Annonce
Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Her i sin lejlighed i Midtgården blev 65-årige Kurt Klausen fundet død den 7. oktober, og både Kolding Kommune, hjemmeplejen og politiet var vidende om det. Men der gik 10 dage, før den døde mands lig takket være en fjern kusine blev kørt afsted til krematoriet. Foto: Søren Gylling
65-årige Kurt Klausen lå død i sin lejlighed i Midtgården i Kolding i 10 dage, fra en hjemmehjælper og politiet fandt ham, og indtil der med en fjern kusines mellemkomst blev handlet, så den døde mand kom afsted på sin sidste rejse. - Ellers havde han ligget der endnu, siger den rystede kusine.

Kolding: På grund af et alvorligt svigt, som hverken Kolding Kommune, politiet eller plejefirmaet Kære Pleje vil påtage sig ansvaret for, lå en 65-årig mand død i sin beskyttede bolig i Midtgården i Kolding i 10 dage, efter han var fundet livløs af hjemmehjælpen og politiet og erklæret død af en læge.

Først da blev den fatale fejl opdaget alene takket være en fjern kusines ihærdige indsats for at finde sin døde fætter. Politiet sørgede derefter for, at liget blev hentet og bragt til krematoriet og brændt.

- Vi har fulgt alle procedurer, fastholder direktør Mirela Tanovic fra Kære Pleje.

- Der må være tale om en kommunikationsbrist, mener vicepolitiinspektør Søren Frederiksen fra Sydøstjyllands Politi.

- Der er sket en forfærdelig misforståelse, konstaterer seniordirektør i Kolding Kommune, Annette Lund.

Uden navn

  • Kun i særlige tilfælde tillader avisen kilder at optræde uden navn, men kusinen til den afdøde Kurt Klausen ønsker ikke at stå frem med sit navn af private årsager, som er avisen bekendt.
  • Kusinens efternavn er særegent og let genkendeligt.
  • Avisen kender kusinens navn og bopæl.

Nøglerne

Den 65-årige Kurt Klausen blev fundet død af sin hjemmehjælper fra plejefirmaet Kære Pleje i sin lejlighed den 7. oktober. Omgående blev politiet tilkaldt for at konstatere, at der ikke var sket nogen forbrydelse - og en læge blev tilkaldt for at skrive den officielle dødserklæring. Derefter gjorde to hjemmehjælpere den døde mand klar til at blive hentet af en bedemand og forlod lejligheden.

Eftersom Kurt Klausen ifølge hjemmehjælpens oplysninger om borgeren ikke havde nære pårørende, som skulle kontaktes ved hans død, og eftersom det ikke lykkedes hjemmehjælpen at få fat i den kontaktperson, som var angivet i hans papirer, blev nøglerne til hans bolig dagen efter afleveret hos politiet.

I sin rapport om sagen skrev politiet ifølge kusinen, at Kurt Klausens bolig nu var tom, fortæller hun. Kusinen ønsker ikke sit navn frem.

Men lejligheden var ikke tom.

- Og hvis jeg ikke var begyndt at lede efter min fætter, så lå han i lejligheden endnu, siger hun.

Annonce

Veninden kontaktede kusine

Kusinen blev et par dage efter den 7. oktober kontaktet af Susanne Sølbek, som bor på Fanø og var Kurt Klausens nære veninde. Susanne Sølbek og Kurt Klausen lærte hinanden at kende for nogle år siden gennem deres genoptræning efter blodpropper i hjernen, som de begge var ramt af. Derfor kom Kurt Klausen også i Cortex, som er et kommunalt støttecenter for mennesker, som har fået en hjerneskade.

- Vi ringede sammen hver eneste aften klokken 22 og sagde godnat, og han kom tit på besøg hos mig i weekenden. Den 7. oktober og dagene efter ringede og ringede jeg, men han svarede ikke. Jeg ringede til Cortex og til hospitaler, fordi han ikke tog sin telefon. Men væk var han, fortæller Susanne Sølbek, som til sidst kontaktede kusinen, som hun havde hørt sin gode kammerat tale om.

Annonce

Ledte efter Kurt

Den 54-årige kusine begyndte nu også at ringe rundt. Til politiet, til hjemmeplejen, til flere afdelinger i kommunen, til kirker, kapeller, skifteretten, sygehuset - og til politiet igen.

- For han skal jo findes, så jeg bliver ved. Til sidst fik jeg en god lang snak med en politimand i Kolding. Jeg fortalte ham, at nu har jeg i 10 dage forsøgt at finde min døde fætter, men jeg kan ikke finde ham.

- Så fandt politimanden rapporten frem fra den dag, nøglerne til lejligheden var blevet afleveret på politistationen, og læste den højt for mig i telefonen. Lejligheden er tom, læste han op. Derefter lød han lidt eftertænksom og sagde, at jeg lige skulle give ham lidt tid. Efter tre timer ringede han tilbage og fortalte, at de havde fundet Kurt. De havde haft en patrulje ude hos min fætter. Han lå derhjemme, beretter kusinen.

Hun er rystet over, at det kunne ske.

- Hvor det er gået galt, ved jeg ikke. Men man må da have en procedure for, hvad der skal ske, når hjemmehjælpen finder en borger død. For det må jo ske ind i mellem. Det virker som om, der ikke har været styr på en skid. Jeg er rystet i min grundvold, siger hun.

Efter fundet af afdøde Kurt Klausen den 17. oktober, fortalte politiet kusinen, at der nu var "bestilt en vogn" til at afhente liget, som blev bragt til krematoriet og brændt.

Den 25. oktober klokken 11.30 blev han bisat fra Sdr. Kapel.

Annonce
Kolding For abonnenter

Støttepartierne fra rød fløj nikker: Konservativ borgmester har frit politisk spillerum i Koldings nye byråd

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Vildtkonsulent om blodigt fåredrab ved Nymindegab: Det kan næsten ikke være andet end et ulveangreb

Vejen For abonnenter

Mette er klar til kæmpe opgave: EU-modstandere vil samle 70.000 underskrifter

Esbjerg

Esbjerg-virksomhed med flere end 1000 ansatte er blevet handlet

Billund

37-årig mand i kritisk tilstand efter soloulykke på landevej

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Aabenraa For abonnenter

Tre meter lang fiskefilet sætter sindene i kog: Er det kunst?

KIF Kolding For abonnenter

Ny slem dukkert til KIF Kolding

Billund

Legoland søger medarbejdere: Du kan få løn for at lege med Legoklodser

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Esbjerg For abonnenter

Der pibler gult vand op fra undergrunden og ødelægger belægning: Der er ingen lette løsninger

Esbjerg For abonnenter

Bekymrede borgere reagerer: Hvorfor gør de ikke noget ved den bro?

Sydjylland For abonnenter

22-årig dømt til behandling: Brød loven 28 gange i løbet af en times kørsel på motorvejen

Annonce