Annonce
Erhverv

Byggematador sætter huslejen til nul kroner for kriseramte butikker

Pierre Ejendomme, der har mange lejemål i midtbyen, har valgt, at de butikker, der er hårdest ramt af corona-krisen, ikke skal betale husleje i april, fortæller direktør og ejer Pierre Legarth. Arkivfoto: Pierre Legarth
Pierre Legarth, der står bag Pierre Ejendomme, har besluttet, at en række af lejerne i hans erhvervslejemål i Kolding midtby, der er hårdest ramt af corona-krisen, ikke skal betale husleje i april. Andre lejere er han i forhandlinger med om at give henstand eller sætte prisen ned midlertidigt.

Kolding: Hos nogle af lejerne er omsætningen gået til nul på få dage i corona-krisen, og nu får en række lejere hos Pierre Ejendomme en fremstrakt hånd. De hårdest ramte lejere, blandt andet restaurationer, skal ikke betale leje i første omgang for april. I andre tilfælde forhandler han om at give henstand eller reducere huslejen.

- Dem, der er hårdest ramt, skal ikke betale husleje i april. Andre vil få et afslag i prisen og andre kan få henstand. Det afhænger helt af, hvor hårdt ramt de enkelte virksomheder er, siger Pierre Legarth, der vurderer, at Pierre Ejendomme er den største detailudlejer i midtbyen målt i kvadratmeter.

- Jeg synes, at vi skal støtte vores erhvervslejere. For nogle af lejerne er omsætningen gået fra ”100 procent” til nul kroner på meget få dage. De har en alvorlig udfordring, og der vil vi gerne støtte op. Det er jo særligt inden for café og restaurationer, at det er gået hurtigt, siger Pierre Legarth.

Annonce
- Vi er nødt til at stå sammen i Kolding lige nu. Der er mange, der er alvorligt ramt. Det her vil selvfølgelig koste nogle penge, men vi har allokeret et millionbeløb i den retning. Det er vi nødt til.

Pierre Legarth, ejer og direktør af Pierre Ejendomme

Dialog om husleje

I Kolding er det blandt andet Mødrehjælpen i Blæsbjerggade, Restaurant Le, Bone’s, og diskotek Tordenskiold, der ikke får en opkrævning for april, og lige nu forhandler Pierre Ejendomme med andre butikker om at finde en løsning. I den forbindelse har det betydning, om virksomheden har en netbutik.

- Vi er nødt til at stå sammen i Kolding lige nu. Der er mange, der er alvorligt ramt. Det her vil selvfølgelig koste nogle penge, men vi har allokeret et millionbeløb i den retning. Det er vi nødt til. Det her ligger lidt i forlængelse af, at jeg synes, det er vigtigt, at vi holder arbejdspladserne i gang, siger Pierre Legarth.

Hos City Kolding er der naturligvis kun ros til Pierre Legarths initiativ fra citychef Mette Schumacher.

- Jeg ved, at flere af butikkerne har fat i deres udlejer, og det, som jeg har hørt fra butikkerne, er, at udlejerne har forståelse for situationen. Det er noget, man kigger på, lyder tilbagemeldingen, men jeg har ikke hørt om, at folk har gjort som Pierre Legarth, siger Mette Schumacher.

I den nuværende situation kan det også være en kortsigtet løsning at holde fast i, at den normale husleje skal falde til tiden, vurderer citychefen.

- Lige nu ved vi jo ikke, hvor lang tid det her tager, og hvis du som udlejer vil have, at der også er en butik på den anden side, så er alle nødt til at hjælpe lidt til, siger Mette Schumacher.

Gigantisk krise

Budskabet om at løfte i flok bliver også understreget af Pierre Legarth, der også er formand for Foreningen Business Kolding, der har mere end 600 medlemmer. Lige nu er meldingerne fra mange virksomheder dog noget nedslående.

- Vi står midt i gigantisk krise. Jeg tror ikke helt, at folk har forstået, hvor mange arbejdsløse vi kan stå med på den anden side af krisen. Derfor skal der skydes rigtig mange milliarder ind i økonomien. Jeg har hørt tal, hvor staten skyder 100 milliarder kroner ind. Det er slet ikke nok. Men du skal ikke gøre det for virksomhedernes skyld. Du skal gøre det for medarbejdernes skyld og den fremtidige økonomi. Vi skal have de store kanoner i gang. Lige nu er situationen meget alvorlig, siger Pierre Legarth.

- Det, vi skal undgå, er, at det hele går i sparetilstand. Lige nu står vi overfor Alpe d’Huez. Det skal vi kæmpe os over, og så finde troen på, at verden kører videre, siger Pierre Legarth.

- Jeg synes, at vi skal støtte vores erhvervslejere. For nogle af lejerne er omsætningen gået fra ”100 procent” til nul kroner på meget få dage. De har en alvorlig udfordring, og der vil vi gerne støtte op, siger Pierre Legarth. Arkivfoto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce