x
Annonce
Esbjerg

Deep Energy-sagen: Kommune afviser støjplagede beboere ved Esbjerg Havn

Skibet Deep Energy på den anden side af Blue Water-pakhuset i Trafikhavnen giver støjgener, og beboere i Vesterhavsgade og Skjoldsgade har klaget. Men klagerne er nu blevet afvist af Esbjerg Kommune, der ikke vil pålægge Esbjerg Havn at reducere støjbelastningen. Arkivfoto: Ken Mathiesen
Skibet Deep Energy på den anden side af Blue Water-pakhuset i Trafikhavnen giver støjgener, og beboere i Vesterhavsgade og Skjoldsgade har klaget. Men klagerne er nu blevet afvist af Esbjerg Kommune, der ikke vil pålægge Esbjerg Havn at reducere støjbelastningen.

Esbjerg Kommune har ikke givet de beboere i Vesterhavsgade og Skjoldsgade, der har klaget over støj fra kabellægningsskibet Deep Energy i den nærliggende Trafikhavnen, medhold. Faktisk mener Esbjerg Kommune ikke, at det vil være rimeligt at påbyde Esbjerg Havn at reducere støjbelastningen fra skibet, idet det de facto ville betyde, at skibet så skal forlade Esbjerg Havn, fordi der ikke findes alternativer placeringer til skibet, som skal bruge en bestemt vanddybde.

Det viser et notat, der er bilagt Plan & Miljøudvalgets dagsorden i en orientering til politikerne om sagen.

I et svar fra Esbjerg Havn slår havnen desuden fast, at de økonomiske konsekvenser ved at skulle nægte Deep Energy adgang er store. Således ville skibet skulle standse igangværende aftaler med de lokale virksomheder, mønstre en besætning i utide og forlade havnen, og det vil i sig selv have direkte konsekvenser til et beløb af cirka én million kroner, ligesom havnen forudser, at det på længere sigt vil påvirke havnens aktiviteter.

Deep Energy ankom til Esbjerg den 4. september, idet der skulle udføres forskellige arbejder af lokale serviceselskaber, og havnen har for nylig anlagt en ny strategi for netop at tiltrække store offshore fartøjer i bestræbelserne på at skaffe arbejde til havnens virksomheder. Det forholder sig desuden sådan, at Esbjerg Havn ifølge havneloven har modtagepligt for skibe i det omfang, pladsforhold og sikringshensyn tillader det.

Annonce

Bekymring

  • Erfaringer og oplysninger fra klagesagen i forbindelse med Deep Energys ankomst til Esbjerg bør tages med i betragtning, når Esbjerg Kommune sonderer muligheden for boliger ved Esbjerg Havn, mener Esbjerg Havns advisory board - den tidligere rådgivende havnekomité, som er et samarbejdsforum mellem Esbjerg Havn og dens virksomheder.
  • Formand Søren Stougaard har i forbindelse med tidligere omtale af sagen slået fast, at sagen fra Vesterhavsgade principiel i relation til den aktuelle debat om den sprængfarlige sammenblanding af havneaktiviteter og boliger. Adskillige havnevirksomheder har da også både historisk og flere gange i den aktuelle debat givet udtryk for bekymring om, at opførelsen af boliger kan indskrænke deres aktiviteter på grund af boligerne.

Aktuel debat

Netop støjklagerne over en havneaktivitet er særdeles aktuel i øjeblikket, hvor Esbjerg Kommune er i gang med at sondere muligheden for dels at tillade boligbyggeri på Dokken, sådan som direktør Bjarne Pedersen, Pedersen Gruppen, ønsker, dels muligheden for boliger på havneøen i Esbjerg Strandprojektet.

Det kommunale notat viser, at der har været foretaget støjmålinger, og der er konstateret overskridelser fra klokken 18 til 22 og om natten fra klokken 22 til 07.

Beregningerne viser således overskridelser i aften- og nattetimer i Vesterhavsgade 22. I nummer 61 er støjgrænserne overskredet om natten. Støjen stammer fra skibets hjælpemotor samt forskellige aktiviteter i forbindelse med reparationsarbejder og kranarbejde på skibet, og af notatet fremgår det også, at kommunen over for Esbjerg Havn har tilkendegivet, at støjende arbejde på skibet må foregå i tidsrummet fra klokken 7 til 18.

Havnen undersøger

Havnedirektør Dennis Jul Pedersen har tidligere udtrykt forståelse for klagernes frustrationer, og han har sagt, at havnen vil analysere, hvordan man bedst placerer skibene, så man undgår gener for beboerne.

I forhold til kommunens afgørelse siger han:

- Skibet (Deep Energy, red.) skal ligeledes oplægges i en periode næste år, og vi er selvfølgelig interesserede i at få denne aktivitet til Esbjerg. Vi ser således på muligheden for landstrøm eller vurderer, om det kan placeres længere henne ad samme kaj, siger havnedirektøren og gentager, at man er i færd med en undersøgelse af skibenes placering af hensyn til havnens naboer:

- Det er et større studie, som skal give os viden om, hvor skibene skal placeres ud fra støjmæssige hensyn, og vi er gået i gang med dette.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce