Annonce
Debat

Debat: Ny byggelov tromler vestjyske virksomheder

Byggesager: Regeringen indfører 1. januar nye regler for byggetilladelser. Det kan blive en alvorlig stopklods for væksten uden for de store byer.

I dag hjælper kommunerne voksende virksomheder til hurtigst muligt at få en byggetilladelse, så de kan udvide eksisterende bygninger eller flytte til nybyggede lokaler et andet sted. Men fra den 1. januar er det slut, når nye regler på området træder i kraft. Fremover skal virksomheder benytte private certificerede rådgivere til langt de fleste af deres byggeprojekter.

Problemet er, at ikke en eneste rådgiver inden for Vardes kommunegrænse på nuværende tidspunkt er certificeret og klar til at hjælpe vores virksomheder med at udvide. Konsekvensen bliver, at vækstende virksomheder ikke kan få behandlet deres byggesager og derfor ender med at udskyde planer om udvidelse på grund af bureaukrati. Bureaukrati, som den nye lovgivning netop skulle forestille at gøre op med.

Og desværre er der tale om en dobbelt mavepuster. I dag allierer virksomheder sig ofte med lokale rådgivere, der har gjort en forretning ud af at kvalificere og gennemføre byggesager. Den forretning forsvinder også den 1. januar. Det er givetvis ikke et problem i større byer med større rådgivere, men mindre rådgivere i mindre byer kan ikke investere tid og tusindvis af kroner i at blive certificeret til opgaven.

Derfor appellerer jeg igen til regeringen om at justere lovgivningen og tillade frit valg. Frit valg til, om man som virksomhed vil bruge en certificeret rådgiver eller en lokal rådgiver, som fortsat kan lade kommunen stå for den endelige byggesagsbehandling.

Vi bør værne om væksten uden for de store byer og vende tilbage til det, der egentlig var hensigten med lovændringen: At fjerne unødigt bureaukrati og gøre systemet mere smidigt for alle.

Annonce
Erik Buhl
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce