Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Læserbrev

Danmarks barselslovgivning skal reformeres – ikke lappes

Debat: Lad os få en barselsreform nu, så Danmark får en mere tidssvarende lovgivning, der understøtter et familiemønster anno 2021. En reform, der anerkender fædre som ligeværdige forældre. Og som ikke lægger benspænd ud for, at kvinder kan gøre sig gældende på ledelsesgangene og som iværksættere.

Hvis man vil sikre reel ligestilling mellem mænd og kvinder på hhv. arbejdsmarked og i familien er orlovsfordelingen helt afgørende. Ifølge Danmarks Statistik holder kvinder ni gange så meget barsel som mænd. En fordeling, der ikke har rykket sig nævneværdigt i mange år.


Annonce

Dertil kommer, at en mere lige fordelt orlov mellem mødre og fædre er en afgørende forudsætning, hvis vi som samfund skal ændre på det triste faktum, at chefposterne stadig er fordelt cirka 1:10 i mændenes favør i de private virksomheder


Danmark har med EU’s direktiv for øremærket barsel til mænd fået en enestående og historisk mulighed for at opdatere den danske barselslovgivning, så den både bliver mere fleksibel i forhold til forskellige familieformer, men heller ikke udelukker overenskomstparter og arbejdsgivere fra at gå endnu mere progressivt til værks end direktivet.

Der er i den grad brug for, at vores barselslovgivning bliver mere tidssvarende og afspejler, at fædre af i dag har en helt legitim forventning om at skulle indgå på lige fod med partneren i pasning og samvær med familiens børn. Dertil kommer, at en mere lige fordelt orlov mellem mødre og fædre er en afgørende forudsætning, hvis vi som samfund skal ændre på det triste faktum, at chefposterne stadig er fordelt cirka 1:10 i mændenes favør i de private virksomheder.

Hvis vi som samfund mener alvorligt, at kvinder og mænd skal have lige muligheder for at gøre sig gældende på arbejdsmarkedet, skal vi benytte muligheden for at tænke mere ud af boksen i stedet for blot at justere lidt i den nuværende lovgivning. Vi må starte forfra med det væsentlige pejlemærke for øje, at lovgivningen skal være en løftestang – og ikke en hæmsko - for ligestilling mellem mænd og kvinder. I dag understøtter lovgivningen kvinder som de primære omsorgspersoner og mænd som bipersoner i børnenes liv.

Og konsekvenserne er særdeles veldokumenterede: Kvinder taber terræn i arbejdslivet, både løn-, pensions- og karrieremæssigt, mens familiernes organisering ofte rammer fædre negativt i forbindelse med skilsmisse.

Et andet væsentligt pejlemærke er også, at ny lovgivning bliver så enkel og gennemskuelig som muligt. Vi ved, at komplicerede regler på området i sig selv er en væsentlig barriere for den skæve fordeling. Jo mere besværligt, det er at orientere sig og forstå muligheder og regler, jo større er sandsynligheden for, at familierne vælger ”standardløsningen”, hvor mor tager hovedparten af orloven – også selv om mange forældre har ønsker til en anden fordeling.

Derfor bør Danmark benytte muligheden for at lave en barselsreform med inspiration fra både de nordiske lande, herunder senest Finland, der ligestiller forældrene efter fødslen. Spanien har også for nyligt ligestillet fædre og mødres orlovsrettigheder. Samtidig indeholder de nordiske barselsmodeller alle mulighed for, at forældrene frit kan overdrage en stor del af orloven til hinanden.

Hvis Danmark skal gøre sig håb om at genvinde terræn på diverse ranglister, der måler forskellige landes indsats og resultater i forhold til ligestilling mellem mænd og kvinder, er en bedre fordeling af orloven med børn et centralt indsatsområde. Og vi har muligheden nu.

Så vi har en klar opfordring: Læg nu et ambitiøst forslag frem, der sikrer, at der fremadrettet faktisk sker en mere lige fordeling af barselsorloven mellem kvinder og mænd. Vi har ikke brug for små lappeløsninger.

Annonce
Kommentar For abonnenter

Traditionsforening har en pinlig sag: Selvfølgelig skal kvinder have adgang til beslutningerne

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Nyd den 182 kilometer lange rute: Denne video tager dig med på Tour de France-stjernernes 3. etape hele vejen fra Vejle til Sønderborg - se om de kommer forbi dit hjem

Varde For abonnenter

I 12 år lå Heidi bundet til sin seng af smerter: Pludselig fik hun et syn og hørte en stemme – og nu er hun helbredt

Esbjerg For abonnenter

Efter 45 år i strandvejs-villa med havudsigt er tidligere minister flyttet ind i penthouselejlighed i indre by med sin hustru: Nu har han et godt råd til andre

Aabenraa

Politiet søger ung mand med rød kasket efter mystiske brande: - Vi er interesserede i at tale med ham

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Kolding For abonnenter

Beboer i kolonihave, hvor lig blev fundet nedgravet: Gerningsmænd kan have efterladt seddel om gravearbejde

Erhverv For abonnenter

Nabo til populært naturområde fandt døde havørreder i massevis på sin gåtur: Her er forklaringen

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Aabenraa

To brande anmeldt tæt på hinanden med 10 minutters mellemrum: Politiet søger vidner

Sønderjylland For abonnenter

Mindre sønderjysk by er blevet tre nye reality-stjerner rigere: Deres familier rammes også af det

Kolding

Uhyggeligt solouheld: To unge mænd påkører træ

Annonce