Annonce
Haderslev

Derfor er lokale supermarkeder løbet tør for Chabeso: Kultsodavandens dage kan være talte

Fuglsangs Chabeso er i fare for at uddø. Dens skæbne afgøres sandsynligvis i august. Foto: Larz Grabau
Fuglsangs kultsodavand, Chabeso, kan være på vej ud af markedet. Fuglsangs nye ejere, Royal Unibrew, har sat produktionen af den populære sodavand på pause, mens dens fremtid overvejes.

HADERSLEV: "Min sædvanlige leverandør af læskedrikken Chabeso meddeler med beklagelse, at drikken for tiden ikke er at finde på hylderne fordi den, muligvis, udgår af produktionen. Den ny ejer af Fuglsang, Unibrew, er, efter det oplyste, ved at gennemgå produktionsprogrammet for at se, hvilke produkter der skal udgå, og da er Chabeso tilsyneladende i farezonen."

Sådan skrev Carl Heydenreich i en mail til JydskeVestkysten. Han havde været i tre forskellige supermarkeder, og de var alle udgået for Chabeso. Faktisk var der onsdag formiddag kun et supermarked i byen, der endnu havde Chabeso på hylderne.

Og det er korrekt, at Chabesoens fremtid er under overvejelse, fortæller Unibrews administrerende direktør, Kasper Ryttersgaard Jacobsen.

Annonce

Fremtid skal vurderes

- Det er korrekt, at vi lige nu har stoppet produktionen af Chabeso, mens vi finder ud af, hvad der skal ske med den og de øvrige produkter i det store Fuglsang-sortiment, siger Kasper Ryttersgaard Jacobsen og uddyber:

- Det er dog vigtigt for mig at understrege, at der er et meget respektfuldt samarbejde omkring det arbejde, men det er klart, at når en virksomhed som Fuglsang skal integreres i Unibrew, som er en sammenslutning af 33, nu 34, bryggerier, så giver det et rigtig stort sortiment. Her kigger vi på, hvordan vi kan spille mærkerne bedst muligt. Der kan selvfølgelig være produkter, som det ikke længere giver meningen at have, og der kan være andre, som skal udvikles, og der vil også komme nye produkter til under Fuglsang-mærket. Allerede i år begynder vi at investere markedsføringsmæssigt, fordi der er en række Fuglsangprodukter, som vi ønsker bliver nationale produkter.

Annonce

- Det er historie

Det er især hele mixer-sortimentet, det vil sige produkter, som bruges i drinks, for eksempel Fuglsangs mange tonicvarianter. De forskellige sodavand fra Frem skal også vurderes, og her har colaen knap så gunstige vilkår, da Unibrew har Pepsi-mærkerne. Til gengæld er der nok fremtid for for eksempel den røde Frem-sodavand. Hvordan fremtiden ser ud for Chabesoen er endnu ikke afgjort, det bliver den formentlig i august.

Carl Heydenreich håber dog, at Chabesoen får lov at overleve, fordi der er så megen historie knyttet til sodavanden:

- Hvis den droppes, er det da en skam. Chabesoen har været på markedet siden 1920’erne, altså i knap 100 år. For en del af efterkrigstidens ungdom var det en yndet læskedrik i forbindelse med sportsudøvelse, men nye drikkevaner reducerede dens udbredelse.

Annonce

Børnebørn er også med

Han har også fået sine børnebørn, der bor i København med på Chabeso-bølgen:

- Det er den eneste læskedrik, de drikker, når de kommer på ferie i Haderslev. For 14 dage siden var min søn på besøg, og han skulle naturligvis også have Chabeso med tilbage til København.

Da JydskeVestkysten onsdag formiddag kontaktede andre kilder, stod det klart, at Carl Heydenreich langt fra er ene om sin frygt for at miste den legendariske sodavand, eller læskedrik om man vil.

På flaskens etiket beskrives Chabeso således:

"Chabeso er en tysk læskedrik, der omkring år 1900 blev meget populær blandt livsnydere. I Danmark har Fuglsang siden 1920'erne fremstillet den elegante forfriskning til alle, der har en forkærlighed for velsmag."

Ordet Chabeso er ifølge ordnet.dk dannet med tanke på Champagne, af bogstaver fra navnet på et tysk firma som var underleverandør ved produktionen. C. H., der ved udtale lyder som cha, men be og so kom fra Boehringer & Sohn, altså Cha-be-so.

Kort om virksomhederne

Unibrew købte Bryggeriet Fuglsang i begyndelsen af marts 2021. Der var tale om Danmark ældste familieejede bryggeri, der har været en del af Haderslev siden 1865, og nåede at være ejet og drevet af femte generation af Fuglsang-familien. Familien ville fremover koncentrere sig om produktion af malt, der primært eksporteres.

Royal Unibrew er Danmarks næststørste bryggeri. Det ejes primært af danske- og udenlandske investorer samt af Royal Unibrew A/S. Virksomheden ejer de danske bryggerier Albani, Faxe, Maribo Bryghus og Ceres og har derudover en række bryggerier i Letland, Litauen og Polen. Dertil har virksomheden en ikke ubetydelig eksport til blandt andet Italien, Tyskland og Caribien. Gruppens hovedkontor ligger i Faxe.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

John har været firmaets mand i 56 år - det fortsætter, selv om han er gået på pension

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Aabenraa

Michael tog en maraton i Lillebælt: Svømmede fra Aabenraa til Assens på 14 timer

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Aabenraa For abonnenter

Deres største overskud nogensinde: Stort møbelhus har ansat 20 nye medarbejdere for at kunne følge med

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Lokale virksomheder leder forgæves efter arbejdskraft. Direktør: Udenlandsk arbejdskraft en nødvendighed

EfB

Patrick Schmidt og de andre angribere får ny konkurrent: EfB henter stortalent til angrebet

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

EfB

Ny kvinde i lægestaben: EfB med nødberedskab på bænken

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Annonce