Annonce
Erhverv

Contech Lab skal forny byggebranchen

Droner bruges blandt andet til at danne sig et overblik over byggepladser. De bruges også til at inspicere utilgængelige steder på bygninger, eksempelvis landets store broer. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Et samarbejde mellem videnscentret Molio, Realdania og Industriens Fond skaber et laboratorium, hvor byggebranchens virksomheder kan samarbejde om brug af digitale værktøjer og teknologi.

Det kan være svært og omkostningstungt for især små virksomheder at tage ny teknologi i brug. Robotter, licenser og viden i form af specialiserede medarbejdere kan være tunge investeringer i en tid, hvor ordrebøgerne er fulde, og medarbejderne må løbe stærkt for at følge med.

Men der er tid og penge at spare gennem øget brug af teknologi i byggebranchen. Derfor lanceres Contech Lab, som er et tiltag, der gennem konkrete projekter skal vise, hvordan teknologi kan anvendes i byggebranchen.

- Med Contech Lab vil vi øge produktiviteten og bæredygtighed i byggeriet ved at fremme digitalisering og brug af ny teknologi. Det vil vi gøre i konkrete pionerprojekter, sammen med virksomheder i byggeriet, som kan og vil. Hvis vi virkelig skal rykke noget, skal vi lave helt konkrete eksempler, hvor vi viser og inspirerer andre til, hvordan man kan bruge ny teknologi, siger Christina Hvid.

Annonce

- På konkrete byggeprojekter vil vi prøve at se, hvor man virkelig kan rykke noget og få en stor effekt ud af det på øget brug af teknologi, så man eksempelvis kan spare tid og penge eller gøre byggeriet mere bæredygtigt, fortsætter hun.

Aftalerne om de første to af fem projekter er undervejs, og det er planen, at der løbende og senest til sommer kommer mere information til branchen om forløbene.

- Ofte er det ikke, fordi virksomhederne ikke vil. Det er en barriere, at man lige skal i gang, at man skal prøve det af, og at man skal have hjælp til at komme i gang, men der er ikke tvivl om, at der er store gevinster at hente, siger Christina Hvid.

Robotter på byggepladsen

Robotternes indtog på danske byggepladser er lidt længere om at komme i gang. Af gode grunde. Det er lettere at udvikle nyt software, som kan køre på computerne på et kontor eller på en iPad ude på byggepladsen, end det er at lave robotter, som kan assistere på en ujævn byggeplads i alt slags vejr. Der sker dog noget.


Ofte er det ikke, fordi virksomhederne ikke vil. Det er en barriere, at man lige skal i gang, at man skal prøve det af, og at man skal have hjælp til at komme i gang, men der er ikke tvivl om, at der er store gevinster at hente.

Christina Hvid, direktør i Molio


Efterhånden ser man robotter, der pakkes som en lille fabrik i en container og placeres på byggepladsen. Her kan de udføre rutineopgaver som at skære elementer i forudbestemte størrelser.

Christine Hvid forventer, at der kommer mere af den slags.

- Når du med robotter kan gøre ting mere effektivt og mere skånsomt for medarbejderne, bliver det mere udbredt. Der vil også være ting, som ikke alle skal investere i. Nogle robotter vil være dyre, og dem vil man leje, ligesom vi kender det med specialiseret udstyr i dag, siger hun.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at der kommer flere robotter ud på byggepladserne. Det bliver nok ikke en menneskelignende robot, som vi kender det fra film, men en specialiseret maskine, som hjælper i de konkrete opgaver. Der er masser af virksomheder, som er begyndt at udvikle robotter, siger Christina Hvid.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Gigantisk byggeri har indhentet forsinkelse: Viking Link når milepæl med 15.000 m2 under tag

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kolding får endnu et kviktestcenter - det åbner torsdag nord for bymidten

Esbjerg For abonnenter

Hård kritik af Fanøs Plejecenter: Vores demente far lå hjælpeløs på gulvet

Sønderborg

Læsere undrer sig: Må varebiler køre i begge retninger på gågaden

Varde For abonnenter

Rollator-bande på tur: Den ældste er 95 år – og nu overvejer rollatordamerne at besøge et værtshus

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Aabenraa For abonnenter

Mennesket bag monarken: Forfatter gav indblik i dronningens liv med op- og nedture

Aabenraa For abonnenter

Ven fik ham ind som økonomidirektør: Nu er tidligere Hjem Is-ejer medejer af sønderjysk ur- og smykkesucces

Esbjerg

Ni elever i samme klasse smittet på ni dage: Hvorfor bliver årgangen ikke hjemsendt og testet?

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Nordtyskland

Så er byggeriet af den faste forbindelse startet i Tyskland

Haderslev For abonnenter

Poser med kokain og heroin blev smidt ud af lejlighed på 2. sal, da politiet sparkede døren op

Haderslev

Baggrund: Fratelli-ønsker satte skub i Dampark-plan

Annonce