Annonce
Kolding

Coronaramt plejehjem måtte kontakte læge hver dag i en uge før syg beboer blev testet

En aktindsigt i kommunikationen mellem Kolding Kommune og det private plejehjem Vonsildhave Kvarteret viser, at plejehjemmet, trods coronasmitte i huset, har haft udfordringer med at få beboere med symptomer som feber testet. Arkivfoto: Søren Gylling
Plejehjemmet Vonsildhave Kvarteret, der har været ramt af et coronaudbrud, har haft store problemer med at få plejehjemsbeboere testet for corona-smitte.
Annonce

Kolding: Plejehjemmet Vonsildhave Kvarteret, der har været ramt af et voldsomt corona-udbrud, måtte væbne sig med tålmodighed, når plejehjemsbeboere med coronasymptomer skulle testes for smitte.

I et tilfælde måtte plejehjemmet kontakte en beboers læge hver dag i en uge, før beboeren blev testet. Det afslører en aktindsigt, som JydskeVestkysten har fået i kommunikationen mellem plejehjemmet og Kolding Kommune.

"Så er det lykkedes efter kontakt til egen læge hver dag i en uge, så fik vi vores beboer svælgpodet i går, og hun er også, som forventet, positiv. Hun har haft symptomer med feber siden torsdag i sidste uge", skriver plejehjemmet til Kolding Kommune den 3. april.

På det tidspunkt stod plejehjemmet midt i et corona-udbrud, hvor ni personer var ramt af smitten. Det var tre medarbejdere og seks plejehjemsboere, hvoraf de to var afgået ved døden.

Coronasmitte

Kolding Kommune offentliggjorde den 26. marts, at en beboer på plejehjemmet Vonsildhave Kvarteret, der drives af firmaet Attendo, efter en test var konstateret smittet med coronavirus.

Siden blev der tale om et udbrud, hvor i alt 11 beboere og otte medarbejdere blev smittet. Syv beboere døde med coronasmitte i kroppen.

Der har i flere uger ikke være nye smittetilfælde på Vonsildhave, og udbruddet er stoppet.

Annonce

Sårbare individer

Allerede den 27. marts skriver Vonsildhave, der drives af det private firma Attendo, til Kolding Kommune, at plejehjemmet har udfordringer med at få to beboere testet.

"Vi har taget kontakt til begge beboeres praktiserende læger og orienteret dem om beboernes symptomer med henblik på test. Lægerne mener dog ikke, at vores beboere opfylder kriterierne til test, hvilket vi er noget uforstående overfor", skriver plejehjemmet til kommunen.

I brevet vedhæfter hun Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Her står blandt andet, at særligt sårbare individer, herunder ældre over 80 år, kan testes ved lette til moderate symptomer. Plejehjemmet henviser også til, at borgere ved mistanke om smittespredning på plejehjem kan henvises til vurdering og eventuelt test for covid-19 via egen læge. Ditte Korsager, der er virksomhedschef på Vonsildhave Kvarteret, forklarer:

- Det er klart, at når man bliver særligt bekymret for sine beboere, så vil man også gerne have dem testet, så de straks kan få lægelig omsorg, hvis de er smittede. Efterfølgende har sundhedsmyndighederne ændret retningslinjerne, så det er blevet lettere at få plejehjemsbeboerne testet. - Det er vi meget glade for, for det betyder noget i forhold til den tryghed, både vi og de ældre skal kunne føle, fortæller Ditte Korsager.

Annonce

Kommunen kender udfordringen

Hos Kolding Kommune har seniordirektør Annette Lund også oplevet udfordringer med at få plejehjemsbeboere testet.

- Vi har haft plejehjembeboere, der hostede, og hvor vi tænkte, at det kunne være rart at få be- eller afkræftet om det var covid-19, men hvor den praktiserende læge ikke ville henvise til test, fortæller seniordirektøren.

Ifølge aktindsigten har Vonsildhave spurgt ind til, om Kolding Kommune kunne tage sagen op med de praktiserende læger. Overfor JydskeVestkysten forklarer seniordirektør Annette Lund:

- Vi har ansat en praktiserende læge nogle timer om ugen på sundhedsområdet i Kolding Kommune. Lægen er bindeled mellem kommunen og hendes kolleger. Vi fortalte hende, at det var svært at få testet plejehjemsbeboere. Hun lovede at tage spørgsmålet op med hendes kolleger, og hun tolkede det sådan, at nogle af de steder, hvor der blev sagt nej, skulle der være sagt ja.

Hvilken forskel kunne det have gjort, hvis I under hele forløbet kunne have testet plejehjemsbeboere hurtigere?

- På Vonsildhave har vi været nødt til at isolere rigtig mange borgere, som givetvis ikke har været smittet, fordi vi ikke turde lade være. En test kunne have givet en sikkerhed for, hvem der var ikke var smittet. Det er en lidt barsk omgang for plejehjemsbeboerne at blive bedt om at blive i deres boliger. Mange vil gerne være sammen med andre, og mange demente forstod ikke, hvorfor hverdagen blev så anderledes, svarer seniordirektøren.

Frank Ingemann Jensen, der er praksischef i Region Syddanmark fortæller, at han ikke kan bedømme om en læge har begået fejl, Han understreger, at man altid kan klage over en læge til Patientklagenævnet, hvis man mener, at han eller hun har truffet en forkert beslutning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Tønder tabte pusten efter pausen

Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce