Annonce
Haderslev

Derfor er lokale supermarkeder løbet tør for Chabeso: Kultsodavandens dage kan være talte

Fuglsangs Chabeso er i fare for at uddø. Dens skæbne afgøres sandsynligvis i august. Foto: Larz Grabau
Fuglsangs kultsodavand, Chabeso, kan være på vej ud af markedet. Fuglsangs nye ejere, Royal Unibrew, har sat produktionen af den populære sodavand på pause, mens dens fremtid overvejes.

HADERSLEV: "Min sædvanlige leverandør af læskedrikken Chabeso meddeler med beklagelse, at drikken for tiden ikke er at finde på hylderne fordi den, muligvis, udgår af produktionen. Den ny ejer af Fuglsang, Unibrew, er, efter det oplyste, ved at gennemgå produktionsprogrammet for at se, hvilke produkter der skal udgå, og da er Chabeso tilsyneladende i farezonen."

Sådan skrev Carl Heydenreich i en mail til JydskeVestkysten. Han havde været i tre forskellige supermarkeder, og de var alle udgået for Chabeso. Faktisk var der onsdag formiddag kun et supermarked i byen, der endnu havde Chabeso på hylderne.

Og det er korrekt, at Chabesoens fremtid er under overvejelse, fortæller Unibrews administrerende direktør, Kasper Ryttersgaard Jacobsen.

Annonce

Fremtid skal vurderes

- Det er korrekt, at vi lige nu har stoppet produktionen af Chabeso, mens vi finder ud af, hvad der skal ske med den og de øvrige produkter i det store Fuglsang-sortiment, siger Kasper Ryttersgaard Jacobsen og uddyber:

- Det er dog vigtigt for mig at understrege, at der er et meget respektfuldt samarbejde omkring det arbejde, men det er klart, at når en virksomhed som Fuglsang skal integreres i Unibrew, som er en sammenslutning af 33, nu 34, bryggerier, så giver det et rigtig stort sortiment. Her kigger vi på, hvordan vi kan spille mærkerne bedst muligt. Der kan selvfølgelig være produkter, som det ikke længere giver meningen at have, og der kan være andre, som skal udvikles, og der vil også komme nye produkter til under Fuglsang-mærket. Allerede i år begynder vi at investere markedsføringsmæssigt, fordi der er en række Fuglsangprodukter, som vi ønsker bliver nationale produkter.

Annonce

- Det er historie

Det er især hele mixer-sortimentet, det vil sige produkter, som bruges i drinks, for eksempel Fuglsangs mange tonicvarianter. De forskellige sodavand fra Frem skal også vurderes, og her har colaen knap så gunstige vilkår, da Unibrew har Pepsi-mærkerne. Til gengæld er der nok fremtid for for eksempel den røde Frem-sodavand. Hvordan fremtiden ser ud for Chabesoen er endnu ikke afgjort, det bliver den formentlig i august.

Carl Heydenreich håber dog, at Chabesoen får lov at overleve, fordi der er så megen historie knyttet til sodavanden:

- Hvis den droppes, er det da en skam. Chabesoen har været på markedet siden 1920’erne, altså i knap 100 år. For en del af efterkrigstidens ungdom var det en yndet læskedrik i forbindelse med sportsudøvelse, men nye drikkevaner reducerede dens udbredelse.

Annonce

Børnebørn er også med

Han har også fået sine børnebørn, der bor i København med på Chabeso-bølgen:

- Det er den eneste læskedrik, de drikker, når de kommer på ferie i Haderslev. For 14 dage siden var min søn på besøg, og han skulle naturligvis også have Chabeso med tilbage til København.

Da JydskeVestkysten onsdag formiddag kontaktede andre kilder, stod det klart, at Carl Heydenreich langt fra er ene om sin frygt for at miste den legendariske sodavand, eller læskedrik om man vil.

På flaskens etiket beskrives Chabeso således:

"Chabeso er en tysk læskedrik, der omkring år 1900 blev meget populær blandt livsnydere. I Danmark har Fuglsang siden 1920'erne fremstillet den elegante forfriskning til alle, der har en forkærlighed for velsmag."

Ordet Chabeso er ifølge ordnet.dk dannet med tanke på Champagne, af bogstaver fra navnet på et tysk firma som var underleverandør ved produktionen. C. H., der ved udtale lyder som cha, men be og so kom fra Boehringer & Sohn, altså Cha-be-so.

Kort om virksomhederne

Unibrew købte Bryggeriet Fuglsang i begyndelsen af marts 2021. Der var tale om Danmark ældste familieejede bryggeri, der har været en del af Haderslev siden 1865, og nåede at være ejet og drevet af femte generation af Fuglsang-familien. Familien ville fremover koncentrere sig om produktion af malt, der primært eksporteres.

Royal Unibrew er Danmarks næststørste bryggeri. Det ejes primært af danske- og udenlandske investorer samt af Royal Unibrew A/S. Virksomheden ejer de danske bryggerier Albani, Faxe, Maribo Bryghus og Ceres og har derudover en række bryggerier i Letland, Litauen og Polen. Dertil har virksomheden en ikke ubetydelig eksport til blandt andet Italien, Tyskland og Caribien. Gruppens hovedkontor ligger i Faxe.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Navne For abonnenter

Jørgen fylder 70 år: Det er dejligt at stå op og gå på arbejde

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Strandeng med sjældne planter mishandlet: Vil tage flere år at udbedre skaderne

Navne For abonnenter

23-årige Jens er på valsen og tager arbejde, hvor han kommer frem: Må ikke eje en telefon - eller komme tættere end 50 kilometer på sin hjemby

Erhverv

Nabo efter flere gange aftenlarm: - Næste gang ringer jeg til politiet

Esbjerg

S-politiker: De kommunale miljø-folk skal have ekspert-hjælp til at rydde op i skandale-sag om giftige stoffer

Aabenraa

Partierne opruster: 12.000 valgplakater hænges op i Aabenraa Kommune

Esbjerg For abonnenter

Smitten stiger i Danmark: Se hvor vaccinemodstanderne bor i Esbjerg Kommune

Haderslev For abonnenter

Besættelsen og familien Thor Nielsen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Haderslev For abonnenter

Far og farbror var glødende nazister og fik lillebror og far med: To familiemedlemmer blev skudt, én forsøgt druknet

EfB For abonnenter

Det må ikke ske i fremtiden: EfB-direktør mener, det er  tosset at lade rigtig, rigtig dygtige fodboldspillere gå uden at få noget for dem

Haderslev

Hvad skal der ske med tidligere rådhus: 114 ungdomsboliger eller en nedrivning?

Annonce