Annonce
Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Her i sin lejlighed i Midtgården blev 65-årige Kurt Klausen fundet død den 7. oktober, og både Kolding Kommune, hjemmeplejen og politiet var vidende om det. Men der gik 10 dage, før den døde mands lig takket være en fjern kusine blev kørt afsted til krematoriet. Foto: Søren Gylling
65-årige Kurt Klausen lå død i sin lejlighed i Midtgården i Kolding i 10 dage, fra en hjemmehjælper og politiet fandt ham, og indtil der med en fjern kusines mellemkomst blev handlet, så den døde mand kom afsted på sin sidste rejse. - Ellers havde han ligget der endnu, siger den rystede kusine.

Kolding: På grund af et alvorligt svigt, som hverken Kolding Kommune, politiet eller plejefirmaet Kære Pleje vil påtage sig ansvaret for, lå en 65-årig mand død i sin beskyttede bolig i Midtgården i Kolding i 10 dage, efter han var fundet livløs af hjemmehjælpen og politiet og erklæret død af en læge.

Først da blev den fatale fejl opdaget alene takket være en fjern kusines ihærdige indsats for at finde sin døde fætter. Politiet sørgede derefter for, at liget blev hentet og bragt til krematoriet og brændt.

- Vi har fulgt alle procedurer, fastholder direktør Mirela Tanovic fra Kære Pleje.

- Der må være tale om en kommunikationsbrist, mener vicepolitiinspektør Søren Frederiksen fra Sydøstjyllands Politi.

- Der er sket en forfærdelig misforståelse, konstaterer seniordirektør i Kolding Kommune, Annette Lund.

Annonce

Uden navn

  • Kun i særlige tilfælde tillader avisen kilder at optræde uden navn, men kusinen til den afdøde Kurt Klausen ønsker ikke at stå frem med sit navn af private årsager, som er avisen bekendt.
  • Kusinens efternavn er særegent og let genkendeligt.
  • Avisen kender kusinens navn og bopæl.

Nøglerne

Den 65-årige Kurt Klausen blev fundet død af sin hjemmehjælper fra plejefirmaet Kære Pleje i sin lejlighed den 7. oktober. Omgående blev politiet tilkaldt for at konstatere, at der ikke var sket nogen forbrydelse - og en læge blev tilkaldt for at skrive den officielle dødserklæring. Derefter gjorde to hjemmehjælpere den døde mand klar til at blive hentet af en bedemand og forlod lejligheden.

Eftersom Kurt Klausen ifølge hjemmehjælpens oplysninger om borgeren ikke havde nære pårørende, som skulle kontaktes ved hans død, og eftersom det ikke lykkedes hjemmehjælpen at få fat i den kontaktperson, som var angivet i hans papirer, blev nøglerne til hans bolig dagen efter afleveret hos politiet.

I sin rapport om sagen skrev politiet ifølge kusinen, at Kurt Klausens bolig nu var tom, fortæller hun. Kusinen ønsker ikke sit navn frem.

Men lejligheden var ikke tom.

- Og hvis jeg ikke var begyndt at lede efter min fætter, så lå han i lejligheden endnu, siger hun.

Veninden kontaktede kusine

Kusinen blev et par dage efter den 7. oktober kontaktet af Susanne Sølbek, som bor på Fanø og var Kurt Klausens nære veninde. Susanne Sølbek og Kurt Klausen lærte hinanden at kende for nogle år siden gennem deres genoptræning efter blodpropper i hjernen, som de begge var ramt af. Derfor kom Kurt Klausen også i Cortex, som er et kommunalt støttecenter for mennesker, som har fået en hjerneskade.

- Vi ringede sammen hver eneste aften klokken 22 og sagde godnat, og han kom tit på besøg hos mig i weekenden. Den 7. oktober og dagene efter ringede og ringede jeg, men han svarede ikke. Jeg ringede til Cortex og til hospitaler, fordi han ikke tog sin telefon. Men væk var han, fortæller Susanne Sølbek, som til sidst kontaktede kusinen, som hun havde hørt sin gode kammerat tale om.

Ledte efter Kurt

Den 54-årige kusine begyndte nu også at ringe rundt. Til politiet, til hjemmeplejen, til flere afdelinger i kommunen, til kirker, kapeller, skifteretten, sygehuset - og til politiet igen.

- For han skal jo findes, så jeg bliver ved. Til sidst fik jeg en god lang snak med en politimand i Kolding. Jeg fortalte ham, at nu har jeg i 10 dage forsøgt at finde min døde fætter, men jeg kan ikke finde ham.

- Så fandt politimanden rapporten frem fra den dag, nøglerne til lejligheden var blevet afleveret på politistationen, og læste den højt for mig i telefonen. Lejligheden er tom, læste han op. Derefter lød han lidt eftertænksom og sagde, at jeg lige skulle give ham lidt tid. Efter tre timer ringede han tilbage og fortalte, at de havde fundet Kurt. De havde haft en patrulje ude hos min fætter. Han lå derhjemme, beretter kusinen.

Hun er rystet over, at det kunne ske.

- Hvor det er gået galt, ved jeg ikke. Men man må da have en procedure for, hvad der skal ske, når hjemmehjælpen finder en borger død. For det må jo ske ind i mellem. Det virker som om, der ikke har været styr på en skid. Jeg er rystet i min grundvold, siger hun.

Efter fundet af afdøde Kurt Klausen den 17. oktober, fortalte politiet kusinen, at der nu var "bestilt en vogn" til at afhente liget, som blev bragt til krematoriet og brændt.

Den 25. oktober klokken 11.30 blev han bisat fra Sdr. Kapel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];