Annonce
Haderslev

Dom: Asylspray var racistisk og et våben

Alle fire tiltalte i asylspray-sagen blev dømt efter anklageskriftet. Mindst to af de dømte vil anke dommen til landsretten.

Retten i Sønderborg har fundet fire tidligere medlemmer af Danskernes Parti skyldige i racisme og overtrædelse af våbenloven.

De fire mænd stod i 2016 i Haderslev bag uddelingen af flyers og dåser med hårlak, som var påklistret blandt andet teksten "asylspray".

Den tidligere partiformand 28-årige Daniel Carlsen nu Stokholm fra Grenå blev idømt 30 dages betinget fængsel. Han blev også dømt for, at overtrædelsen af racismeparagraffen var sket i propaganda øjemed. Han uddelte også asylspray i Thisted.

Hans advokat Michael Juul Eriksen procederede på en frifindelse til sin klient. Det, mener han stadig, er den eneste rigtige dom:

- Ja, vi sender anken i dag. Vi mener ikke at "ikke vestlige immigranter" er beskyttet af §266b (racismeparagraffen, red.).

Anklager i sagen Jannie Dahl Nøhr siger:

- Jeg er tilfreds med, at de fire mænd blev dømt i overensstemmelse med anklageskriftet og med den påstand om straf, anklagemyndigheden havde nedlagt

Annonce

Sagen kort

Tekster fra asylsprayflasker og flyers uddelt i Haderslev og Thisted i september 2016:"Vil du hellere være tryg uden spray? Migranterne, der er kommet til Danmark under dække af at være 'flygtninge', har forulempet danske piger og skabt utryghed. Danskernes Parti vil stoppe tilstrømningen af ikke-vestlige migranter og påbegynde omfattende hjemsendelser".

"Derfor har vi givet dig en hårspray, som også svier i øjnene. Men du kan have den på dig uden at risikere en bøde. Vi vil på sigt gøre peberspray lovligt, da vi mener, at danske kvinder skal føle sig trygge. Det skal voldtægtsforbrydere ikke!"

Retten i Sønderborg konkluderer i dommen den 24. september, at de tiltalte har:

" ... truet, forhånet eller nedværdiget hele den nævnte gruppe af personer, hvoraf langt hovedparten gennem de seneste år har haft deres nationale eller etniske oprindelse i Mellemøsten".

"Til bekæmpelse af utøj"

Domsmandsretten i Sønderborg medgiver at udtalelserne om asylansøgere i kampagnen fra Danskerne Parti isoleret set er lovlige at fremsætte i en politisk debat, men:

" ... i kombination med teksterne på de omhandlede sprayflasker efter en samlet indholdsmæssig vurdering at bringe et - utvivlsom tilsigtet - generaliserende budskab om, at personer, der tilhører den nævnte gruppe af migranter/flygtninge, er potentielle voldtægtsforbrydere og/eller nogle, der på lignende måde forulemper eller krænker danske piger".

Alene ordet "asylspray" på de uddelte dåser var problematisk:

" ... naturligt giver associationer om et middel til bekæmpelse af utøj eller ukrudt".

De medtiltalte er en 58-årig mand fra Vojens, en 50-årig mand fra Løgumkloster og en 31-årig mand fra Kolding. De har advokat Rasmus Paludan som forsvarer.

- Jeg synes, det er mærkeligt, at man har anført som noget meget vigtigt, at asylspray er noget, man kan bruge mod utøj og skadedyr. Det er der overhovedet ikke nogen, som har nævnt under retssagen. Selv anklageren mente, at det var i stedet for en peberspray. Den bruger man jo ikke til utøj og skadedyr. Så det er helt gak, siger Rasmus Paludan.

Propaganda

Den 58-årige ønsker at anke.

- Jeg vil også anbefale mine to andre klienter at anke.

De tre fik hver 15 dagbøder af 500 kroner. De blev dømt efter den mildere bestemmelse i racismeparagraffen.

Men retten vurderer Daniels Stokholms handlinger som daværende partiformand til at være grovere:

" ... tiltalte Stokholms deltagelse i de ovenfor beskrevne uddelinger af "Asylsprays" og flyers i Haderslev og Thisted samt hele hans aktive rolle i såvel disse som udfærdigelsens af de refererede tekster, findes de af ham begåede forhold at have karakter af propagandavirksomhed".

Og så var dåserne et våben:

" ... de tiltalte har medbragt og udleveret de omhandlede "Asylsprays" med det i teksterne erklærede formål, at de utrygge danske kvinder kunne bruge disse som selvforsvar mod personer fra den pågældende gruppe af migranter/flygtninge".

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce