Annonce
Esbjerg

Kæmpe fabrik til 7,5 mia. kr. ved Esbjerg skal forvandle vindenergi til grønt brændstof og gødning

Europas største såkaldte Power-to-X-anlæg til svimlende en milliard euro, eller 7,5 milliarder kroner er på vej i Danmark. For Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), er det helt naturligt at det placeres i Esbjerg. Arkivfoto: JV
Med opbakning fra nogle af de største virksomheder i dansk erhvervsliv inden for skibsfart og landbrug vil Copenhagen Infrastructure Partners bygge Europas største anlæg til at omdanne vindstrøm til CO2-fri gødning og CO2-fri brændstof i Esbjerg. Byen bliver centrum for grøn energi i hele Nordsø-området, mener byens borgmester.

Grøn omstilling: Europas største såkaldte Power-to-X-anlæg til svimlende en milliard euro, eller 7,5 milliarder kroner er på vej i Danmark og placeres i Esbjerg. Anlægget vil skabe 100-150 nye, permanente arbejdspladser, og hvis alt går efter planen, vil det stå færdigt i 2026.

Det oplyste bygherren, fondsforvalteren Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) i forbindelse med et pressemøde tirsdag med deltagelse af blandt andet klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), og Torben Möger Petersen, der er administrerende direktør i Pension Danmark.

Anlægget skal omdanne havvindmøllestrøm til CO2-fri ammoniak, som kan indgå i produktion af CO2-fri gødning til landbruget og CO2-frit grønt brændstof til skibsfarten. Samtidig skal overskudsvarme fra anlægget bruges til at opvarme op mod en tredjedel af husstandene i Esbjerg. Anlægget omfatter en elektrolysator på 1GW. Samlet set ventes anlægget at kunne reducere CO2-udledningen med op til 1,5 millioner ton årligt - eller hvad der svarer til at fjerne 730.000 biler fra vejene.

Annonce

Giganter med

Giganter i dansk erhvervsliv som Arla, Danish Crown, DLG, A.P. Møller - Mærsk og DFDS ser anlægget som en vigtig del af overgangen til en ikke-fossil fremtid og har derfor indgået en aftale med CIP om at understøtte afsætningen af den CO2-fri ammoniak.

Anlæggets kapacitet

1 GW strøm-kapacitet til elektrolyse, hvor strøm spalter vand til hhv. oxygen (ilt) og hydrogen (brint).

1 GW elforbrug over et helt år svarer til over to millioner husstandes årlige elforbrug.

PtX-anlægget skal placeres i Esbjerg og vil blive Europas største anlæg til produktion af grøn ammoniak og blandt de fem største i verden.

Anlægget vil kunne producere ca. 800.000-900.000 ton ammoniak om året svarende til tre procent af Europas ammoniakproduktion.

Ud over partnere i landbruget og søfarten er CIP gået sammen med en række investorer, Esbjerg Kommune og det fælleskommunale forsyningsselskab Din Forsyning for at realisere projektet.

- Det er en markant milepæl for den grønne omstilling i Danmark. Power-to-X-anlægget i Esbjerg bliver et mærkbart løft for udbygningen af Power-to-X i Danmark, som vil tage fart i den kommende tid. Sammen med vores samarbejdspartnere inden for landbrug og fødevarer og i skibsfarten, vil vi med projektet kunne bidrage til at reducere CO2-aftrykket fra landbrug og skibsfart, siger Christian Skakkebæk, seniorpartner i CIP.

Annonce

Understøtter fossilfri fremtid

For landbruget og skibsindustrien er det afgørende med Power-to-X-løsninger, hvis de skal kunne nå deres markante klimaambitioner. En stor del af deres produktion kan nemlig ikke elektrificeres.

I dag importerer mange danske landmænd kunstgødning, som ikke er klimavenlig, da den er produceret på energi fra naturgas og kul. Med anlægget i Esbjerg vil landbruget fremover få adgang til CO2-fri kunstgødning. Brug af gødning er nødvendig for at kunne fastholde et højt produktionsniveau og dermed brødføde verdens befolkning. Anlægget i Esbjerg har kapacitet til at erstatte hele den danske landbrugssektors forbrug af fossilbaseret kunstgødning med CO2-fri gødning. Tilsvarende har skibsfarten behov for nye grønne brændstoffer, som kan erstatte fossile brændsler.

- Landbruget og skibsfarten har brug for nye teknologier for at nå deres ambitiøse klimamål. Løsninger som Power-to-X er derfor afgørende for den næste fase af den grønne omstilling. I CIP er vi meget glade for samarbejdet med de ambitiøse og visionære virksomheder inden for både landbrug og skibsfarten, således at vi har mulighed for at vise at denne slags løsninger kan realises, siger Christian Skakkebæk.

CIP har planlagt flere investeringer i Power-to-X og andre teknologier, som også understøtter ambitionen om en fossilfri fremtid. Anlægget i Esbjerg er den første investering inden for CIP's nye såkaldte Energy Transition Fund.

Annonce

Esbjerg på landkortet

For Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), er det helt naturligt, at anlægget kommer til Esbjerg:

- De seneste 10 år har vi været Europas og verdens center for udskibning af vindmøller. Nu påbegynder vi en ny æra, hvor Esbjerg i bredere forstand bliver centrum for grøn energi i hele Nordsø-området, hvilket styrker Esbjergs position som byen, hvor den grønne omstilling har højeste prioritet. Vores mål er, at Esbjerg allerede er CO2-neutral i 2030, og dette er et vigtigt skridt på vejen, siger han.

Samtidig venter Esbjergs borgmester, at regionen som helhed vil nyde godt af tiltaget. Den geografiske placering tæt på de mange vindmøller på Vestkysten vil styrke mulighederne:

- Med de yderligere planer, der er for udbygning af havvind, såsom energiøen her på Vestkysten, vil vi nok se flere tiltag i mindre målestok. Det betyder vækst og beskæftigelse for hele vores område - og det placerer Danmark solidt på det globale bæredygtigheds-verdenskort, fastslår borgmesteren.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Charli havnede på skadestuen som 17-årig: - Jeg blev slået ned, fordi jeg er transperson

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet

Kvinde blev pludseligt vækket midt om natten: Rygte om særligt indbrudstrick og mange indbrud afkræftes af politiet

Aabenraa For abonnenter

John har været firmaets mand i 56 år - det forsætter, selv om han er gået på pension

Sport

Holdlæge kvitter Esbjerg i protest mod kritiseret træner

Erhverv For abonnenter

Nichemejeri: 400 ton ost om året tager nu en bæredygtig drejning

Sydjylland For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Tilbageslag inden sæsonpremieren: Hyballa må klare sig uden sin bedste angriber

Nordtyskland

Prognose: I weekenden bryder trafikken sammen på motorvejene lige syd for grænsen

Esbjerg

Mand gik på rov efter voksenslik: Stjal for flere tusind kroners eksklusiv champagne og sjælden gin

Navne For abonnenter

Trods ordblindhed: 22-årige Kathrine styrer populær plakatvirksomhed

Aabenraa For abonnenter

Efter nedrivning af forfaldent hotel: Området er blevet meget mere værd

Kolding

Slagsmål mellem unge og arbejdere satte arbejde helt i stå: Nu går arbejdet med nyt atletikanlæg snart i gang igen

Annonce