Annonce
Aabenraa

Nanoforskere vil skabe dansk supervåben mod corona: Advarer om vira

Målet er at lave et mundbind, der kan bruges i dag i forbindelse med bekæmpelsen af coronavirus, men i høj grad også i fremtiden. Det skal det her projekt medvirke til, lyder det fra Jacob Marcussen fra Abena. Arkivfoto: Timo Battefeld, Jysk Fynske Medier, Ritzau Scanpix.
Nanoforskere fra SDU og Abena vil skabe et mundbind, der ikke blot uskadeliggør corona-virussen, men også alarmerer brugeren, når mundbindet kommer i kontakt med virusset.
Annonce

Aabenraa-virksomheden Abena er gået sammen med professor Yogendra Mishra og lektor Roana de Oliveira Hansen fra NanoSyd ved SDU i Sønderborg om at udvikle et mundbind, der kan blive et stærkt våben i kampen mod covid-19.

- Vi tror så meget på teknologien, at vi går i gang med de indledende forsøg, så vi forhåbentlig hurtigst muligt kan få mundbindet på markedet. Et mundbind, der indkapsler og uskadeliggør corona, og samtidig alarmerer brugeren, når dit mundbind bliver udsat for virusset. På den måde kan mundbindet også fungere som opsporingsværktøj.

Sådan lyder det fra Jacob Marcussen fra den sønderjyske distributør af værnemidler Abena, der blandt andet sælger, håndsprit, visir og mundbind. Det skriver Syddansk Universitet (SDU) i en pressemeddelelse.

Professor Yogendra Mishra arbejder med såkaldte tetrapods, hvilket er mikropartikler belagt med zinkoxid, som har virale bindingsevner og derfor kan fungere som avanceret virusbeskyttelse i mundbind og ansigtsmasker.

- Mikropartiklerne binder sig til corona-virussets overfladeproteiner, kaldet Spike (S), hvilket er det, som ses som den krone eller glorie, der ligner solens korona, som har givet corona-virusset sit navn. Virusset bliver indkapslet og kan derfor ikke binde sig til celler i vores krop. Konceptet og teknologien er billig, simpel og hurtig at fremstille i stor skala, siger Yogendra Mishra.

Annonce

Ting tager tid

Direkte adspurgt, hvornår et produkt realistisk set kan være på markedet, så er Jacob Marcussen fra Abena en smule tøvende.

- Teknologien og konceptet skal gennemtestes, og så skal et produktionsapparat op at stå. Jeg håber, at det kan blive inden sommerferien 2021, men jeg må også erkende, at der kan gå op til et år. Det er en innovationsproces, så ting kan tage tid og man kan blive klogere undervejs. Det er et projekt vi prioriterer højt pga. aktualiteten i problemstillingen, og vi håber også at kunne modtage fondsmidler der kan sætte yderligere skub i processen, siger han.

Fortsat behov for restriktioner

Med op til et år, før nano-mundbindet er på markedet, er det nærliggende at tro, at en vaccine bliver godkendt før, og mundbindet derfor bliver overflødigt. Men hvis man har en forventning om, at så snart en vaccine er klar, så vil alt hurtigt være tilbage til normalen, er der en risiko for, at man bliver slemt skuffet. Det vil sandsynligvis ikke blive tilfældet. Det vil tage tid at implementere vaccinen, forskellige grupper vil blive prioriteret og der kan være distribueringsudfordringer. Derfor vil vi sandsynligvis opleve en periode, hvor vi stadig har behov for at opretholde mange af de restriktioner, der er blevet indført - inklusive mundbind, skiver SDU i pressemeddelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Vis samfundssind og sig ja til nålen

Kolding For abonnenter

Ejvind er ny holdkaptajn for indsamling af  julehjælp til fattige børnefamilier:  248 har allerede søgt om mad og gaver

Annonce