Annonce
Debat

Debat: Klimaloven er galimatias for fuld udblæsning

Klima: Så fik Danmark en klimalov – og sikke en! Med fuldtonet naivitet har et stort flertal af folketingets partier kastet Danmark ind på en planøkonomisk bane, der vil gøre både familier og samfundet fattigere alt imens, den klimamæssige effekt er så lille, at den ikke vil kunne måles i atmosfæren.

Den ansvarlige minister Dan Jørgensen har ingen anelse om, hvordan målet skal nås eller hvilke redskaber, der skal tages i brug for at nå det selvopfundne krav om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030. Men en ting er sikkert: Det bliver dyrt for dig, for mig og for samfundet.

For når vi skal reducere langt mere end de lande, vi konkurrerer med, pålægger vi danske virksomheder og forbrugere en ekstra omkostning. Og tag ikke fejl; 70 procent reduktion i 2030 kommer til at betyde markante omlægninger i det danske samfund.

Her og nu ved ingen, om hvor stor en del af verdens mest effektive landbrug, der skal holde for og beskæres, så både produktion og CO2-udledning går til udlandet, eller hvor mange danske virksomheder, der skal have deres konkurrenceevne forringet i en sådan grad, at fortsat produktion her i landet ikke længere er rentabelt.

Til gengæld har ministeren meldt klart ud, at danskerne skal indstille sig på en helt anden levevis. Og der er ingen tvivl om, at almindelige husholdninger kommer til at betale for politikernes behov for at føle sig gode.

Det vil ramme familielivet hårdest for de ufaglærte, at arbejdspladser inden for eksempelvis produktions- og landbrugssektoren tvinges ud af landet, når planøkonomien rulles ud for at nå de nationale mål.

Venstrefløjens svar vil utvivlsomt være, at en øget belastning af de svagest stillede skal udlignes med endnu større omfordeling. Og med et massivt rødt flertal i Folketinget vil de tre største borgerlige partier således bakke op om en klimalov, som de kommende år vil blive brugt af venstrefløjen som løftestang for at indføre planøkonomi og socialistiske løsninger.

Men hvad med jobskabelsen og vores ansvar, vil nogen så spørge. Når Dan Jørgensen glad og fro fortæller om alle de jobs, den grønne omstilling ifølge ham vil afstedkomme, bliver det dyrt betalte jobs. En universitetsundersøgelse af den spanske regerings tidligere meget ambitiøse forsøg på at skabe grønne jobs viste, at for hvert grønt job, der var blevet skabt siden år 2000, var der nedlagt 2,2 arbejdspladser andre steder i økonomien.

Og med hensyn til klima-effekten er den forsvindende lille; en reduktion af den globale opvarmning om 80 år, der er beregnet til mellem en femtusindedel og en tyvetusindedel af en grad.

Undskyld mig. Det er altså galimatias for fuld udblæsning.

Annonce
Pernille Vermund
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Annonce