Annonce
Danmark

Brittas døtre: - Vi har aldrig talt om penge

Onsdag aften klokken 21 viste Kanal 5 programmet "Brittas døtre taler ud", hvor Britta Nielsens to døtre, Samina og Jamilla Hayat, i et tre kvarter langt interview svarede på spørgsmål om alt fra deres fars beskæftigelse til rejser i Sydafrika, biler og heste. Begge døtre er sigtet for groft hæleri. Avisen danmark bringer her seks nedslag fra interviewet.

1. Tiden før farens død i 2005

Britta Nielsens døtre Samina (tv) og Jamilla Hayat. Foto: Discovery Networks Danmark/"Brittas døtre taler ud"/Ritzau Scanpix

Døtrene Samina og Jamilla fortæller, at de indtil farens død i 2005, levede et - med deres ord - "ganske almindeligt liv". Faren var til sin død ansat som ekspeditionsleder i Carlsberg og moren som bekendt kontorassistent ved Socialstyrelsen.

Det var et sparsommeligt liv, siger de, med "mormors gamle møbler", de havde ikke altid bil, og fik deres far en gave, han selv mente var for dyr, gik han ned og byttede den.

2. Tiden efter farens død

Efter farens død i 2005 beslutter Britta Nielsen, Samina, Jamilla og deres bror, Jimmy, at tage på en rejse som en slags trøst, for de er "knuste over tabet".

De vælger hver især en destination, trækker lod, og Sydafrika vinder. De er afsted i 14 dage, bor på et lodge (en hytte, red.), og de tager blandt andet på safari, prøver bungee-jump og rider på elefanter.

Det er første gang nogensinde, at de er afsted på sådan en tur.

Det er Britta, der betaler for turen.

De sætter ikke spørgsmålstegn ved, hvor pengene til turen kommer fra.

- Vi taler om, at der må være en eller anden form for arv, livsforsikring eller opsparing, fortæller Jamilla Hayat.

3. Sydafrika

Inden de tager hjem fra ferien i Sydafrika, har Britta Nielsen allerede reserveret - muligvis købt - en grund i bushen i det område, de har ferieret i.

Der bliver senere bygget et sommerhus med stråtag. Et hus, døtrene kalder charmerende. Det har toilet og bad og er ikke "primitivt".

På spørgsmålet om, hvad huset har kostet, svarer de begge:

- Det aner vi ikke.

De ved heller ikke, hvor mange gange de siden har været der. Jamilla mener, hun måske har været der fire gange, Samina mener, hun har været der lidt mere, måske seks gange.

Intervieweren Martin Kjær Jensen spørger, hvad de kender til de to "ret store" stykker jord, broren har købt i Sydafrika.

- Vi ved ikke så meget om hinandens foretagender, siger Samina Hayat.

Intervieweren spørger også ind til et besøg i en juvelérbutik i Sydafrika, hvor et medie har beskrevet, at Britta Nielsen og de to døtre på et besøg har brugt 375.000 kroner på diamanter, ringe, armbånd og en halskæde.

- Det kan jeg ærligt talt ikke huske, siger Samina. - Jeg har ikke vidst, hvad hun (moren, red.) har købt eller ikke købt. Det er ikke noget, jeg har været vidne om.

4. Biler

Samina og Jamilla Hayat fortæller, at de i størstedelen af deres barndom slet ikke havde bil. De mener, at de nåede at have en bil, før faren døde.

- Efter han gik bort, kom der flere biler til. Gode biler. Dyre mærker. Luksuriøse biler, fortæller Samina.

De havde, fortæller de, en Range Rover Sport og en, de kaldte for hundebilen (som i følge Bt.dk var en Land Rover Defender). De "aner ikke", hvordan bilerne er blevet finansieret.

De fik også bil i Sydafrika, men ingen af dem husker omstændighederne omkring det.

Jamilla Hayat låner på et tidspunkt penge til en bil. Hun er studerende, og hun fortæller i programmet, at deres mor vurderer, det er bedre, at Jamilla låner pengene af hende fremfor et banklån på grund af renter. Jamilla køber derefter en Audi der, mener hun, koster cirka en halv million kroner. Om prisen på bilen siger hun i interviewet:

- I det her tilfælde tænker jeg, "jeg har ligesom ikke rigtigt fået andet, så hvis det er det, jeg vil bruge min del til, så er det det, jeg gør".

Jamilla har aldrig betalt lånet på bilen tilbage, og den er nu beslaglagt, fortæller hun.

5. Hestene

Da Samina Hayat er ni år, begynder hun at gå til ridning. Det er noget, både hun og hendes mor er glade for, og hun bliver hurtigt god til det, fortæller hun.

I 2007 køber Britta Nielsen et føl til Samina på en auktion. Samina har haft en anden hest, der er blevet aflivet akut to uger tidligere, og Britta Nielsen fortæller sin datter, at føllet er købt for forsikringspengene.

Samina mener, at føllet kostede cirka 175.000 kroner, og at det var det dyreste springhesteføl på auktionen.

Siden er der blevet købt og solgt et ukendt antal heste. Samina ved hverken hvor mange heste, det drejer sig om, eller hvor mange penge, de har handlet for. Hun estimerer, at antallet af heste måske er mellem 50 og 60. Priserne på hestene går fra cirka 5000 til 100.000 euro.

- Nogle er købt af min mor, nogle er købt efter jeg starter mine virksomheder. Jeg køber og sælger, og det er det, jeg primært lever af. Der bliver købt mange, og der bliver solgt mange, fortæller hun i programmet.

Finansieringen af det firma med køb og salg af heste, hvor Samina Hayat bliver direktør, står Britta Nielsen for. Firmaet har i følge Samina først base i Tyskland og senere Holland.

Samina ved ikke, hvor mange penge hun har tjent, eller hvordan regnskabet i firmaet så ud. Hun ved heller ikke, hvor meget den økonomiske starthjælp var på.

Intervieweren nævner, at TV2 har tidligere fortalt, at der i virksomhedens regnskab står, at Samina på et tidspunkt får et kortsigtet lån på tre millioner euro plus et lån på cirka en halv million euro. I alt 18 millioner danske kroner. I regnskabet står der ikke, hvor de penge kommer fra. "Kom de fra din mor?" spørger han.

- Ja, det gjorde de, svarer Samina Hayat.

Samina kan ikke svare på, hvor pengene er blevet af eller hvor hestene står nu, men hun mener, at nogle af dem kan være pensionerede. Og det betyder, at de er værdiløse, fortæller hun.

Hun har aldrig betalt sin mor tilbage.

6. - Vi har aldrig talt om penge

En sætning, der går igen i hele interviewet, er: "Vi har aldrig talt om penge".

Et par år efter farens død siger Britta Nielsen i følge døtrene, at "far og jeg har investeret i værdipapirer, obligationer og har sparet op. Far har efterladt en stor arv".

Ingen af børnene spørger ind til størrelsen på beløbet, og de sætter ikke spørgsmålstegn ved, om der overhovedet er en arv.

Døtrene bliver undervejs i interviewet flere gange spurgt til, om de slet ikke har mistænkt noget. Det har de ikke.

- Man stoler jo på ens mor, det er hende, vi stoler allermest på i hele verden, siger Samina.

Døtrene har i det hele taget svært ved at koble deres liv sammen med morens bedragerisigtelse og beløbet på 111 millioner kroner. De kalder det surrealistisk, urealistisk og de kan ikke begribe, at der overhovedet kan være tale om så mange penge.

- Man har jo ikke været involveret i det, siger Jamilla Hayat.

PERSONERNE

PERSONERNE


  • Britta Nielsen (f. 1954) er hovedmistænkt i svindelsagen og sigtet for "databedrageri af særlig grov beskaffenhed" ved som ansat i Socialstyrelsen at have overført 111 millioner kroner til sig selv eller andre privatpersoner fra 2002 til 2018. Britta Nielsen blev anholdt i Sydafrika d. 5. november, og hun blev efterfølgende udleveret til Danmark. Hun har endnu ikke forholdt dig til sigtelsen og erklærer sig derfor hverken skyldig eller det modsatte.
  • Khursheed Hayat (1943 - 2005) var gift med Britta. Ved sin død ansat som ekspeditionsleder i Carlsberg.
  • Jimmy Jamil Hayat (f. 1980) er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed ved at have modtaget værdier for mindst 3.661.155 kroner fra sin mor.
  • Jamilla Hayat (f. 1984) er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Bagmandspolitiet har ikke sat beløb på.
  • Samina Hayat (f. 1987) er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Bagmandspolitiet har ikke sat beløb på.

Kilde: Ekstra Bladet

SÅDAN BLEV SVINDLEN I SOCIALSTYRELSEN OPDAGET

SÅDAN BLEV SVINDLEN I SOCIALSTYRELSEN OPDAGET


  1. Intern kontrol. I slutningen af august gjorde en af Britta Nielsens kolleger opmærksom på, at der var noget galt med en postering i regnskabet for 2017 i forbindelse med en intern kontrol. Socialstyrelsen havde udbetalt et beløb til en kommune, men kommunen havde modtaget et mindre beløb.
  2. Forkert konto. Det gik op for Socialstyrelsen, at et af de overførte beløb var blevet placeret på en konto i Danske Bank, der ikke tilhørte den kommune, som skulle have modtaget beløbet. Samme konto havde modtaget flere udbetalinger, som skulle have gået til andre kommuner.
  3. Dataspor blev fulgt. Ved at følge datasporene for overførslerne kunne Socialstyrelsen konstatere, at det var Britta Nielsen, der havde håndteret dem alle. Hun havde midlertidigt ændret kontonumrene og rettet dem tilbage igen.
  4. Fiktive projekter. Senere er det også blevet konstateret, at Britta Nielsen havde oprettet fiktiv støtteprojekter, og selv indkasseret midlerne, som projekterne blev tildelt.
Annonce
Annonce
Erhverv

Kolding får endnu et kviktestcenter - det åbner torsdag nord for bymidten

Erhverv For abonnenter

Gigantisk byggeri har indhentet forsinkelse: Viking Link når milepæl med 15.000 m2 under tag

Sønderborg

Læsere undrer sig: Må varebiler køre i begge retninger på gågaden

Varde For abonnenter

Rollator-bande på tur: Den ældste er 95 år – og nu overvejer rollatordamerne at besøge et værtshus

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Esbjerg For abonnenter

Hård kritik af Fanøs Plejecenter: Vores demente far lå hjælpeløs på gulvet

Podcast

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Esbjerg

Ni elever i samme klasse smittet på ni dage: Hvorfor bliver årgangen ikke hjemsendt og testet?

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Aabenraa For abonnenter

Mennesket bag monarken: Forfatter gav indblik i dronningens liv med op- og nedture

Haderslev For abonnenter

Poser med kokain og heroin blev smidt ud af lejlighed på 2. sal, da politiet sparkede døren op

Nordtyskland

Så er byggeriet af den faste forbindelse startet i Tyskland

Annonce