Annonce
Haderslev

Dom: Asylspray var racistisk og et våben

Alle fire tiltalte i asylspray-sagen blev dømt efter anklageskriftet. Mindst to af de dømte vil anke dommen til landsretten.

Annonce

Retten i Sønderborg har fundet fire tidligere medlemmer af Danskernes Parti skyldige i racisme og overtrædelse af våbenloven.

De fire mænd stod i 2016 i Haderslev bag uddelingen af flyers og dåser med hårlak, som var påklistret blandt andet teksten "asylspray".

Den tidligere partiformand 28-årige Daniel Carlsen nu Stokholm fra Grenå blev idømt 30 dages betinget fængsel. Han blev også dømt for, at overtrædelsen af racismeparagraffen var sket i propaganda øjemed. Han uddelte også asylspray i Thisted.

Hans advokat Michael Juul Eriksen procederede på en frifindelse til sin klient. Det, mener han stadig, er den eneste rigtige dom:

- Ja, vi sender anken i dag. Vi mener ikke at "ikke vestlige immigranter" er beskyttet af §266b (racismeparagraffen, red.).

Anklager i sagen Jannie Dahl Nøhr siger:

- Jeg er tilfreds med, at de fire mænd blev dømt i overensstemmelse med anklageskriftet og med den påstand om straf, anklagemyndigheden havde nedlagt

Sagen kort

Tekster fra asylsprayflasker og flyers uddelt i Haderslev og Thisted i september 2016:"Vil du hellere være tryg uden spray? Migranterne, der er kommet til Danmark under dække af at være 'flygtninge', har forulempet danske piger og skabt utryghed. Danskernes Parti vil stoppe tilstrømningen af ikke-vestlige migranter og påbegynde omfattende hjemsendelser".

"Derfor har vi givet dig en hårspray, som også svier i øjnene. Men du kan have den på dig uden at risikere en bøde. Vi vil på sigt gøre peberspray lovligt, da vi mener, at danske kvinder skal føle sig trygge. Det skal voldtægtsforbrydere ikke!"

Retten i Sønderborg konkluderer i dommen den 24. september, at de tiltalte har:

" ... truet, forhånet eller nedværdiget hele den nævnte gruppe af personer, hvoraf langt hovedparten gennem de seneste år har haft deres nationale eller etniske oprindelse i Mellemøsten".

Annonce

"Til bekæmpelse af utøj"

Domsmandsretten i Sønderborg medgiver at udtalelserne om asylansøgere i kampagnen fra Danskerne Parti isoleret set er lovlige at fremsætte i en politisk debat, men:

" ... i kombination med teksterne på de omhandlede sprayflasker efter en samlet indholdsmæssig vurdering at bringe et - utvivlsom tilsigtet - generaliserende budskab om, at personer, der tilhører den nævnte gruppe af migranter/flygtninge, er potentielle voldtægtsforbrydere og/eller nogle, der på lignende måde forulemper eller krænker danske piger".

Alene ordet "asylspray" på de uddelte dåser var problematisk:

" ... naturligt giver associationer om et middel til bekæmpelse af utøj eller ukrudt".

De medtiltalte er en 58-årig mand fra Vojens, en 50-årig mand fra Løgumkloster og en 31-årig mand fra Kolding. De har advokat Rasmus Paludan som forsvarer.

- Jeg synes, det er mærkeligt, at man har anført som noget meget vigtigt, at asylspray er noget, man kan bruge mod utøj og skadedyr. Det er der overhovedet ikke nogen, som har nævnt under retssagen. Selv anklageren mente, at det var i stedet for en peberspray. Den bruger man jo ikke til utøj og skadedyr. Så det er helt gak, siger Rasmus Paludan.

Annonce

Propaganda

Den 58-årige ønsker at anke.

- Jeg vil også anbefale mine to andre klienter at anke.

De tre fik hver 15 dagbøder af 500 kroner. De blev dømt efter den mildere bestemmelse i racismeparagraffen.

Men retten vurderer Daniels Stokholms handlinger som daværende partiformand til at være grovere:

" ... tiltalte Stokholms deltagelse i de ovenfor beskrevne uddelinger af "Asylsprays" og flyers i Haderslev og Thisted samt hele hans aktive rolle i såvel disse som udfærdigelsens af de refererede tekster, findes de af ham begåede forhold at have karakter af propagandavirksomhed".

Og så var dåserne et våben:

" ... de tiltalte har medbragt og udleveret de omhandlede "Asylsprays" med det i teksterne erklærede formål, at de utrygge danske kvinder kunne bruge disse som selvforsvar mod personer fra den pågældende gruppe af migranter/flygtninge".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Tanja har været sygemeldt med stress tre gange: - Jeg kan bedre holde til presset, når jeg arbejder hjemme

Kolding

Nyt forsøg i Kolding Kommune: Nu må Tanja og kollegaerne arbejde hjemme i op til tre dage om ugen

Annonce