Annonce
Kolding

Borgmester om sparebudget: Det er de andres skyld

En del af deltagerne i demonstrationen mod besparelser overværede også byrådsmødet torsdag aften, og de kom med store klapsalver, da Enhedslisten, SF og løsgængeren Hanne Dam kom med deres ordførertaler. EL, SF og Hanne Dam er i år gået sammen om et alternativt budgetforslag, der fejer alle serviceforringelser af bordet. Foto: Søren Gylling
Tonen var hård og personangrebene mange og direkte, før et stort flertal af Kolding Byråd torsdag aften vedtog et budget, som medfører voldsomme besparelser på kommunens service til borgerne. Ingen er stolte af den beslutning.
Annonce

Kolding: Borgmester Jørn Pedersen (V) fralægger sig store dele af ansvaret for, at et flertal i Kolding Byråd har følt sig tvunget til at vedtage et budget, som betyder omfattende forringelser på servicen til Koldings borgere - og Venstres gruppeformand Merete Due Paarup tør trods de voldsomme indgreb ikke kalde budgettet for robust.

Sådan lød det, før et stort byrådsflertal udenom Enhedslisten, SF og løsgænger Hanne Dam torsdag aften klokken 22.15 vedtog 2020-budgettet med servicebesparelser i 100 millioner kronersklassen allerede fra næste år. Besparelserne gennemføres for at genoprette kommunens økonomi, der er så elendig, at Kolding Kommune uden indgreb risikerer at blive sat under administration af Indenrigsministeriet.

Byrådssalen var tæt pakket med utilfredse folk fra skoler, daginstitutioner og kommunens sociale væresteder, og tonen i den politiske debat var den hårdeste i Venstres 10-årige regeringstid i Kolding og præget af personlige angreb mellem især Venstre og Dansk Folkeparti på den ene side og venstrefløjsmindretallet på den anden side.

Det mest ufattelige var så, at der desværre i byrådet er nogle få politikere, som ikke mente, at fuld opbremsning var nødvendig, men at overforbruget bare skulle fortsætte.

Jørn Pedersen (V) borgmester

Annonce

Ufatteligt

Borgmester Jørn Pedersen lagde ud med at bebrejde bl.a. de ansvarlige i socialforvaltningen for at have skjult store overforbrug for politikerne.

- Det mest ufattelige var så, at der desværre i byrådet er nogle få politikere, som ikke mente, at fuld opbremsning var nødvendig, men at overforbruget bare skulle fortsætte, sagde han med klar henvisning til formændene for de to sociale udvalg, Hans Holmer (SF) og Benny Dall (EL).

- Og så afventede vi jo regeringsforhandlingerne, hvor forventningerne var høje, da valgkampen fra stort set alle sider af havde gyldne løfter, fortsatte borgmesteren, som tydeligvist ikke mener, at den nye socialdemokratiske regering har leveret den lovede vare til kommunernes økonomi.

Annonce

Massakre

Selvom Hanne Dam, Benny Dall og Hans Holmer er ude i den politiske kulde, så var de blandt venner i byrådssalen, hvor klapsalverne bragede fra tilhørerne hver gang, de tre havde haft ordet.

- I kommer ikke til at kunne kende Kolding Kommune efter denne aften, og den store taber er også det byrådsflertal, der siger, at det her er en ansvarlig linje. Nej, det er det ikke, men det er jeres ansvar. Menneskeligheden og anstændigheden forsvinder, når I træffer jeres valg, tordnede Benny Dall, før Hans Holmer i sin lange budgettale kritiserede forligspartiernes gruppeformænd en efter en.

- Og når jeg spørger Socialdemokratiet og Radikale Venstre, hvorfor er I med i disse nedskæringer, så hører jeg dem pege på, at de får indflydelse. Indflydelse på hvad? I har ført an på en massakre på socialområdet for 30,5 millioner kroner, sagde Holmer.

Annonce

Ikke i orden

Radikale Jesper Elkjær kaldte 2020-budgettet for "rædselsfuldt, men desværre nødvendigt med serviceforringelser og afskedigelser, som vil sætte dybe spor i arbejdsmiljøet, og det beklager jeg".

- Og jeg vil gerne rose det alternative flertal for at vise en anden vej. Men er det realistisk at få et flertal for det? Nej, det er det ikke, og derfor vælger jeg med mit ene mandat at gå med flertallet og få sat så mange radikale aftryk som muligt, sagde Elkjær.

Poul Erik Jensen (S) beklagede også de alvorlige konsekvenser, som 2020-budgettet fører med sig.

- Men det er Socialdemokratiets håb, at vi nu får skabt en nødvendig stabilitet ikke mindst af hensyn til vores personale og borgere, sagde han, før Venstres gruppeformand Merete Due Paarup som den sidste i rækken af ordførertalere trak nye, sorte skyer op over Kolding.

Først fastslog hun, at "det er ganske enkelt ikke i orden, og det er helt uansvarligt, at vi ikke har mere styr på økonomien i kommunen. Det skal der være mere styr på i fremtiden, og vi er i gang".

- Men jeg vil sige helt ærligt og åbent, at det budget, vi har nu, ikke er robust. Vi kan ikke love, at det ikke sker igen. Vi kan ikke love, at der ikke er besparelser fremad, og vi kan faktisk ikke love, at der er styr på økonomien. Men vi arbejder edderbankemig på det, og vi håber, at vi har fået bremset hårdt nok op og vendt den negative økonomiske spiral, sagde hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Der skal summe af liv og glade dage

Annonce