så, at der desværre i byrådet er nogle få politikere, som ikke mente, at fuld opbremsning var nødvendig, men at overforbruget bare skulle fortsætte.

Jørn Pedersen (V) borgmester

Ufatteligt

Borgmester Jørn Pedersen lagde ud med at bebrejde bl.a. de ansvarlige i socialforvaltningen for at have skjult store overforbrug for politikerne.

- Det mest ufattelige var så, at der desværre i byrådet er nogle få politikere, som ikke mente, at fuld opbremsning var nødvendig, men at overforbruget bare skulle fortsætte, sagde han med klar henvisning til formændene for de to sociale udvalg, Hans Holmer (SF) og Benny Dall (EL).

- Og så afventede vi jo regeringsforhandlingerne, hvor forventningerne var høje, da valgkampen fra stort set alle sider af havde gyldne løfter, fortsatte borgmesteren, som tydeligvist ikke mener, at den nye socialdemokratiske regering har leveret den lovede vare til kommunernes økonomi.

Massakre

Selvom Hanne Dam, Benny Dall og Hans Holmer er ude i den politiske kulde, så var de blandt venner i byrådssalen, hvor klapsalverne bragede fra tilhørerne hver gang, de tre havde haft ordet.

- I kommer ikke til at kunne kende Kolding Kommune efter denne aften, og den store taber er også det byrådsflertal, der siger, at det her er en ansvarlig linje. Nej, det er det ikke, men det er jeres ansvar. Menneskeligheden og anstændigheden forsvinder, når I træffer jeres valg, tordnede Benny Dall, før Hans Holmer i sin lange budgettale kritiserede forligspartiernes gruppeformænd en efter en.

- Og når jeg spørger Socialdemokratiet og Radikale Venstre, hvorfor er I med i disse nedskæringer, så hører jeg dem pege på, at de får indflydelse. Indflydelse på hvad? I har ført an på en massakre på socialområdet for 30,5 millioner kroner, sagde Holmer.

Ikke i orden

Radikale Jesper Elkjær kaldte 2020-budgettet for "rædselsfuldt, men desværre nødvendigt med serviceforringelser og afskedigelser, som vil sætte dybe spor i arbejdsmiljøet, og det beklager jeg".

- Og jeg vil gerne rose det alternative flertal for at vise en anden vej. Men er det realistisk at få et flertal for det? Nej, det er det ikke, og derfor vælger jeg med mit ene mandat at gå med flertallet og få sat så mange radikale aftryk som muligt, sagde Elkjær.

Poul Erik Jensen (S) beklagede også de alvorlige konsekvenser, som 2020-budgettet fører med sig.

- Men det er Socialdemokratiets håb, at vi nu får skabt en nødvendig stabilitet ikke mindst af hensyn til vores personale og borgere, sagde han, før Venstres gruppeformand Merete Due Paarup som den sidste i rækken af ordførertalere trak nye, sorte skyer op over Kolding.

Først fastslog hun, at "det er ganske enkelt ikke i orden, og det er helt uansvarligt, at vi ikke har mere styr på økonomien i kommunen. Det skal der være mere styr på i fremtiden, og vi er i gang".

- Men jeg vil sige helt ærligt og åbent, at det budget, vi har nu, ikke er robust. Vi kan ikke love, at det ikke sker igen. Vi kan ikke love, at der ikke er besparelser fremad, og vi kan faktisk ikke love, at der er styr på økonomien. Men vi arbejder edderbankemig på det, og vi håber, at vi har fået bremset hårdt nok op og vendt den negative økonomiske spiral, sagde hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Annonce