Annonce
Varde

Den dyreste nogensinde: 25.000 så Fyrtøjet – en gnist i Andersens liv

25.000 så å Fyrtøjet - en gnist i Andersens liv med musik af Martin Brygmann, der også spillede hovedrollen som H.C. Andersen. Arkivfoto: Jacob Schultz
Årets Varde Sommerpil kostede 2,4 millioner kroner at opføre mod normalt 1,5 millioner kroner. Med 25.000 solgte billetter giver det overskud for selve sommerspillet. Syg gæst fløjet væk i helikopter.

Varde: Lige efter premieren på Fyrtøjet – en gnist i Andersens liv, så var forventningen fra Varde Sommerspil, at mellem 28-29.000 vil løse billet til den nye musical med tekst af Carsten Friis og tekst og musik af Martin Brygmann.

Vi skal også lige huske ikke at glemme H.C. Andersen, der i 1835 skrev Fyrtøjet, som danner selve rygraden i årets sommerspil.

Halv sal

Fredag aften var der røde lygter til den sidste af 18. opførelser på Friluftsscenen i Arnbjergparken. I alt 25.000 publikummer så forestillingen.

- I den første uge havde vi en dag med halv sal. Det kunne vi ikke hente, fortæller forestillingsleder Hans Gundesen fra Varde Sommerspil.

Forestillingsleder Hans Gundesen, her med borgmester Erik Buhl til venstre, gik efter hver forestilling frem på scenen og tog mikrofonen. På grund af conora skulle folk gå ud rækkevis. Det fik det til at glide langt bedre end normalt, hvorfor det vil blive gentaget i fremtiden. Helt sikkert også nogle af Hans Gundesens vitser.  Arkivfoto: Jacob Schultz

Halv sal er her kun 800 publikummer. Og flere dage var der ikke udsolgt. Men rygterne om en på mange måder forrygende, fornyende og humoristisk musical fik folk til billetlugen på internettet og satte kursen mod Varde.

- Så i uge to rykkede det helt vildt. Vi kunne ikke have gjort mere, siger Hans Gundesen.

Men er 25.000 publikummer nok til, at det løber rundt?

- Jeg er nødt til at sige, at det ved jeg ikke. Det er en meget dyr forestilling. Den dyreste nogensinde. Hele budgettet er i år 2,4 millioner kroner mod normalt 1,5 millioner kroner, siger Hans Gundesen.

Med 25.000 solgte billetter er det dog sikkert, at selve Varde Sommerspil kommer til at give overskud, som er med til at drive 7-kanten. Blandt andet på grund af  den øgede billetpris på 15 kroner til 295 kroner.

Annonce

Plejer-dræber

En ting er økonomi, noget andet er selve gennemførelsen og erfaringerne fra årets sommerspil, der blev holdt i coronaens tegn. De 2.100 siddepladser var skåret ned til 1.500. Og scenen og backstage var lukket land. Også for de frivillige foran scenen. Dem kommer vi tilbage til.


Det har faktisk været rart og befriende, at folk ikke kunne komme bag scenen. Alle har været begejstret for det og for at kunne være sig selv.

Forestillingsleder Hans Gundesen, Varde Sommerspil


Og det har været noget af en øjenåbner og en plejer-dræber. Især bag scenen, som de tidligere år har været åben for rundture for publikum og selskaber. Som aber i et bur har aktørerne de tidligere år været parat til at blive beskuet. Men i år har de ikke skulle tænke på at se godt ud hverken før eller efter tæppefald.

- Det har faktisk været rart og befriende, at folk ikke kunne komme bag scenen. Alle har været begejstret for det og for at kunne være sig selv, siger Hans Gundesen.

Det har helt klart øget det i forvejen galaktiske fællesskab.

Annonce

Mere ejerskab

De frivillige foran scenen mødte også en anden virkelighed. Tidligere skulle man arbejde fem forestillinger for at få to fribilletter. Og tidligere var arbejdsopgaverne skarpt opdelt i små grupper. Nogle solgte programmer, nogle scannede billetter, nogle viste vej og andre solgte pølser og kaffe og kage. De tre sidste ting var sløjfet i år på grund af corona.

Den første uge var der et par forestillinger med kun 800 publikummer. Men så rygtedes det, at sommerspillet i år var noget ganske særligt. Derefter var næsten alle forestillinger til Fyrtøjet - en gnist i Andersens liv udsolgt. Foto: Jacob Schultz

Men i år arbejdede alle i samme gruppe. Og de skulle være på vagt til næsten hver forestilling, hvorfor der var behov for væsentlig færre frivillige.

- Det har givet mere ejerskab. Det har været en fed oplevelse. Det havde vi aldrig fundet på, hvis det ikke havde været for corona, siger Hans Gundesen.

Annonce

Blodprop

Med 25.000 publikummer så rammes de også af akutte tilfælde. Allerede dagen efter premieren faldt en kvinde fra Lemvig om med en blodprop. Samaritterne fra Røde Kors Varde troede faktisk, hun var død.

Men hun blev genoplivet af samaritterne og efterfølgende fløjet med helikopter til Odense Universitetshospital. Hun overlevede og er i dag overført til Holstebro Sygehus.

- Hvis ikke samaritterne havde været det, så havde hun ikke overlevet, siger Hans Gundesen, der ikke kan rose Røde Kors Varde nok.

Seneste års antal publikummer

Varde Sommerspil har været opført siden 1978 og slog i 1992 rekord med 42.000 til The Sound of Music. Det var inden, der blev indført nummererede siddepladser.

De seneste fem sommerspil er set af:

2021: Fyrtøjet - en gnist i Andersens liv - 25.000

2019: Annie Get Your Gun – 20.124

2018: Chaplin til Musical – 20.103

2017: Midt om natten – 30.848

2016: Zorro the Musical – 20.192

Annonce
Varde For abonnenter

Vild udvikling: Det er igen blevet kanon at skyde med kanoner i Hæren

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Motorvej spærret efter uheld: Massiv kø mod Esbjerg

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Sønderborg

Udvist fra Danmark: 27-årig udlænding dømt i narkosag

Haderslev

Borgmester: - Ingen vilde heste, bisoner eller kvæg i Pamhule Skov

Tønder For abonnenter

Nis og Camilla gik i Luksusfælden med en gæld på 222.000 kroner: - Vi vidste, at de ville tage bilen

Sydjylland

Coronasmitten stiger igen flere steder i landsdelen - to kommuner stikker ud

Sydjylland

Motorvej spærret efter uheld: Massiv kø mod Esbjerg

Esbjerg For abonnenter

Software fra Danmarks største it-firma kan ende i blodig krig: Sagen har forbindelse til familieselskab i Esbjerg

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Vejen

Mod nye højder: Hansens rekordplante har oven i købet sået sig selv

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Kolding

Unge smider mest mad i skraldespanden? Nyt kursus vil hjælpe unge til  mindre madspild

Annonce