Annonce
Debat

Danmarks ambassadør i Singapore: Delta udsætter den nationale fest

Singapore markerede nationaldagen 9. august. Landet blev uafhængigt af Malaysia i 1965. Foto: Roslan Rahman/AFP/Ritzau Scanpix

Jetflyene cirklede over byen i formationer. Faldskærmsudspringerne sprang prøvespring. De sidste søm blev slået i podiet. Vi så frem til at markere nationaldagen 9. august med pomp og pragt. Singapore skulle roses for at have klaret pandemien til UG, og vi skulle høre statsministeren tale om nye tider fri af pandemiens skygge. Så slap deltavarianten ind. Nu er festen udsat.

Indtil videre er nationaldagsfejringen udskudt til slutningen af august, og bystaten er lukket ned indtil 18. august. Restauranter er lukkede, og vi må kun forsamles i grupper af to.

Myndighederne håber, at det giver tid nok til at få befolkningen vaccineret. Deres beregning er, at mindst to-tredjedele skal være fuldt vaccinerede, før restriktionerne lettes, og 80% vaccinerede, før landet kan åbnes. For at få tempoet op er bookningerne droppet, så man bare møder op for at få et stik. Ud af en befolkning på 5,7 millioner er over 65% nu fuldt vaccinerede.

Annonce

Ingen ved tilsyneladende, hvordan deltavarianten slap ind i det lukkede land i starten af sommeren. Da en fuldt vaccineret sygeplejerske uden symptomer spredte virussen, stod det klart, at fjenden var aggressiv. Særligt to smitteklynger fik tallene til at eksplodere i midten af juli: Udbrud på en fiskehavn med et stort netværk til markeder og restauranter, og et udbrud i en gruppe af barer, hvor gæsterne under dække af karaokesang kommer for at få betalt opmærksomhed fra værtinderne. På få dage steg smittetallene fra under ti til over 150 tilfælde om dagen. En nedlukning blev iværksat.

Singapore er hædret som et af verdens bedste lande til at håndtere pandemien. Fra sommeren 2020 og til maj i år var landet en stort set smittefri boble. Vi har båret mundbind og holdt afstand, men i hverdagen kunne vi alligevel indimellem glemme, at en pandemi var i gang.

Skolerne var åbne, og vi kunne gå ud at spise, så længe vi ikke var flere end otte om bordet. Mens anden bølge stoppede julehandlen i Europa, gik vi på indkøb i Singapores utallige shoppingmalls på Orchard Road. Masser af mennesker med glødende kreditkort.

Singapores præferencer for kontrol, systemer og videnskab har afspejlet sig i pandemihåndteringen. De største byggestene i bolværket har været kontaktsporing, karantæne og rejserestriktioner. Myndighederne indså hurtigt, at ingen af os kan huske, hvor vi har været for to uger siden. Derfor blev SafeEntry introduceret med QR-koder, som vi skulle scanne ved alle ind- og udgange. Det blev i foråret afløst af TraceTogether, som via en app på telefonen eller en token i lommen sporer, hvem jeg er tæt på. Så hvis jeg får covid-19, kan få personer klarlægge mit fulde kontaktnet på en dag. De sættes så alle i karantæne og testes.

For at holde smitten ude har grænserne længe været lukkede. Det er svært at få lov at rejse ind, også som fastboende, og efter indrejse skal man i to ugers selvbetalt karantæne på hotel. For myndighederne har systemet virket. Trods krav om negativ PCR-test inden indrejse, har de næsten hver dag fundet mellem fem og 50 smittede blandt de indrejste, og strømmen af indrejsende er blevet justeret afhængigt af smittetryk andre steder.

Men det er dyrt at være et lukket land, når man lever af at være et internationalt knudepunkt for virksomheder og et shoppemekka for de 18-19 millioner turister, der plejer at besøge landet hvert år. I 2020 skrumpede BNP således med 5,4%. Selvom Singapore har en solid opsparing at tære på, vil man helst ikke køre med den slags overtræk flere år i træk.


Det er dyrt at være et lukket land, når man lever af at være et internationalt knudepunkt for virksomheder og et shoppemekka for de 18-19 millioner turister, der plejer at besøge landet hvert år.


Singapores dilemma er, at befolkningen forventer lav risiko, og nabolandene oplever eksplosive smittetal. Høje smittetal skaber uro efter intenst fokus på at holde smitten nede i halvandet år, og det tager tid at vænne vælgerne til at tælle indlagte på intensivafdelinger i stedet for smittetal. Men befolkningen er trætte af hjemmearbejde, økonomien bløder, virksomhederne sukker efter at rejse, den internationale lufthavn er en spøgelsesby, og genåbning andre steder sætter Singapores status som knudepunkt under pres. Hvor lang tid kan man vente, før arbejdspladserne flytter andre steder hen?

Singapore satser på, at vaccinerne er en holdbar redningsplanke til en kontrolleret genåbning. Singapore skiller sig ud fra andre lande i regionen ved at være nået langt med at vaccinere befolkningen. Der er stor vaccinetilslutning, også blandt 12-15-årige, men de ældste medborgere har været sværere at trække til vaccinationscentrene. De har ikke set sig selv som værende i risiko, og de vil ikke ud at rejse.

Men statsministeren appellerer til, at deres samfundssind overvinder skepsissen. De er pionererne, der fejres ved nationaldagen for ved hårdt arbejde at have opbygget Singapores økonomiske succes. Nu er der atter brug for, at de træder til og sikrer Singapores økonomiske fremtid. Festen må i gang.

Ambassadørindlægget fra Singapore er det sidste i sommerens serie fra danske ambassadører verden over. Alle indlæg kan læses på Avisen Danmarks e-aviser.

Annonce
Kommentar For abonnenter

Populær havnegrill får skældud: 'Rør blot ikke ved min ristede hotdog med det hele'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Det letteste var at sætte sig ned og græde: Men Conni vil ikke lade kræften få overtaget og nu opretter hun træningshold for ligesindede

Haderslev For abonnenter

Landsretten frifandt landmand: Det var helt i orden at brænde 69 svin i halmfyret

Sønderborg

Chefdirigent bekymret for sine piger: - Flere har det ikke godt

Varde

Cowboy-eventyret på Torvet er slut: Nu er der muligvis nye lejere til pølsevognen i hjertet af Varde

Politiet løfter sløret i mørklagt sag: Plejehjemsansat sigtet for drab og flere drabsforsøg

Haderslev For abonnenter

Den 78-årige truckerfarmor Irene kører stadig de store maskiner: - Der er ikke noget, der er bedre

Esbjerg For abonnenter

Solgte sit firma for 440 millioner: Nu har Per fået sort guld på hjernen

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Sønderborg For abonnenter

Underskuddet er halveret: Luksushotel er på vej op og søger nu flere ansatte

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aabenraa

15-årig dømt for voldsomme trusler over Snapchat: Ville hugge en kniv i halsen på en anden pige og flække hendes kranie

Erhverv For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Kolding

Lokal isbutik og romkugle-vinder går sammen: Nu kan du få Danmarks bedste romkugle-is i midtbyen

Annonce