Annonce
Esbjerg

Drøm til 16 millioner kroner: Esbjerg vil have mekka for sport og leg ved Esbjerg Strand

Esbjerg Strand tager form, og Spektrum Arkitekter bistår lige nu Esbjerg Kommune med udviklingen af vandarealerne i samarbejde med Lokale- og Anlægsfonden. Foto: Spektrum Arkitekter.
Spektrum Arkitekter bistår Esbjerg Kommune med udviklingen af vandarealerne i samarbejde med Lokale- og Anlægsfonden. Projektet, der overordnet er en slags vand-eksperimentarium, hedder Aqtiv Esbjerg Strand, og udviklingen forløber parallelt med udviklingen af det Maritime Center. Pris på herlighederne er 16 millioner kroner.

Esbjerg Kommune: Det vakte voldsom bekymring, da flokke af unge i augusts sommervarme satte kursen mod Esbjerg Strand, hvorfra de foretog livsfarlige udspring fra broer og den høje sluseport, der er en del af byens kommende, rekreative område.

Men nu kan de unge og alle andre med hang til vandleg og aktiviteter måske begynde at glæde sig, for arbejdes på et projekt, der har fået navnet Aqtiv Esbjerg Strand og som overordnet set er et slags vand-eksperimentarium til en pris af 16 millioner kroner. Det sker sideløbende med udviklingen af det maritime center på havneøen.

Visionen er at skabe et lege- og aktivitetsområde i vandet med tre overordnede aktiviteter, der er navngivet ”badetøj”, ”bræt” og ”båd”, og dermed åbne for alternative, eksperimenterende nye aktiviteter og træningsmuligheder.

Annonce
Det gav nervøse trækninger, da unge fra nær og fjern i sommer valfartede til Esbjerg Strand, hvor de blandt andet foretog livsfarlige udspring fra sluseporten mellem forhavnen og lystbådehavnen. Men nu er der måske noget mere sikkert på vej. Arkivfoto: Bjarne Andersen.

"Badetøj” dækker over svømmere, badegæster med mere. For svømmerne er vandarealet og Esbjerg Strand-projektet meget interessant, fordi vanddybden bliver tilstrækkelig til svømmetræning - også ved lavvande. Per er sikker vanddybde og ingen strøm i lagunen.

"Bræt" dækker over aktiviteter, der foregår på et bræt, så som Stand Up Paddle (SUP), SUP-yoga, Wakeboard, Sit On Top (SOT) kajak. Ifølge kommunen er området ideelt for begyndere, men også til de mere øvede, som kan søge til de mere åbne områder med bølger. Wakeboard er så at sige den nye dille, og kan bedst betegnes som en form for snowboarding på vandet. Men i stedet for at drøne ned ad en piste er man her koblet sammen med noget, der trækker en af sted, såsom en båd eller et kabelsystem.

Esbjerg Kommune har allerede haft de første sondringer i wakeboard-miljøet og har modtaget positive signaler om, at engagerede frivillige gerne vil være med til at løbe en forening i gang og stå for driften af en wakeboard-bane.

"Båd” dækker over aktiviteter, der foregår i båd, så som kajakroning, inrigger og coastal roning, kanoroning og kajakpolo.

- Det vil blive et helt fantastisk område, hvis det lykkes, og jeg er ikke i tvivl om, at det vil kunne hjælpe os med at tiltrække nye borgere, siger udvalgsformand for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen (V) og fortsætter:

- Udviklingen af projektet foregår i tre faser, og det tager udgangspunkt i et idékatalog, der hedder "AQTIV idrætsanlæg i havnen", som er udviklet af Lokale- og Anlægsfonden, samt i input fra en række vandaktive interessenter - både lokale interessenter med og uden tilknytning til det fremtidige Maritime Center samt udvalgte vandaktivitets-aktører udefra. Også lokalrådene, handicaprådet, ældrerådet og borgerforeninger har bidraget til programmet, fortæller han.

Udvalgsformanden oplyser videre, at der under projektudviklingen også er blevet afholdt en workshop med vandaktivitets-eksperter, og hele processen er altså mundet ud i en samlet, overordnet vision og et projektforslag for Aqtiv Esbjerg Strand, som er tænkt som en slags aktivt vandeksperimentarium, der både kan bruges af de erfarne vandhunde, men samtidig inviterer nye og mange flere vand-entusiaster til Esbjerg Strand.

Finansiering

Men drømme er og bliver kun det - drømme - med mindre der findes nogle penge til virkeliggørelsen. Ifølge Søren Heide Lambertsen er Lokale og Anlægsfonden meget interesseret i projektet, og det skal behandles på fondens bestyrelsesmøde den 21. oktober i år.

- Projektet er opdelt i tre faser, hvor fase ét og to er gensidigt afhængige, mens den tredje fase indeholder elementer, der skal gøre projektet komplet, og den fase kan jo gennemføres på et senere tidspunkt, hvis der findes finansiering til det. Men vi satser på, at Lokale og Anlægsfonden vil bidrage med seks millioner kroner til fase ét, og at Esbjerg Kommune finansierer fase to med godt fem millioner kroner fra kontoen til byggemodningen af Esbjerg Strand. Til fase tre skal vi bruge 4,7 millioner kroner, som vi måske kan søge private fonde om eller indarbejde i en kommende budgetlægning, siger Søren Heide Lambertsen.

Bevilger Lokale og Anlægsfonden tilskud til Aqtiv i Esbjerg Strand, vil Esbjerg Kommune efterfølgende skulle sætte penge af drift af projektet. Den beløber sig til cirka 350.000 kroner årligt.

Annonce

Vandkvalitet

Plan & Miljøudvalget tager på tirsdagens møde stilling til, om vandet er - eller kan bringes til at være - af en kvalitet, så området kan anvendes til badning og badestrand.

Styrelsen for Patientsikkerheds generelle anbefaling er, at der ikke bades i en lystbådehavn på grund af forureningsrisiko, men ifølge Esbjerg Kommune adskiller Esbjerg Strand sig dog fra mange andre havne ved at være nyanlagt med optimale miljøforhold og med stor vandudskiftning på grund af tidevandet.

Sagen kort

Esbjerg Kommune ønsker med den nye bydel, at sikre byens borgere bedre adgang til havet, og Esbjerg Strand bliver det nye centrum for maritime fritidsaktiviteter med lystbåde, ro- og kajakfaciliteter, badeanlæg, klubhus, havneskole, nye byrum og rekreative udflugtsmål.

Det planlagte Maritime Center på Havneøen er på tegnebrættet lige nu. Bygningen vil huse mange forskellige foreninger og rumme faciliteter, der understøtter maritime aktiviteter. Ambitionen er at udvikle vandarealerne ved Esbjerg Strand på en måde så endnu flere nye brugere i fremtiden vil få lyst til at opholde og bevæge sig ved, på og i vandet.

Spektrum Arkitekter bistår Esbjerg Kommune med udviklingen af vandarealerne i samarbejde med Lokale- og Anlægsfonden. Projektet hedder Aqtiv Esbjerg Strand, og udviklingen forløber parallelt med udviklingen af det Maritime Center.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Politikere kaster redningskrans: Headspace er tæt på redning

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Sådan løser hotelpar på 70 år mangel på arbejdskraft: Den nye stuepige er folkepensionist

Erhverv For abonnenter

Fødevarestyrelsens besøg lukker landevejskro: Fandt bidemærker i cherrytomater og muse-ekskrementer i både køkken og barområde

Esbjerg

50-årig kvinde fundet skyldig i knivdrab: Idømt 12 års fængsel

Esbjerg

Politiet efterlyser mand: Blev muligvis udsat for gaderøveri

Haderslev

Politiet leder efter 55-årig mand: Betegnes som uligevægtig og kan være udadreagerende

Varde For abonnenter

Skovejer rystet: Skovsvin slipper for straf, da han er tidligere dømt

Erhverv For abonnenter

Kro på lille ø har været til salg i 140 dage: Venter på den rette køber

Kolding

Tre unge mænd i retten for grov voldtægt: Tiltalt for at true kvinde med drab, voldtage hende på skift og dele videoer af overgreb

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Haderslev

Ryster på hovedet: Stopklods for naturnationalpark blev sat i alt for hurtigt

Navne For abonnenter

Tidligere Ford-forhandler fik sparket: Så begyndte han at lege med værdipapirer og investere i virksomheder

Aabenraa For abonnenter

Bodegaen fylder snart 50 år: Nu bliver den genåbnet af far og søn

Annonce