Annonce
Haderslev

Bulldozeren sættes ind: Byrådsflertal river bevaringsværdigt hus ned

Fra 5. sal i det nye rådhus på Haderslev Havn er der udsigt til både den anden del af rådhuskomplekset og Peter Grams gamle havnebygning fra 1925. Snart er den gamle bygning dog fortid. Et flertal på 19 besluttede tirsdag aften at rive den kommunalt ejede og forsømte ejendom ned. I stedet vil der blive anlagt parkeringspladser. Arkivfoto:Timo Battefeld
Haderslev Kommune har i årevis forsømt at vedligeholde bygning fra 1925 og samtidig gjort alt for at bevare det. Nu rives det ned og erstattes af parkeringspladser.

Mange års kamp og diskussioner er slut. Arkitekten Peter Grams bevaringsværdige rødstensbyggeri fra 1925 på Haderslev Havn bliver jævnet med jorden, og et rost mix mellem nyt og gammelt skal ikke længere være.

19 ud af Haderslev Byråds 31 medlemmer besluttede tirsdag aften at sætte bulldozeren på den kommunalt ejede ejendom, der ligger mellem de to nye rådhusbygninger på havnen. Ti stemte imod, mens to undlod at stemme.

En årelang diskussion om den forsømte bygning, der tidligere har rummet administration og værksteder og senest mandskabsfaciliteter for havnens løsarbejdere, er dermed slut. I stedet vil der blive etableret fire parkeringspladser.

Annonce

Sagen nåede Haderslev Byråd, efter at Venstres Holger Mikkelsen på mødet i udvalget for plan og miljø tidligere på måneden satte gang i en lavine. Det, der skulle have været en formssag og en simpel dispensation til nedrivning, endte i stedet med en stor overraskelse. Anført af Holger Mikkelsen besluttede et flertal i udvalget nemlig at sige nej til nedrivning, hvorefter udvalgets formand, Benny Bonde fra Nye Borgerlige, sammen med de to medlemmer fra Dansk Folkeparti begærede sagen i byrådet.

Mavefornemmelser

For Holger Mikkelsen handlede det om principper. Ud over at han godt kan lide blandingen af nyt og gammel er en god mavefornemmelse vigtig:

– Jeg mener, at vi som kommune har en særlig forpligtelse. Når vi drøfter, hvorvidt det skal kunne betale sig for borgere at misligholde noget for at få lov til at rive ned, så siger vi nej. Det skal ikke kunne betale sig at misligholde. Dermed siger vi også, at prisen er uden betydning. Vedligeholdelse af bevarelsesværdige bygninger skal ske løbende, og det skulle også være sket her. Desuden synes jeg ikke, det er i orden, at det første vi som kommune gør, når vi flytter herned på havnen, er at rive bygningen ned. Det lå ikke godt i min mave, forklarede Holger Mikkelsen (V) på byrådsmødet.


Som kommune har vi en særlig forpligtelse til at værne om kulturarven.

Børge Koch, Det Radikale Venstre, der ikke ønskede huset nedrevet


Hans partifælle Signe Knappe stemte også imod en nedrivning. Hun pegede på, Haderslev Kommune og byrådet i flere tilfælde har gjort sig store bestræbelser på at bevare ejendommen. Blandt andet, da VUC Sønderjylland købte grunden og i forbindelse med planlægningen af byggeriet af Flow Factory - den nuværende bygning b i rådhuskomplekset - besluttede delvist at nedrive huset. Sagen fik store konsekvenser på grund af ejendommens bevaringsværdi, og det endte med, at kommunen måtte tilbagekøbe både hus og grund.

-  Helt grundlæggende mener jeg, at byrådet skal tage sin egen medicin. Vi forlanger, at andre skal vedligeholde deres bevaringsværdige ejendomme. Men hvem er det, der har misligholdt bygningen her? Det er os. Derfor stemmer jeg for, at den bevares, sagde Signe Knappe blandt andet.

Annonce

Menighedsråd fik nej

Enhedslistens Svend Brandt og udvalgets to socialdemokrater, Søren Rishøj Jakobsen og Bent Vedsted Rønne, følte, at de havde fået en julegave, da Holger Mikkelsen på mødet i udvalget for plan og miljø sagde nej til at give en dispensation til nedrivning. Bent Vedsted Rønne pegede desuden på, at udvalget på samme møde drøftede en anmodning fra Starup Menighedsråd om at rive en bevaringsværdig staldlænge ved præstegården ned:

- Vi sagde til menighedsrådet, at de skulle vedligeholde deres bygning og bevare den. Nu står vi som kommune og vil gøre det modsatte hos os selv. Det stemmer ikke, sagde Bent Vedsted Rønne.

Fortalerne for en nedrivning var blandt andre Benny Bonde.

- Lige nu er det en grim bygning, og det vil koste mange penge at forberede den til vandstandsstigninger. De penge kunne vi godt bruge til cykelstier. Så jeg beder jer om at besinde jer, og lad os så få den brækket ned, lød det fra Benny Bonde, der fik Dansk Folkepartis fulde opbakning.

Her pegede Jon Krongaard på, at Haderslev Kommune har vedtaget en politik om kloge kvadratmetre:

- Og her er de ikke kloge.

Annonce

Udbyd det til salg

Også den konservative Kjeld Thrane var indstillet på nedrivning, men mente dog, at der også var andre muligheder.

- Vi har beregninger på, at det vil koste fem til seks millioner kroner alene at lave de mest nødtørftige reparationer. Vi har ejet bygningen i mange år. Vi gad ikke gøre noget ved den, da de andre var dernede, og det må vi stå ved. Siden har der været mange borgmestre og byrådsmedlemmer, men ingen af os har rørt en finger, og private bud har vi afvist. Kommunen kan ikke magte den opgave. Hvis vi ikke gør noget, så kommer den til at ligge i ti år mere. Så mit forslag er, at vi udbyder den til salg.

Med byrådsflertallets beslutning om nedrivning kommer heller ikke et forslag - og tilbud - fra Bent Iversen  (SF) i spil. Han foreslog, at en arkitekt blev koblet på opgaven med at integrere den gamle bygning fra 1925 i det nye rådhuskompleks, og at huset kunne blive en historie i sig selv:

- Det kan minde os om, at havnen har en fortid  og en historie midt mellem alle de nye mastodonter. Vi kan skabe et kommunalt museem, hvor vi fortæller Haderslev Kommunes historie, og hvor der er plads til andre udstillinger - eksempelvis forskellige kommunale projekter som Jomfrustien og Damparken - måske kan det drives af frivillige. Tidligere kommunalt ansatte eller byrådsmedlemmer. Jeg vil gerne tilbyde mig fra den 1. januar, tilbød Bent Iversen.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Sønderjyske Ishockey For abonnenter

Sådan skal den skæres: SønderjyskE er klar til Final4 - og klubdirektøren vil forsøge at trække finalestævnet til Vojens

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Fulde, frysende festgæster frustreres over forsinkede taxaer: Klagebunken vokser i jagten på mindst 100 nye chauffører

Navne For abonnenter

Han så farlig ud, var stærk som en okse og blid som et lam: Nu er stærkmanden George Olesen død

Varde

Peter vil ikke plastre vandkanten til med sommerhuse: - Vil de rige ikke gå for at komme til vandet, må de blive hjemme

Sydjylland

Region Syddanmark ignorerede indvending fra forskningsleder i Grindsted-sag

Haderslev

Politiker vil rive sit bevaringsværdige hus ned: Politisk modstander sender sag i byråd

Sønderjylland For abonnenter

Arkitektpar bag svævende shelter vil bygge med natur

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-træner efter sent nederlag: Vi skal forsvare os bedre

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Slået i 95. minut: Forløsning blev til forbandelse for SønderjyskE

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Varde For abonnenter

Naboer til monstermøller: Vi føler os lidt klemte og kan ikke plante os væk fra 180 meter møller

Sønderborg

Husker du Skjerns Magasin i Matador: Nordborg får en snert af Korsbæk

Annonce