Annonce
Danmark

Dansk hjælp var en vigtig brik i Kinas vindmølleboom

Dansk ekspertise har hjulpet det kinesiske vindmølleboom på vej. Her er et hold inspektører i gang med et rutinetjek i en vindmøllepark i Mingguang, Kina. Foto: China Daily/Reuters/Ritzau Scanpix
På 15 år har den kinesiske vindsektor vokset sig enorm - med Danmark som fødselshjælper.

Klima: Man kan ikke sige klima uden at sige Kina. Landet er klodens største udleder af drivhusgasser, men er samtidig verdens absolut største spiller, når det kommer til vedvarende energi - med cirka en tredjedel af hele verdens kapacitet i 2019, som er året med de seneste komplette tal fra Irena, det internationale agentur for vedvarende energi.

Kina fører med flere længder i både vandkraft, solenergi og vindkraft. Og når det gælder vind, har Danmark spillet en lille, men vigtig rolle med at hjælpe den kinesiske eksplosion af vindmøller på vej.

I 2005 bad de kinesiske myndigheder Danmark om hjælp til at få landets dengang minimale vindsektor i gang, og siden da har der kørt et dansk-kinesisk samarbejde, der har banet vejen for titusindvis af vindmøller.

Annonce


Udviklingen i det kinesiske energisystem er kompleks. Kina er ubetinget den største spiller, når det kommer til vedvarende energi. Samtidig står landet for mere end halvdelen af verdens kulfyrede energi.

Fra artiklen


- Det samarbejde er nok en af de bedste investeringer i CO2-reduktion, som Danmark har taget, siger Kaare Sandholt, der er chefekspert ved China National Renewable Energy Centre og tidligere har arbejdet for Udenrigsministeriet som en del af det dansk-kinesiske samarbejde.

Wild west i vindsektoren

Den første håndfuld år var samarbejdet teknisk og handlede om at få sat møller op mest effektivt. De danske eksperter hjalp deres kinesiske kolleger med at finde optimale placeringer for møllerne, lærte dem hvordan man måler vind, så man kan vurdere møllernes potentielle strømproduktion, hjalp med at uddanne folk og med at udvikle tekniske krav til vindmøllerne.

- Dengang var det nærmest et wild west med møller af meget blandet kvalitet og uden stor planlægning. Så Danmark gav starthjælp, og de første barrierer for sektoren blev ryddet, siger Kaare Sandholt.

Det betød, at vindenergi begyndte at stige hastigt. Mellem 2005 og 2010 blev kapaciteten 35-doblet.

Men det medførte nye udfordringer.

Annonce

Grøn foran sort

Næste samarbejdsprogram handlede om at gøre elsystemet fleksibelt, så man kunne sikre, at man udnyttede vindkraften - der jo er en fleksibel energikilde efter hvor meget det blæser - bedst muligt.

Men elsystemet var ufleksibelt, fordi det primært er baseret på kulkraft, der er en meget stabil energikilde.

- Det betød, at når det blæste meget, og strømproduktionen fra vindmøllerne var for høj for systemet, slukkede man bare for møllerne, forklarer Kaare Sandholt.

- Nogle år blev op mod 20 procent af produktionen fra møllerne smidt væk.

Men i Danmark ved vi, hvordan man gør systemet fleksibelt, så man giver grøn energi forrang for sort energi.

- Herhjemme har vi gjort kul fleksibelt i stedet for vind. Så vi sendte gode teknikere fra Danmark, der viste, hvordan man kan skrue ned for kulkraftværkerne, når der er megen vindenergi, siger Kaare Sandholt.

Vind i sejlene: Rekord for vindenergi i 2020

  1. Verden over sprang tusindvis af nye vindmøller op sidste år. På trods af coronapandemien havde den globale vindsektor et rekordår, og på verdensplan blev der næsten installeret dobbelt så megen vindkraft som i 2019.
  2. Det internationale agentur for vedvarende energi, Irena, har offentliggjort tal, der viser, at der blev installeret 111 GW ny kapacitet sidste år mod 58 GW året før. Til sammenligning har Danmark en vindkapacitet på i alt 6 GW.
  3. Det er især Kina, der trækker det store læs. Landet byggede mere end 72 GW ny vindkraft, hvilket er fem gange mere end USA, der byggede næstmest. Kina udbyggede altså sin vindsektor hurtigere i 2020 end hele verden gjorde tilsammen i 2019.

Samtidig udviklede man meget detaljerede systemmodeller og netplanlægning, så den vedvarende energi blev meget mere driftssikker, og Kina går nu kun glip af to-tre procent af vindenergien. Og da den kinesiske vindsektor er så stor, er det enorme mængder grøn energi, der nu bliver brugt til fordel for kul i stedet for at gå til spilde.

Annonce

Stort fodaftryk

Udviklingen i det kinesiske energisystem er kompleks. Kina er ubetinget den største spiller, når det kommer til vedvarende energi. Samtidig står landet for mere end halvdelen af verdens kulfyrede energi og bygger stadig flere kulkraftværker, selv om udbygningen af grøn strøm går hurtigere.

Og der er stadig ”meget højt til loftet” for vedvarende energi i Kina, som Kaare Sandholt siger. Nu arbejder han med at klargøre for de centrale energimyndigheder, hvordan landet kan bevæge sig mod et system baseret på en enorm udbygning af grøn strøm.

- Tendensen er klar, for sol og vind er billigere end kul. Det fortsætter, ingen tvivl om det, siger han.

Kina har da også installeret rekordmegen vindkraft i 2020. Og der har Danmark altså haft en finger med i spillet.

- Hvis de havde haft problemer med deres første store vindmølleparker, havde vi ikke set så meget vindenergi nu. Så her har Danmark haft et stort fodaftryk. Det er en kæmpe global klimagevinst.

Annonce
Annonce
Erhverv

Georg Gearløs-type lancerer flydende verdensnyhed i Esbjerg Havn

Sydjylland For abonnenter

Kommune fortrød strejke-brøler: Lam kvinde kan alligevel holde 25 års fødselsdag

Aabenraa

Ansatte truet til at sende løn retur: Nu betaler svineproducent en kvart million kroner til to ukrainere

Varde For abonnenter

Peter behøver ikke skrivebord og faste arbejdstider: Han drømmer om at rejse Europa rundt som digital nomade

Haderslev For abonnenter

Rød politiker missede mere end hver fjerde udvalgsmøde: - Jeg synes ikke selv, det er okay

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Danmark For abonnenter

Langtfra alle børn bliver hørt i egne sager

Danmark

Mænd skal flere år i fængsel for hvidvask af over 200 millioner kroner: - Sværere var det heller ikke

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Haderslev

Yes - så er det afgjort: Sådan holdes årets udgave af verdens smukkeste Stafet for Livet

Sydjylland For abonnenter

Skal Danmark spille fodbold i lande med mangel på demokrati og menneskerettigheder?

Sønderborg For abonnenter

Et mirakel at Bjarke overlevede sin læretid: I dag er han chef for over 40 ansatte i familiefirma

Annonce